KORWiN, KNP, JKM, Koliber - bieżące newsy i ciekawostki

T

Tralalala

Guest
Dobra monarchistą, nieźle pojebałem:D A kurwa słuchałem tego kawałka kilka razy-.-

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 008
Układ zaciągnął złodziei z ZAIKS-u do walki z Królem. Boją się france!
http://muzyka.onet.pl/newsy/korwin-startuje-zaiks-kontratakuje/s4rw35
Politycy z lubością otaczają się nie tylko swoimi sympatykami, celebrytami czy sportowcami, ale i odpowiednią oprawą - profesjonalną, dynamiczną i pełną pompy. Tak jak w kinie, fundamentalne znaczenie ma dobór muzyki. Ta z "Gwiezdnych wojen"? Pasuje idealnie, jak pokazał kilka dni temu Janusz Korwin-Mikke. Idealnie i przy okazji nielegalnie.

Hotel Casablanka we wsi Kamyk pod Kłobuckiem - tam właśnie w sobotnie popołudnie, 14 marca, swoją kampanię prezydencką rozpoczął lider partii KORWiN, Janusz Korwin-Mikke. Miejsce nieprzypadkowe, gdyż, jak mówił, Kłobuck to miasto, w którym jest najwięcej polskich milionerów na kilometr kwadratowy.

Uśmiechnięty polityk, który zaprezentował hasło swojej kampanii, "Dumna Bogata Polska", wyszedł na scenę w rytm nie mniej dumnych marszowych fanfar z "Main Title", utworu rozpoczynającego wszystkie filmy z sagi "Gwiezdne wojny". Jego twórcą jest słynny amerykański kompozytor John Williams – a wykonawcą nie mniej słynna Londyńska Orkiestra Symfoniczna pod jego batutą. Utwór nagrany został w 1977 roku.
Trudno było podejrzewać, by Janusz Korwin-Mikke, znany obrońca praworządności, nielegalnie wykorzystał na konwencji wyborczej tak popularne nuty – tym bardziej że fragmenty konwencji pokazywały chyba wszystkie stacje telewizyjne, szeroko opisywały ją też media drukowane i internetowe. Niemal wszędzie wątek muzyki z "Gwiezdnych wojen" był na pierwszym miejscu. Uznaliśmy mimo to, że warto sprawdzić w ZAiKS-ie, w jaki sposób partie polityczne uzyskują zgodę na wykorzystywanie cudzych kompozycji.

"Konwencja wyborcza w Kamyku odbyła się bez licencji. Informację wykorzystamy do odzyskania wynagrodzenia autorskiego" – odpisał nam Ryszard Nowosadzki, dyrektor katowickiego okręgu Stowarzyszenia Autorów ZAiKS. Jak się więc okazuje, "Main Title" z "Gwiezdnych wojen" w ogóle nie miało prawa zabrzmieć na konwencji wyborczej partii KORWiN.

Reszty wyjaśnień dyrektor Ryszard Nowosadzki, udzielił nam już telefonicznie. - Korzystanie z dorobku twórczego autorów wymaga uzyskania ich zgody. Zgoda taka przybiera formę licencji wystawionej przez Stowarzyszenie Autorów ZAiKS. Brak licencji powoduje, że korzystanie z muzyki, bo o niej głównie mówimy, odbywa się z naruszeniem prawa, a konkretnie generalnej zasady prawa autorskiego, artykułu 17, który stawowi, że twórca jest jedynym właścicielem swojego dzieła. Co więcej przed eksploatacją tego dzieła należy pytać twórcę o zgodę i należy mu się za tę eksploatację wynagrodzenie. Tu niestety się tak nie stało.
Innymi słowy, w sobotnie popołudnie 14 marca w hotelu Casablanka w Kamyku pod Kłobuckiem doszło do naruszenia autorskich praw majątkowych. By rozwiać wszelkie wątpliwości: organizatorzy konwencji wyborczej nie musieli zgłaszać się z pytaniem do Johna Williamsa, wystarczyłoby, gdyby zwrócili się do ZAiKS-u. - Jeśli potwierdzi się, że repertuar chroniony przez ZAiKS został wykorzystany podczas konwencji wyborczej, będziemy domagać się w imieniu twórców zadośćuczynienia w wysokości potrójnej wysokości należnego wynagrodzenia – zapewnił dyrektor. - Ta zasada zapisana jest w artykule 79 ustawy o prawie autorskim.

