Cytaty

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 855
Malcolm X (tak, wiem, lewicujący, ale cytat prawie bardzo dobry)
Rothbard bardzo cenił Malcolma X. Nie wiem, czy mu czasem nie pomógł przy pisaniu jakiegoś przemówienia kiedyś. Coś takiego pamiętam, że kiedyś czytałem, ale nie mogę teraz znaleźć potwierdzenia, więc pewnie to nieprawda.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 872
12 259
Julian Tuwim "Do prostego człowieka". Całkiem fajne przy okazji zamieszania na Ukrainie.

Gdy znów do murów klajstrem świeżym
Przylepiać zaczną obwieszczenia,
Gdy "do ludności", "do żołnierzy"
Na alarm czarny druk uderzy

I byle drab, i byle szczeniak
W odwieczne kłamstwo ich uwierzy,
Że trzeba iść i z armat walić,
Mordować, grabić, truć i palić;

Gdy zaczną na tysięczną modłę
Ojczyznę szarpać deklinacją
I łudzić kolorowym godłem,
I judzić "historyczną racją",
O piędzi, chwale i rubieży,

O ojcach, dziadach i sztandarach,
O bohaterach i ofiarach;
Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin
Pobłogosławić twój karabin,
Bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba,

Że za ojczyznę - bić się trzeba;
Kiedy rozścierwi się, rozchami
Wrzask liter pierwszych stron dzienników,
A stado dzikich bab - kwiatami
Obrzucać zacznie "żołnierzyków". -
- O, przyjacielu nieuczony,

Mój bliźni z tej czy innej ziemi!
Wiedz, że na trwogę biją w dzwony
Króle z panami brzuchatemi;
Wiedz, że to bujda, granda zwykła,
Gdy ci wołają: "Broń na ramię!",

Że im gdzieś nafta z ziemi sikła
I obrodziła dolarami;
Że coś im w bankach nie sztymuje,
Że gdzieś zwęszyli kasy pełne
Lub upatrzyły tłuste szuje
Cło jakieś grubsze na bawełnę.

Rżnij karabinem w bruk ulicy!
Twoja jest krew, a ich jest nafta!
I od stolicy do stolicy
Zawołaj broniąc swej krwawicy:
"Bujać - to my, panowie szlachta!"

Brehon

Well-Known Member
555
1 486
Karl Popper, "Społeczeństwo otwarte i jego wrogowie":
"Państwo idealne Platona ma trzy klasy: strażników, ich uzbrojonych pomocników, czyli wojowników, oraz robotników. W rzeczywistości istnieją tylko dwie klasy: kasta wojskowa, czyli uzbrojeni i wykształceni władcy, oraz nieuzbrojeni i ciemni rządzeni , ludzkie bydło."

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
"Mój przyjaciel z lat licealnych, pan Waja, zacytował mi kiedyś Wielkiego Filozofa Nietzschego: Kto uważa ludzi za stado i ciągle przed nim ucieka, ten musi liczyć się z tym, że to stado dogoni go i weźmie na rogi. Następnie skonstatował: A niech mnie chuje biorą na rogi, ja ich pierdolę. Podpisuję się pod tym."

T.Beksiński

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 790
The trouble with fighting for human freedom is that one spends most of one's time defending scoundrels. For it is against scoundrels that oppressive laws are first aimed, and oppression must be stopped at the beginning if it is to be stopped at all.

H.L. Mencken
To tak na marginesie Fritzlów, Breivików, Kelthuzów, Krzysiów i innych brutalistycznych bohaterów... ;)

D

Deleted member 427

Guest
Karl Popper, "Społeczeństwo otwarte i jego wrogowie":
"Państwo idealne Platona ma trzy klasy: strażników, ich uzbrojonych pomocników, czyli wojowników, oraz robotników. W rzeczywistości istnieją tylko dwie klasy: kasta wojskowa, czyli uzbrojeni i wykształceni władcy, oraz nieuzbrojeni i ciemni rządzeni , ludzkie bydło."

Uważam podobnie. Jestem marksistą broni palnej i dla mnie istnieją tylko dwie klasy: uzbrojeni i nieuzbrojeni. You see, in this world there's two kinds of people, my friend: those with loaded guns and those who dig. You dig.

D

Deleted member 427

Guest
I’ve voted Republican and I’ve voted Democrat. I have vowed I will never vote for a Democrat again. I don’t give a fuck – no matter who they are. I don’t care if God becomes a Democrat. I backed Hillary Clinton, I backed Al Gore, I backed John Kerry. I am done with them. They’re for communism. They don’t want to see companies – this is gangsterism. This is crazy.

- Howard Stern

http://www.theminorityreportblog.co...ever-vote-democrat-again-they-are-communists/

libertarianin.tom

akapowy dogmatyk
2 700
7 113
You see, in this world there's two kinds of people, my friend: those with loaded guns and those who dig. You dig.

Ostatnio odswiezylem sobie "The Good, the Bad & the Ugly" i tez mi ten tekst w pamieci zapadl. Kumpel libertarianin zrozumial to tak jak ja i ty, a kumpel nie-libertarianin nawet tego tekstu nie pamietal hehe.

