OP
OP
krystkon.
Guest
ale pewnie to albo było niewygodne albo nie wie jak kurwa działa gospodarka w ogóle.
Wiem coś o gospodarce, wiem, że połowa ludzkości jest przekonana, że korporacje i banki to zło. Ludzie uznają za zło organizacje społeczne, które ich w rzeczywistości karmią. To tak jakby człowiek sam o sobie pomyślał, że jego mózg i krwiobieg są złe i należy je zniszczyć a będzie lepiej.
Takie przekonania, dzięki którym komórki chcą atakować własny organizm, biorą się z nietłumionej rywalizacji.
Rywalizacja i towarzyszący jej stres są dobre dopóki mają sportowy charakter i istnieją zasady przerywające walkę, które nie dopuszczają nikogo do wyniszczenia.
Kiedy rywalizacja nie ma żadnych ograniczeń a stawką jest realne wyniszczenie to już nie jest dobra, jest zła.
Kapitał, który ma budować hierarchię wśród ludzi i organizować ludzi w społeczeństwo bez żadnych ograniczeń koncentracji w efekcie zniszczy ludzi i społeczeństwo. Kapitał powinien pozostawać trwale, względnie rozproszony inaczej psu na budę z takim kapitałem.