Aż prosi się o komentarz, ale może zastosować metodę Lorda Vadera, który zwykł radzić sobie z problemami bez jakiegokolwiek komentarza.

dataskin

Well-Known Member
2 059
6 146
comment_Ylr3aHlg9XQdf9oANh45FNWiqcPHrToF.jpg

Oreł

Well-Known Member
574
465
Tylko dlaczego nie rejestrują Janusza? Przecież tak czy siak w końcu będą musieli to zrobić. Chodzi o to, żeby po prostu gdzie się da uprzykrzać Mu życie?

To nie musi być strategia, może być zwykła logika urzędnicza. Ktoś na średnim szczeblu robi to, czego jego zdaniem oczekuje Zwierzchność, żeby nikt mu przypadkiem nie zarzucił, że miał okazję uprzykrzać, a nie uprzykrzał.

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
Jak wynika z sondażu do (ewentualnej) drugiej tury przejdzie bronek i "dupa", to nie olimpiada, żeby Korwin stanął na jakimś podium na zaszczytnym miejscu. W wyborach ma nikłe szanse, ale jak wygra, to lepiej on, niż komuchowski. Na marginesie, jak nie przejdzie to będziesz na dupę głosował, żeby komuchowski się nie dostał (jak miałbym się kierować wyborem "mniejszego zła" w 2 turze wybrałbym pewnie dupę, na złość bronkowi, ale będę siedział w domu)? To w nawiązaniu do wypowiedzi z poprzedniego wątku "głosujcie na Korwina".

Wracając do Korwina nie wiem, czy było http://wiadomosci.onet.pl/kraj/korwin-mikke-ulaskawie-zolnierzy-skazanych-za-nangar-khel/xtzhb6 "Nie może być tak, żeby żołnierze, którzy wykonują rozkazy, byli potem skazywani. Jako prezydent, a nie tylko zwierzchnik Sił Zbrojnych, ułaskawię ich natychmiast. To jest rzecz niedopuszczalna, żeby skazywać ludzi za wykonywanie rozkazów – wszystko jedno jakich. Chyba że chodziłoby o zarżnięcie z zimną krwią jeńca – wtedy musiałby być rozkaz na piśmie – powiedział Korwin-Mikke na konferencji prasowej w Porcie Lotniczym w Gdańsku." Legalista wkurwia mnie tak samo, a może nawet bardziej, niż lewak, za takie wypowiedzi, w życiu na niego nie będę głosował.

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Miałem na myśli tylko wysokość słupków w stosunku do % widocznych na wykresie.
Wiem bo zmierzyłem :rolleyes: zresztą widać to gołym okiem, o ile ktoś na to zwraca uwagę.

Ostatnia edycja:
T

Tralalala

Guest
A dobra, faktycznie;P A ja już myślałem, że podali ilość osób opowidających się za konkretną opcją:D

Xsenon

New Member
8
3
[...] za takie wypowiedzi, w życiu na niego nie będę głosował.

Zatem ułaskawienie żołnierzy za Nangar Khel jest gorsze niż cały dorobek Komara, albo "Dupy" albo kogokolwiek innego? Jak takie podejście nadal pokutuje w społeczeństwie, to się nie dziwmy, że dajemy się rządzić głupkom.
Głupcy mają jedną przewagę nad mądrymi - więcej robią niż gadają

