Fronda, Polonia Christiana i inne prawackie przypały

tolep

five miles out
8 585
15 483
Patrzę, jaki to mózg napisał ten śmieszny tekst w PN - bo mi śmierdzi Wasiukiewiczem. Podpisany jest WeJa. Zagladam do http://www.polskaniepodlegla.pl/kontakt - i faktycznie, to może być chyba tylko Wasiukiewicz.

Kuc niech się ogarnie politycznie, jest w partii konserwatywno-liberalnej,

Trzeba było albo wsadzić mordę w kubeł udzielając odpowiedzi wymijającej, albo rzucić tekstem o podstarzałym celebrycie z Tańca z Gwiazdami, który się muzycznie skończył, żyje z tanich prowokacji i nie warto robić koło niego szumu. Niech se koncertuje.

Spoko, nikt nie czyta Polski Niepodległej :)

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
ja tam nie świętuje ani imienin ani urodzin... niby jaka w tym moja zasługa że mnie mama urodziła i że rodzice dali mi imię???

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Janusz Korwin-Mikke napisał:
Urodziny – to i świnia może obchodzić; człowiek obchodzi IMIENINY”.
Urodziny są dość konkretną okolicznością. Korwin, delikatnie mówiąc, ma w tej kwestii zwarcie w synapsach.

Wiecie jakie są najważniejsze dni w roku dla Górnego Ślązaka?
Geburtstag, Geldtag, Große Mutter Herzschlag. ;)
Po polsku: urodziny, wypłata i zawał serca jakiejś babki (śl:Omy) lub prababki (śl:Große Omy) w rodzinie.
To oczywiście dowcip, jednak na Górnym Śląsku autochtoni, poza nielicznymi wyjątkami, nie obchodzą imienin. Urodziny są świętem rodzinnym, które się obchodzi i dla każdego Górnego Ślązaka jest to najważniejsze święto. Imieniny są niezobowiązującym świętem publicznym. To znaczy kiedyś się obchodziło np. Józefa, co polegało na tym, że wszyscy po pracy szli pić do piwiarni zdrowie wszystkich Józefów - kolegów z pracy. Pamiętam z czasów PRL-u, że zawsze w Barbórkę i na Józefa, to w niektórych dzielnicach gdzie nie było nowych bloków, najebani byli wszyscy. Pały nie zbierały do izb wytrzeźwień, bo te wtedy były przepełnione.

Wracając do wypowiedzi Janusza Korwin-Mikke. To nie zwarcie w synapsach, to głupota. Jeszcze kilka takich wypowiedzi i będzie miał na Górnym Śląsku przejebane bo wychodzi na to, że Ślązacy to świnie.

Till

Mud and Fire
1 070
2 288
Urodziny – to i świnia może obchodzić; człowiek obchodzi IMIENINY

Z tego co wiem to sam JKM urządza imprezy urodzinowe i to niemałe (w chuj gości ponoć zaprasza). Nie pamiętam tylko gdzie o tym czytałem. Może na jego starym blogasku?

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Wracając do wypowiedzi Janusza Korwin-Mikke. To nie zwarcie w synapsach, to głupota. Jeszcze kilka takich wypowiedzi i będzie miał na Górnym Śląsku przejebane bo wychodzi na to, że Ślązacy to świnie.

Znając Korwina to pewnie by powiedział, że przecież z tego, że świnia może obchodzić urodziny w żaden sposób nie wynika, że ludzie je obchodzący to świnie i że nie rozumie oburzenia :)

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Znając Korwina to pewnie by powiedział, że przecież z tego, że świnia może obchodzić urodziny w żaden sposób nie wynika, że ludzie je obchodzący to świnie i że nie rozumie oburzenia :)
Problem w tym, że to jest zdanie złożone.
Zdanie oryginalne: „Urodziny – to i świnia może obchodzić; człowiek obchodzi IMIENINY”
1. Urodziny to i świnia może obchodzić.
2. Człowiek obchodzi imieniny.
Ad 2. Skoro Górnoślązacy w większości nie obchodzą imienin, to ich człowieczeństwo jest pod znakiem zapytania. Należy je zweryfikować inną metodą.
Ad 1. Wskazane jest podobieństwo Górnoślązaków do świń. Wprawdzie zarówno człowiek jak i świnia należą do ssaków, ale świnia jest określeniem pejoratywnym. To tak jak ze słowem "extreme" w języku angielskim...

JK-M wytłumaczyć się z tego będzie mógł, ale ludzie będą wiedzieć swoje i jego tłumaczenia na nic się nie zdadzą.

