Cytaty

Bajaratt

First of his name
348
1 552
Państwo? Cóż to jest? Baczność! Uszy mi roztwórzcie, abym wam słowo rzekł o śmierci ludów.
Państwem zwie się najzimniejszy ze wszystkich zimnych potworów. Zimny kłam głosi ono, i ta oto łez pełznie z jego ust: „Ja, państwo, jestem narodem".
(...)
Gdzie jeszcze istnieje naród, tam nie pojmuje on państwa i nienawidzi go jako złego spojrzenia i grzechu w obyczajach i prawach.
(...)
Państwo wszakże łże we wszystkich językach dobra i zła; cokolwiek rzeknie — skłamie, a cokolwiek posiada — skradzione to jest.
Wszystko w niem jest fałszem; kradzionymi zęby kąsa, ukąśliwe. Fałszywe są nawet trzewia jego.
Pomieszanie języków dobra i zła: tenci znak daję wam jako znak państwa. Zaprawdę, wolę śmierci znamionuje znak ten! Zaprawdę, kaznodziei śmierci nawołuje on!
Aż nazbyt wielu rodzi się: dla tych zbytecznych wynaleziono państwo!
1005930_713588592016903_7316620885803039595_n.jpg

D

Deleted member 427

Guest
Tak ten cytat brzmi w całości:

Banking establishments are more dangerous than standing armies; and that the principle of spending money to be paid by posterity, under the name of funding, is but swindling futurity on a large scale.

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 521
"Nie zatrudniłbym ekonomisty wykształconego w szkole państwowej. Kilku z nich przyszło do mego biura, kiedy byłem dyrektorem banku inwestycyjnego, i mówią: ukończyłem ekonomię na Edinburgh University - z pewnością bym ich nie zatrudnił. Nie miałem czasu oduczać ich tych keynesistowskich bredni."

Godfrey Bloom

D

Deleted member 427

Guest
Nie wyobrażajcie sobie, że przez całe lata można uprawiać służalczą propagandę na rzecz radzieckiego lub też jakiegokolwiek innego reżimu, a potem powrócić nagle do intelektualnej przyzwoitości. Raz się skurwisz – kurwą zostaniesz.

- Orwell

D

Deleted member 427

Guest
A propo powyższego:

Wszyscy umrzecie. Pytanie, jak wymeldujecie się z tego świata. Stojąc na nogach czy klęcząc na jebanych kolanach i błagając. Nie jestem dobry w błaganiu. Nikt nigdy nic mi nie dał. Więc mówię: jebać to coś! Rozpierdolmy to!

-- Dillon, Alien³

D

Deleted member 427

Guest
Gabiś kiedyś skompletował najlepsze aforyzmy Petana:

http://www.tomaszgabis.pl/2012/03/28/zarko-petan-„aforyzmy”/

Zawsze kiedy czytam Kafkę, jestem zdumiony, jak idylliczne było życie w tamtych czasach.

Ładne czasy nastąpiły! Najpiękniejszym prezentem jest już, kiedy człowiekowi nic nie zabiorą.

Wszystko jest u nas na opak: opodatkowali rozum zamiast głupoty.

To nie nasza biurokracja jest za duża na nasze państwo, tylko nasze państwo jest za małe na naszą biurokrację.

Jest pan za demokracją? Tak, jeżeli nie mam innego wyboru.

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
"-The Prime Minister, has asked the King to create 400 Liberal peers so the working classes can have free medicines.
Oh, but I see the Association of Domestic Servants is against the Insurance Bill. Why would that be, I wonder?
-Now is your chance to ask.
- Thank you.
- Go on, then.
-Well, Bridget?
-I'm sure I don't know, sir.
-Well, I'm sure I do. It is because the National Insurance Bill violates that beautiful intimacy that exists between a servant and their mistress.
-The Association of Domestic Servants is Tory through and through!
-It is the duty of employers to look after the welfare of their employees, and those who don't should go to prison.
- Who thinks that?
-I am the last, except for a few dukes, like your cousin, Westershire.
- Do you wonder I can't bear him?
-No.
-You married above your intellect and don't take kindly to disadvantage.
-However, the new Liberal peers won't be necessary.
-The Upper House will cave in and vote to make itself irrelevant.
- And is that the end of the world?
- No.
- The world ended long ago, in the 18th Century.
- Ha-ha!
-Do you know what he's doing?!
-He's making corrections in the Encyclopedia Britannica! If I'd killed him, no jury would convict!"
Parade's end

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
Wklejam jako tekst, by było łatwiej cytować:

"Unfortunately, you've grown up hearing voices that incessantly warn of government as nothing more than some separate, sinister entity that's at the root of all our problems. Some of these same voices also do their best to gum up the works. They'll warn that tyranny always lurking just around the corner. You should reject these voices. Because what they suggest is that our brave, and creative, and unique experiment in self-rule is somehow just a sham with which we can't be trusted."
- Barack Obama, 2013​

D

Deleted member 427

Guest
Jeśli raz wtoczymy się w koleinę ulg podatkowych, przywilejów celnych, politycznych metod podziału dochodu narodowego, nasze gospodarstwo narodowe będzie chore, moralnie deprawujące. Znów na urzędzie zasiadać będzie biurokrata - hamujący przedsiębiorczość pasożyt.

-- Mirosław Dzielski, wypowiedź z 1988 roku

Do góry Bottom