Cytaty

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
David Hume

Można śmiało stwierdzić, że wszelka popularna teologia gustuje niejako w absurdzie i w sprzecznościach. Gdyby teologia nie przekraczała granic rozumu i zdrowego rozsądku, jej doktryny wydawałyby się nazbyt łatwe i powszechne. Z konieczności wzbudzać trzeba zdumienie, otaczać się tajemnicą, zabiegać o niejasność i mrok i dostarczyć podstawy zasłudze tych wiernych wyznawców, którzy szukają sposobności, aby poskromić buntowniczy swój rozum przy pomocy wiary w najbardziej niezrozumiałe sofizmaty.

Wstrząsy w naturze, zaburzenia, cudowne przypadki i czyniący cuda ludzie, choć sprzeczne są z zamiarami mądrego nadzorcy, na rodzaju ludzkim robią wrażenie, które jest źródłem wszelkiej religijności.

Źródło: Naturalna historia religii (1757)

Religii chrześcijańskiej nie tylko od pierwszej chwili towarzyszyły cuda, ale i dzisiaj trzeba cudu, żeby ktokolwiek rozsądny w nią wierzył.

Im straszniejszy jest obraz bóstwa, tym powolniejsi i bardziej ulegli stają się ludzie wobec jego kapłanów.

Kompowiec2

Satatnistyczny libertarianin
459
168
dzieci nie rodzą się złe - anonim

Mam na przykłacie swojego siostrzeńca. Jak rodzina patola to i dzieciak może być (ale nie musi) patolą.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 794
Jedyne, co, jak wiadomo, porusza się prędzej od zwykłego światła, to - według filozofa Ly Tin Wheedle - monarchia. Uczony rozumował w następujący sposób: nie można mieć więcej niż jednego króla, a tradycja wymaga, żeby między kolejnymi królami nie było przerwy. Jeśli zatem król umiera, sukcesja dociera do następcy natychmiastowo. Zapewne, jak stwierdził, nośnikami monarchii są jakieś cząstki elementarne: królony, a prawdopodobnie również królowony. Oczywiście, monarchia czasem upada, jeśli cząstka taka w locie zderzy się z antycząstką czyli republikonem. Ambitne plany, by wykorzystać to odkrycie do przesyłania wiadomości, co wymagałoby ostrożnego torturowania jakiegoś pomniejszego króla w celu modulacji sygnału, nie zostały do końca dopracowane, ponieważ wtedy właśnie zamknięto bar.

-- Terry Pratchett, "Mort".​

pawlis

Samotny wilk
2 420
10 206
11036704_471423189688792_4674297135904736163_n.png

tolep

five miles out
8 585
15 483
Nowa Debata ma swój program polityczny, który w największym skrócie brzmi „Make love not law”.

Bajaratt

First of his name
348
1 552
Trzy prawa polityki wg Roberta Conquesta:
  1. Everyone is conservative about what he knows best.
  2. Any organization not explicitly right-wing sooner or later becomes left-wing.
  3. The simplest way to explain the behavior of any bureaucratic organization is to assume that it is controlled by a cabal of its enemies.

Staszek Alcatraz

Tak jak Pan Janusz powiedział
2 794
8 467
Kto wypowiedział/napisał te słowa?

"A democracy cannot exist as a permanent form of government. It can only exist until the voters discover that they can vote themselves largesse from the public treasury. From that moment on, the majority always votes for the candidates promising the most benefits from the public treasury with the result that a democracy always collapses over loose fiscal policy, always followed by a dictatorship. The average age of the world's greatest civilizations has been 200 years. "

Google podaje dwóch autorów: Alexander Tytler i Alexis de Tocqueville. Na tej stronie jest napisane, że to nie cytat Tytlera, a prawdziwy autor jest nieznany.

648
1 212
Kto wypowiedział/napisał te słowa?

"A democracy cannot exist as a permanent form of government. It can only exist until the voters discover that they can vote themselves largesse from the public treasury. From that moment on, the majority always votes for the candidates promising the most benefits from the public treasury with the result that a democracy always collapses over loose fiscal policy, always followed by a dictatorship. The average age of the world's greatest civilizations has been 200 years. "

Google podaje dwóch autorów: Alexander Tytler i Alexis de Tocqueville. Na tej stronie jest napisane, że to nie cytat Tytlera, a prawdziwy autor jest nieznany.

George Best
Wydałem dużo pieniędzy na wódę, babki i szybkie samochody – resztę po prostu roztrwoniłem.

W 1969 roku rzuciłem kobiety i alkohol. Było to najgorsze 20 minut w moim życiu.

8TCrkvk.jpg

D

Deleted member 4683

Guest
Czymże są więc wyzute ze sprawiedliwości państwa, jeśli nie wielkimi bandami rozbójników? Bo czyż i rozbójnicze bandy są czymś innym niż małymi państwami? Wszak i banda jest gromadą ludzi rządzących się rozkazami swego przywódcy, związaną przez ugodę o wspólności i rozdzielającą zdobycz wedle przyjętego przez się prawa. Gdy plaga ta przez napływ niegodziwych ludzi rozrasta się tak dalece, iż opanowuje niektóre okolice, zakłada swoje placówki, zagarnia miasta, ujarzmia narody, wówczas jawnie przyjmuje nazwę państwa, do czego się już całkiem wyraźnie przyczynia bynajmniej nie wyrzeczenie się chciwości, ale przydanie do niej bezkarności. Toteż udana i zarazem słuszna była odpowiedź jakiegoś pojmanego korsarza, udzielona sławnemu Aleksandrowi Wielkiemu. Gdy bowiem król ten zapytał go, czym się powodował uprawiając rozbój na morzu, tamten z nieukrywaną zuchwałością odrzekł: „Tym samym, co i ty, uprawiając rozbój po całym świecie. Ponieważ jednak ja posługuję się przy tym małym okręcikiem, nazywają mnie rozbójnikiem, a że ty używasz do tego wielkiej floty, przeto zwą cię wodzem.

św. Augustyn

Do góry Bottom