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 522
dobra, wracać do tematu!
ktoś jest zainteresowany programem Ruchu Narodowego? Pomyślałem: a nudzi mi się w domu, wejdę poczytam. Wchodzę na deklarację ideową a tam, poza kilkoma okrągłymi frazesami, motto Ruchu:

WOJNA TO POKÓJ – WOLNOŚĆ TO NIEWOLA – IGNORANCJA TO SIŁA
tutaj screenshot, jakby nagle ktoś to zedytował:

http://postimg.org/image/jx192f4zn/

kurwa, niby wiem, że to są komucho-faszyści, ale tak prosto w oczy, to już szok :eek:

Imperator

Generalissimus
1 569
3 556
dobra, wracać do tematu!
ktoś jest zainteresowany programem Ruchu Narodowego? Pomyślałem: a nudzi mi się w domu, wejdę poczytam. Wchodzę na deklarację ideową a tam, poza kilkoma okrągłymi frazesami, motto Ruchu:

WOJNA TO POKÓJ – WOLNOŚĆ TO NIEWOLA – IGNORANCJA TO SIŁA
tutaj screenshot, jakby nagle ktoś to zedytował:

http://postimg.org/image/jx192f4zn/

kurwa, niby wiem, że to są komucho-faszyści, ale tak prosto w oczy, to już szok :eek:

Oj tam, ktoś poczytał Orwella i mu się hasło spodobało.

tolep

five miles out
8 585
15 483
"Dziś, kiedy posiadamy własne państwo, to hasło nacjonalizmu, polegające na żądaniu własnej organizacji państwowej dla każdego narodu, chociażby najmniejszego narodziku, posiadającego za całą literaturę 10 książek, ten nacjonalizm, który w „państwie” upatruje tylko formalny odpowiednik narodu, który uważa, że bez jednego, jedynego narodu państwo istnieć nie może, ten nacjonalizm zwraca się przeciw naszym państwowym interesom. O ile w XIX wieku hasła nacjonalistyczne odpowiadały interesom państwowym polskim, o tyle teraz te same hasła nacjonalistyczne zwracają się przeciw nam. (…)

Kto chce państwa polskiego silnego, musi odrzucić nacjonalizm, ideę narodową jako ideę, która już dla Polski odegrała swoją rolę, spełniła swoje, a teraz może nam tylko szkodzić. Teoria rewolucji francuskiej, że państwo jest wytworem narodu, czy ludu, czy ogółu obywateli – jest naukowo absurdem. Nie od narodu pochodzi państwo, a potem tworzy się władza, lecz przeciwnie, władza tworzy państwo, a państwo tworzy naród."

"Kropki nad i. Dziś i jutro"​

Polecam poczytać https://www.facebook.com/PolecampoczytacCata

Solitary Man

Człowiek raczej piwnicy
492
2 229
dobra, wracać do tematu!

To nie jest strona Ruchu Narodowego. Na ich facebooku jest w opisie strony taki tekst:
Adres: Plac Zbawiciela 2/23, 00-573 Warszawa
Krótki opis: http://narodowcy2014.pl
UWAGA: strony w domenie z końcówką ".org" są fałszywe!

tolep

five miles out
8 585
15 483
bo marszniepodleglosci.org i ruchnarodowy.org (z pamięci) wymieniają Korwina jako najwybitniejszego działacza narodowego :D

Grzechotnik

Well-Known Member
988
2 224
Janusz Korwin-Mikke Urodzony 27 października 1942 w Warszawie, wybitny polityk, ideolog i publicysta. Były prezes Unii Polityki Realnej oraz Wolności i Praworządności, prezes Kongresu Nowej Prawicy. Z jego inicjaty powstał sojusz Obozu Narodowo-Radykalnego oraz Młodzieży Wszechpolskiej, co zaowocowało powstaniem Ruchu Narodowego w jego obecnej formie.

A strona (ruchnarodowy.org) jest najlepiej wypozycjonowana, na 1 miejscu w google. :D

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
To nie jest strona Ruchu Narodowego. Na ich facebooku jest w opisie strony taki tekst:
http://narodowcy2014.pl
To masz cytat z oficjalnej :
9. Wolność osoby. Człowiek może być prawdziwie wolny jedynie w ramach wspólnoty, dlatego Ruch Narodowy będzie bronić wolności przed zagrażającym jej liberalizmem. Jako Polacy mamy swoje własne, bogate tradycje myślenia o wolności. Chcemy z całą mocą głosić prawdę, że prawa bez obowiązków nie mają racji bytu. Dla każdego Polaka są to po pierwsze obowiązki wynikające z przynależności do wspólnoty narodowej. Będziemy zachęcać do oddolnej aktywności i tworzenia inicjatyw budujących silny i zorganizowany naród.

Solitary Man

Człowiek raczej piwnicy
492
2 229
Na oryginalnej stronie nie pojawia się cytat z 1984. A co do programu to nie rozumiem zdziwienia, że jest kolektywistyczny, przecież to Ruch Narodowy.

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
To nie zdziwienie, tylko wystarczy przeczytać tekst bez cytatu i od razu widać, że według nich wolność to niewola, wiec cytat pasuje.

Do góry Bottom