Karmazynowy Mściciel

To ja będę budował drogi w akapie
421
522
Wracając do Korwina nie wiem, czy było http://wiadomosci.onet.pl/kraj/korwin-mikke-ulaskawie-zolnierzy-skazanych-za-nangar-khel/xtzhb6 "Nie może być tak, żeby żołnierze, którzy wykonują rozkazy, byli potem skazywani. Jako prezydent, a nie tylko zwierzchnik Sił Zbrojnych, ułaskawię ich natychmiast. To jest rzecz niedopuszczalna, żeby skazywać ludzi za wykonywanie rozkazów – wszystko jedno jakich. Chyba że chodziłoby o zarżnięcie z zimną krwią jeńca – wtedy musiałby być rozkaz na piśmie – powiedział Korwin-Mikke na konferencji prasowej w Porcie Lotniczym w Gdańsku." Legalista wkurwia mnie tak samo, a może nawet bardziej, niż lewak, za takie wypowiedzi, w życiu na niego nie będę głosował.
Zacznijmy może od tego, że to nie tak: www.rmf24.pl/raport-wojnawafganistanie/raportwojnawafganistanie2/news-jest-wyrok-ws-nangar-khel,nId,1700794. W ocenie mafijnego sądu mafijni wojownicy, którzy bezkrytycznie wykonywali rozkazy mafijnych watażków, są niewinni. Taki wyrok zapadł już wcześniej. Reszta została skazana za coś innego.

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
Zatem ułaskawienie żołnierzy za Nangar Khel jest gorsze niż cały dorobek Komara, albo "Dupy" albo kogokolwiek innego? Jak takie podejście nadal pokutuje w społeczeństwie, to się nie dziwmy, że dajemy się rządzić głupkom.
Głupcy mają jedną przewagę nad mądrymi - więcej robią niż gadają

Zatem poglądy legalityczne są tak samo absurdalne jak socjalistyczne. Ciśnienie mi się podnosi jak słyszę wypowiedzi w stylu "ale oni wykonywali tylko rozkazy", tych którzy tak mówią powinno się rozkazać rozstrzelać, a strzelcy powinni się zapytać "czy nie mają o to pretensji, przecież to tylko rozkaz". Politycy i inne ścierwo, też działają (bardziej lub mniej) w zgodzie z prawem. Prawo pozytywne to bezprawie. Nie mówię, że Korwin jest gorszy od tych chujów, tylko, że to, też mniejsze zło. A skoro to mniejsze zło, równie dobrze mógłbym głosować np. na PiSS (większa szansa na wygraną). Rozumiem politykę na tyle dobrze, że demokratycznie zmian na lepsze się nie da zrobić. Spójrz na polskę, spójrz na Stany, wszędzie rządzą komuchy. Wiesz dlaczego? Bo demokracja. Trochę matematyki - komuchów jest więcej, niż wolnościowców. Więcej > mniej. Ale skoro twierdzisz, że Korwin może wygrać te wybory, to śmiało, walcz z większością. Ja będę siedział w domu i zobaczę jak Krul ponosi porażkę.

Zacznijmy może od tego, że to nie tak: www.rmf24.pl/raport-wojnawafganistanie/raportwojnawafganistanie2/news-jest-wyrok-ws-nangar-khel,nId,1700794. W ocenie mafijnego sądu mafijni wojownicy, którzy bezkrytycznie wykonywali rozkazy mafijnych watażków, są niewinni. Taki wyrok zapadł już wcześniej. Reszta została skazana za coś innego.

A jak się to ma do wypowiedzi Korwina? Krul jest nomokratą i się tego nie wstydzi, a ja hejtowałem jego legalizm.

Xsenon

New Member
8
3
Szanowny Lancaster - ja w przeciwieństwie do Ciebie nie posiadłem wszechwiedzy i będę głosował na Korwin-Mikkego. Bynajmniej ograniczam się do oddawania głosu, bo to nie wystarczy.
Co do samej sprawy - w wojsku rozkaz to rozkaz, taka specyfika owej instytucji. Odpowiedzieć przed sądem powinien dowódca, a nie szeregowiec wykonujący rozkaz. Przełożony odpowiada za polecenia i swoich podwładnych, a nie podwładni, no chyba, że sami coś skopali.

Nie szukaj dziury w całym, żeby móc usprawiedliwić swoją bierność, tylko zrób coś, co pomoże postawić Polskę na powrót na nogi. I nie mówię tutaj tylko o wrzuceniu głosu do urny. Skoro już sam zauważyłeś, że "demokratycznie" się tego nie przywróci, to na co czekasz?

Do góry Bottom