OP
OP
krystkon
Guest
Przytoczyłeś moje wątpliwości a potem w ogóle na nie nie odpowiadasz. Czy w fiducjarnym czy towarowym systemie pieniężnym ubodzy i słabo wykształceni zawierają umowy handlowe? Jedyną umową jaką zawierają jest umowa o pracę a jest to tylko i wyłącznie wina wymagań państwa. Pewnie w Bangladeszu jest zupełne cash&carry bo dostają dniówki
Zapominasz tylko, że pieniądz wypłacony w postaci dniówki i bez umowy jest nośnikiem wszelkich umów handlowych zawartych w tym pieniądzu a także wszelkich kosztów finansowych i spekulacyjnych jakie rodzi określony system pieniężny. Gdyby pieniądz tym nośnikiem nie był to spekulant giełdowy nie dałby rady napełnić swojego żołądka ogórkami, których sam nie uprawiał.
Oo Rozumiem ,że jak znudzi ci się żona z którą pewnie masz "umowę o małżeństwo" to fair jest zmiana bez konsekwencji Podważasz zasady nie ekonomiczne ale cywilizacyjne!
Dobrze rozumiesz.
Socjalizm walczy z problemami które tworzy Czyżby twój system też?
Ale co mam ci tu wymieniać tomy ksiąg rozwiązujących współczesnie problemy spółek Prosty system naprzeciw ton zapisanych papierów, przetwarzanych przez niewydolny system sądownictwa.
Cały czas Ci tu mówimy ,że jesteśmy zwolennikami pieniądza towarowego. Weksel używany jak pieniądz jest pieniądzem jedynie fiducjarnym.
Wyrażanie wzajemnych zobowiązań poprzez obrót towarowy jest absurdem wobec współczesnej technologii i wynika z braku zrozumienia pieniądza.
Od kiedy? Pożyczkodawca jeśli nie ufa pożyczkobiorcy to wpisuje do umowy "zastaw" czyli co mu przypadnie w przypadku nie możności spłacenia zobowiązań przez pożyczkobiorce. W innym wypadku nie może liczyć na więcej niż posiada pożyczkobiorca w razie plajty. To tylko banki wspierane przez państwo są ratowane jak dawały kredyty na prawo i lewo.
Co ty pleciesz? Ja dziś oddaję ci 10 kg pomidorów za co ty oddasz mi 10 kg ogórków kiedy już obrodzą a będzie to powiedzmy za miesiąc. I co twierdzisz, że te ogórki już istnieją? Zobowiązanie dotycz tego czego w ogóle nie ma ale ma być.
Nie wiem czy ktoś poza tobą rozumie twój system
Staram się to wyjaśniać ale to wiąże się z ideą pieniądza a tu każdy pieniądz pojmuje inaczej.
Zgodnie z zasadą Warrena Buffeta...Nie inwestuję w interes którego nie rozumiem. Poza tym taka nadmierna jawność według mnie godzi w wolność członków.
To zrozum. Ponadto jeśli się jednak uda nie będzie cię na liście tych, którzy do tego doprowadzili, a mogłeś być.
Od kiedy to tajemnica jest przymiotem wolności? Wolność i tajenie są ze sobą w sprzeczności.