OP
OP
krystkon
Guest
Umażanie ujemnych kont i obniżania wartości dodatnich kont, by zmusić ludzi do wydawania. Skąd ja to znam? Kto normalny przyjmie taki pieniądz z własnej woli? W końcu zostaną tam tylko same cwaniaczki, które będą specjalizować się w robieniu debetów. A gdy nie będzie na kim żerować, waluta upadnie.
Przyjmie taką lub podobną walutę każdy kto ma choć trochę oleju w głowie. System będzie miał co najmniej kilka mechanizmów antyspekulacyjnych - śledzenie łańcuchów transakcji, identyfikacja użytkowników powtarzających się w transakcjach prowadzących do ujemnych stanów kont, wolna kreacja GODZINEK, identyfikacja tożsamości, usuwanie kont pożyczkodawców, usuwanie kont handlarzy walutą itd.
Co ty mi w ogóle Madlock wypominasz potencjalne koszty spekulacji czy inflacji obciążające użytkowników systemu GODZINA wobec spekulacji i działalności finansowej jako NORMY współczesnych systemów walut narodowych . To chyba jakiś żart jest.
Umorzenie w moim systemie istnieje w celu umożliwienia powrotu zadłużonych użytkowników do wymiany handlowej. To jest optymalizacja globalnej produkcji i konsumpcji, z korzyścią dla wszystkich. Wg mnie udział błędnej wyceny wzajemnych świadczeń w procesie powstawania złych długów w systemie pieniężnym jest ogromny. Umorzenie jest w tych wypadkach korektą błędnych wycen. Czas całkowitego umorzenia to szacunkowo 1-1,5 roku. W tym czasie użytkownik jest wykluczony z wymiany handlowej - więc marna korzyść. Na koniec procesu umorzenia wychodzi ze stanem 0 - marna korzyść. Do tego wszystko jest widoczne jak na widelcu bo wszystko jawne.
W systemie GODZINKA w ogóle nie ma miejsca dla spekulantów więc spekulantom ten system na pewno się nie spodoba.