Till

Mud and Fire
1 070
2 288
Ostatnio odswiezylem sobie "The Good, the Bad & the Ugly" i tez mi ten tekst w pamieci zapadl. Kumpel libertarianin zrozumial to tak jak ja i ty, a kumpel nie-libertarianin nawet tego tekstu nie pamietal hehe.

Świetny film. Inna scena, która robi wrażenie to ta, gdy Blondie i Tuco są świadkami bitwy podczas wojny secesyjnej, jednego z niekończących się starć o most, w których giną kolejne fale nacierających żołnierzy nie uzyskując żadnego zamierzonego celu. Blondie spogląda na to z obrzydzeniem i mówi z clintowym wyrazem twarzy: "Co za bezsensowne marnowanie ludzkiego życia". Wędrowny rewolwerowiec, łowca nagród, który zabił niejednego, ma więcej szacunku do życia niż rząd, który wywołał wojnę.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 110
https://pl.wikiquote.org/wiki/Ludwig_von_Mises
Najlepsze z tych co nie znałem:

„Celem liberalizmu jest pokojowa współpraca wszystkich ludzi, jak również pokój pomiędzy narodami. Jeśli wszędzie własność środków produkcji będzie się znajdowała w rękach prywatnych, a prawa, sądy i administracja będą traktowały obcokrajowców i obywateli na takich samych warunkach, to nie będzie miało dużego znaczenia to, gdzie przebiegają granice państw. (…) Nie będzie się już opłacało prowadzić wojen; nie będzie powodów do agresji. (…) Wszystkie narody będą mogły współistnieć w pokoju…”

„Jeśli ktoś walczy o wolny rynek i wolną konkurencję, nie staje w obronie tych, którzy są już bogaci, lecz zabiega o swobodę działania dla anonimowych ludzi, którzy niebawem zostaną przedsiębiorcami, a ich pomysłowość sprawi, że życie przyszłych pokoleń stanie się lżejsze.”

„Korupcja to nieuchronny efekt interwencjonizmu.”

„Naprawdę, nie ma żadnej istotnej różnicy pomiędzy nieograniczoną władzą państwa demokratycznego, a nieograniczoną władzą autokraty.”

„Sławne stare opowiadania, powtarzane setki razy, że fabryki zatrudniały kobiety i dzieci, żyjące wcześniej, przed podjęciem pracy w fabrykach, w dostatecznych warunkach, są jednym z największych fałszerstw w historii. Matki, które pracowały w fabrykach nie miały co do garnka włożyć; one nie opuszczały swoich domów i ich kuchni udając się do fabryk, one poszły do fabryk, ponieważ nie miały kuchni, a jeśli je miały, to nie miały w nich czego przyrządzać. Dzieci nie przychodziły do fabryk z wygodnych ochronek. One głodowały i umierały. I całe to gadanie o nie-do-wypowiedzenia okropnościach wczesnego kapitalizmu można obalić przez tylko jedną statystykę: dokładnie w tych latach, w których brytyjski kapitalizm się rozwijał, ściśle w wieku nazwanym Rewolucją Przemysłową w Anglii, w latach od 1760 r. do 1810 r. ludność w Anglii podwoiła się, co oznacza, że setki lub tysiące dzieci – które byłyby umarły w poprzednich czasach – przeżyły i rosły.”

„W zmieniającej się gospodarce działanie jest zawsze spekulacją.”

„Znaczenie wolności ekonomicznej jest następujące: jednostka w każdej sytuacji może wybrać sposób, w jaki chce się zintegrować z resztą społeczeństwa.”

D

Deleted member 427

Guest
Posiadając władzę publiczną i prawo ściągania podatków urzędnicy stają, jako organy społeczeństwa, ponad społeczeństwem. Naturalny, niewymuszony szacunek, z jakim odnoszono się do organów rodowego (klanowego) społeczeństwa, jest już dla nich nie wystarczający, nawet gdyby mogli go zdobyć. Wprowadza się specjalne ustawy o świętości i nietykalności urzędników. Najmarniejszy pachołek policyjny posiada więcej autorytetu, aniżeli wszelkie organy społeczeństwa rodowego.

-- Engels

Xynoslav

Paleoagentarianin, Transferysta
229
408
On był niezłym gnojem, ale miał wiele takich cytatów, po których jasno można było stwierdzić, że ideologia, którą wymyślił, to taka, którą analizowaliby tylko wybrańcy, którzy mają siedzieć w systemie, albo ci, którzy go nienawidzą, reszta by musiała słuchać tych, których jest więcej, a wiadomo, że kluczem do utrzymania systemu jest demokracja i biurokracja (które bardzo popierał) . Sam wiedział, że socjalizm to zło, ale jego to kręciło. Niezły szajbus... :)

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 790
johnlockethumbnail.jpg

piezol

Jebać życie
1 263
4 235
If having a right to health care meant the government gives everyone health insurance whether they like it or not, then having a right to gay marriage would mean government gives everyone a gay lover, whether they like it or not. Both have similar consequences.

Cantwell

Do góry Bottom