Cytaty

pawlis

Samotny wilk
2 420
10 193
Od 12:50

Wszyscy powinniście się za siebie wstydzić. Pan Einstein to wspaniały człowiek. To prawda, że jest geniuszem, ale inności nie trzeba się wstydzić. Nie rozumiecie? Przecież każdy jest inny. Właśnie dlatego świat jest ciekawy.
Otto Osworth w "Tajemnicy Wielkiego Ala"

Ostatnia edycja:

rawpra

Well-Known Member
2 741
5 410
Jeśli wierzysz w wolność słowa, to wierzysz w wolność głoszenia poglądów, które ci się nie podobają. Goebbels był zwolennikiem wolności wygłaszania poglądów, które mu się podobały. Stalin też. A jeśli ty jesteś za wolnością słowa, to znaczy to, że jesteś za wolnością wygłaszania dokładnie tych poglądów, których nienawidzisz.

-Noam Chomsky

648
1 212
Wolę cytaty z Kłapouchego.
  • Jakieś sztuczki do pisania. Ołówki i coś tam jeszcze. Mocno przecenione. Bzdura. Nic ważnego.
  • Jeśli chodzi o mnie, to nie znoszę tego całego mycia. Nowoczesna bzdura, i tyle.
  • Nie dziw się jeżeli jutro spadnie porządny grad, rozszaleje się zamieć i licho wie co. To, że dziś jest ładnie, jeszcze nic nie znaczy. To jest zaledwie jakiś ślad pogody.
  • Oni zamiast Mózgów mają tylko szary puch, który przez pomyłkę został wdmuchnięty w ich głowy. Oni po prostu nie myślą.
  • Wciąż pada śnieg. I mróz bierze. Jednakże nie mieliśmy ostatnio trzęsienia ziemi.
  • Zaraz będzie deszcz... Jeśli już nie pada.
  • Zbudowanie sobie chatki jest bardzo dobrym pomysłem. Nie bądź jednak zaskoczony, jeśli wiatr przewieje ją na druga stronę lasu.

Ostatnia edycja:

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
"obecnie żyjemy w społeczeństwie para-feudalnym. Jedyna różnica, że państwo udaje że jest równość wobec prawa, a w feudalizmie-sensu-stricto nikt się w udawanie nie bawił i państwo mówiło jasno, że skoro nie jesteś szlachcic toś pod-ludź."
- libertarianin.tom
(błędy ortograficzne poprawiłem z przyczyn obiektywnych)

Sputnik

Szalony naukowiec
482
2 171
Gdyby ludzie zabiegali wyłącznie o pożywienie i zaspokajanie popędu seksualnego, populacja rozrosłaby do rozmiarów przekraczających optimum, aż do granic, które wyznacza dostępność środków do życia. Człowiek chce jednak czegoś więcej niż tylko żyć i spółkować. Chce żyć po ludzku.

Ludwig von Mises

Widać kogo parafrazował korwin.

D

Deleted member 427

Guest
Na edukacje nie dam ani centa. Mogę dać na biedne dzieci, ale nie na edukacje. Edukacja to dzisiaj ideologia.

-- - rosyjski oligarcha w rozmowie z ministrem gospodarki Rosji, cytat z filmu dokumentalnego pt. "Chodorkowski"

Często słyszy się opinię, że lud jest z natury dobry i pełen cnót, natomiast klasa rządząca skorumpowana i występna. Dzieje się tak dlatego, że niektóre cnoty łatwo zachować dopóty, dopóki pewnych występków po prostu nie można popełniać. Na przykład słabi nie mogą sobie pozwolić na arogancję, biedni na luksus, bezsensowną rozrzutność i pogoń za wyrafinowanymi przyjemnościami. Aby móc porównywać poziom moralny dwóch klas społecznych należałoby obserwować postępowanie tych, którzy z warstwy niższej przeszli do wyższej. Tylko wówczas, gdyby zarówno oni jak ich synowie okazali się rzeczywiście lepsi niż przedstawiciele klasy, do której się dostali, można by z niejaką pewnością stwierdzić, że rządzeni stoją wyżej pod względem moralnym od rządzących. Jednakże wyniki tego typu obserwacji nie wydają się zazwyczaj nazbyt korzystne dla tych, którzy wspięli się w górę.

-- Gaetano Mosca

Guy of Gisbourne: Dobrze ci radzę, pielgrzymie, lepiej stąd odejdź. To jest ziemia szeryfa.
Robin z Locksley: Błąd. To jest moja ziemia i moje drzewo, i wszystko, co na nim, też należy do mnie.

-- Kevin Costner, "Robin Hood: Prince of Thieves"

Wolę oglądać Amerykę wolną niż trzeźwą.

-- Albert Jay Nock (w reakcji na wprowadzenie przez Kongres prohibicji)

Na świecie są dwa rodzaje krajów. Jedne są scentralizowane. Państwa te niezwykle trudno podbić, ale jak już się je podbije – łatwo je utrzymać. Drugie państwa są zdecentralizowane. Te z kolei bardzo łatwo podbić, ale jak już się to zrobi – bardzo trudno je utrzymać.

-- Martin van Creveld (cytując Machiavellego)

Hitler nie tylko Niemców kupił, ale w dodatku zwolnił ich z odpowiedzialności. Dziś jeśli huragan spowoduje, że pociągi się spóźnią, Niemiec jest przekonany, że odpowiedzialne jest za to państwo. Takie myślenie o omnipotencji państwa i traktowanie go jako agencji ubezpieczeniowej wystawiającej polisy za wszystko, co zrobimy błędnie lub wręcz głupio, to czyste dziedzictwo nazizmu.

-- Götz Aly

Kiedy legislatorzy ustanawiają prawa kupna i sprzedaży, pierwszą rzeczą, która zostanie kupiona i sprzedana, będą legislatorzy.

-- P. J. O'Rourke

Kiedy byłem mały, był sobie taki jeden dzieciak, który strasznie mi dokuczał w szkole. Matka powiedziała do mnie wtedy coś takiego: "Dobra, powiem ci, co masz zrobić. Jeśli ten dzieciak jeszcze raz cię dotknie, podnieś najbliższy kamień albo cokolwiek zdołasz chwycić i przyłóż mu." I zrobiłem jak mi kazała. I poczułem się lepiej. I podziałało. Dla mnie to była wspaniała lekcja życia. Ktoś naruszył moją prywatność, naruszył moje ciało, zmusił mnie do robienia rzeczy, których robić nie chciałem, więc przejąłem kontrolę nad sytuacją.

-- Johnny Depp

Tymczasem ubodzy cierpią grabież, jęczą wdowy, sieroty doznają poniżenia. Dochodzi wręcz do tego, że wielu z nich, bynajmniej nie niskiego pochodzenia i wykształconych w sposób godny człowieka wolnego, ucieka do wrogów, aby nie umrzeć pod ciosami publicznych prześladowań. U barbarzyńców szukają ludzkiej łagodności, ponieważ nie mogą znieść u Rzymian barbarzyńskiego nieokrzesania. A chociaż od tych, do których uciekają, różnią się zwyczajami i językiem i chociaż razi ich, że tak powiem, sam odór barbarzyńskiego ciała i odzieży, wolą się jednakże pogodzić z obcym sobie sposobem ich życia, niż znosić ze strony Rzymian dzikie bezprawie. Raz po raz udają się więc czy to do Gotów, czy do bagaudów, czy do innych państw barbarzyńskich, gdziekolwiek panują, i nie żałują tej zmiany miejsca pobytu. Wolą bowiem pod pozorem niewoli żyć jak ludzie wolni, niż pod pozorem wolności znosić los jeńców.

-- Salwian z Marsylii, "Ostatnie lata Cesarstwa Rzymskiego"

pawel-l

Ⓐ hultaj
1 915
7 932
To wymaga abstrakcyjnego myślenia, aby zobaczyć, jak chciwość może prowadzić do dobrobytu, za to myślenie życzeniowe zakłada, że przemoc może prowadzić do dobroczynności.
It takes abstract thinking to see how greed can lead to prosperity, but it takes wishful thinking to claim that violence can lead to charity. Jakub Bożydar Wiśniowski

Tomasz Panczewski

Well-Known Member
699
3 849
Był marsz 11/11 i było obrzucanie czymś tam ruskiej ambasady. Według mnie była to celowa prowokacja jednej z ubeckich watah. Ambasada Rosji była celowo niezabezpieczona, tak by prowokacja mogła dojść do skutku. Wygląda to tak, że wataha która przemawia między innymi ustami Fijora i niedawnego śpiocha Kolonki, ma swą kontr-watahę, która jest obecnie w defensywie i która ma inne cele polityczne.

kr2y510, 14 Listopad 2013

Bonus:
Tytuł artykułu na WP z tamtego okresu: "Rzecznik ONR podpalił budkę przy rosyjskiej ambasadzie" bez znaku zapytania na końcu, mimo, że dalej czytamy "Prokuratura podejrzewa". NIGDY się to nie zdarza.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,ti...jskiej-ambasadzie,wid,16167647,wiadomosc.html

D

Deleted member 427

Guest
^^^
Średnio pasuje tutaj. Załóż wątek "Podpalona budka" albo coś w ten deseń.

Tomasz Panczewski

Well-Known Member
699
3 849
Bardzo pasuje, bo udowadnia postronnym obserwatorom dyskusji o wszelkich służbach, którzy widzą to jako jakieś wymyślone teorie ludzi w foliowych czapeczkach, że to fakty.

Do góry Bottom