Bezlitosna masakra kuców na Wykopie

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
Nawet jeśli pensje nominalnie wzrosły 5-krotnie, a w tym samym czasie ceny wzrosły 5-krotnie, to nikt nic nie zyskał oprócz polityków, którzy w ramach propagandy chwalą się „wzrostem płac”.
Jest jeszcze gorzej 15 lat temu pensja 3000PLN na rękę w firmie prywatnej (średnio trudne aby ją znaleźć), obecnie ciężko zdobyć pracę za takie pieniądze ( znajomy po studiach technicznych ) Szczecin. Inny facet (znajomy) w Wawie dokładnie to samo ( kiedyś 6-7 teraz ledwo 4 ). Pensje stoją lub maleją a ceny bardzo mocno w górę. Cięcia na wszystkim: auto, jakieś dodatki, pakiety zdrowotne prywatne i takie tam.

Kompowiec2

Satatnistyczny libertarianin
459
168
jeszcze nie przeczytalem calego watku, ale gosciu jak masz parcie na takie statystyki to wez je wklej na wikipedie. Jak kucom sie nie chce ich analizowac to wikipedysci zrobia to na pewno, znajdziesz sobie podobnych...

niohnioh

Kucolibertarianin
77
168
@koroluk
Lecimy po kolei:
Postaram się odpowiedzieć merytorycznie na każdy postawiony mi argument, tym samym orając ekonomicznych dyletantów tu obecnych.
Na razie widzę tylko wyzwiska od kuców i idiotów a nie merytoryczne argumenty.

Możecie spodziewać się paru nowych statystyk oraz skanów z książek naukowych popełnionych przez uznanych ekonomistów.
Za pewnie uznanych przez państwowe instytucje albo pozarządowe organizacje żyjące z państwowych dotacji. Różnego rodzaju keynesowskie i marksistowskie brednie zostały wielokrotnie zaorane przez austriaków.

moich argumentów w przerwie między odrabianiem lekcji a jedzeniem obiadu przygotowanego przez matkę rodzicielkę.
Misiu to nie jest gimnazjum a forum wolnościowców.

Posługiwał się będę mniej więcej danymi ze Skandynawii
Chciałbym zwrócić uwagę na to, że o ile Skandynawia ma wysokie podatki i wydatki, oraz zawiłe prawo związkowe, to w każdej innej dziedzinie są dużo bardziej wolnościowe niż większość krajów. Mają zdrową politykę monetarną, w miarę łatwo prowadzi się u nich biznes, mają proste prawo, co oznacza także mniej korupcji, ponieważ jest mniej sposobów interpretacji prawa. Mają także znacznie mniej regulacji niż wiele innych krajów. Przykład: Szwecja ma ok. 90 zawodów regulowanych, natomiast Polska ma ponad 300. Trzeba zwrócić także uwagę na to, że Szwecja przed drugą wojną światową była jednym z najbardziej liberalnych krajów na świecie(także najbogatszych), oraz nie została odniosła praktycznie strat w wojnach. Oto dowody:
http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/regprof/index.cfm
Znajdź sobie profesje tylko dla polski - masz 347 pozycji, a dla Szwecji tylko 88. I co teraz? Gdzie jest więcej socjalizmu? W Cebulandii czy Szwecji? Podobno u nas szaleje neoliberalizm a tam mają socjalistyczny raj. Zwracam też uwagę na to, że przed wprowadzeniem modelu Szwedzkiego, Szwecja rozwijała się znacznie szybciej niż teraz. Po jego wprowadzeniu Szwecja znacznie zwolniła. Zwracam także uwagę na to, że Szwedzi mają zrównoważony budżet, a my nie.

Wiesz jak Ci się nie podoba to wyjedź sobie do Liberlandu albo do waszej słynnej Somalii.
Nie wiem jak sytuacja wygląda w Somali, ale odniosę się do wyjazdów za granicę. Wiesz, jak ci nie podoba się działalność KORWiNa i libertarian, to zawsze możesz wyjechać do Korei Północnej. To jest ten sam typ argumentacji jak twój. Urodziłem się w Cebulandi, Cebulandzki jest najlepiej znanym przeze mnie językiem, tu mam rodzinę i znajomych, tutaj mam swój majątek i wolałbym nie wyjeżdżać za granicę. Poza tym, dlaczego mam to wszystko zostawiać, kiedy jakiś misio w rządzie wymyśli kolejną durnotę?

A przecież w takiej Anglii czy Niemczech wcale nie ma polityki neoliberalnej.
Nie ma polityki neoliberalnej ale jest i tak ma dużo elementów wolnościowych. Przykład:
Opodatkowanie pracy w Polsce jest bardzo wysokie. Osoba zarabiająca minimalną(1750zł brutto) dostanie na rękę ok 1287 zł, natomiast pracodawca zapłaci 2110 zł. Rocznie daje to ok 10 000 złotych podatku oddanego na rzecz państwa.
Tutaj możesz sobie to policzyć: http://www.pracuj.pl/kalkulatory/kalkulator-wynagrodzen.aspx
Natomiast w "nieneoliberalnej" Anglii minimalna wynosi: 6.50 funtów na godzinę dla osób powyżej 21 roku życia. Natomiast niektórzy mogą legalnie zarabiać 2.73 funta na godzinę. https://www.gov.uk/national-minimum-wage-rates
Tutaj masz kalkulator płacowy dla UK: http://www.listentotaxman.com/

Osoba zarabiająca te 6.5 funta na godzinę zarobi £12,675.00 rocznie. Z tego zapłaci £968.80 oraz pracodawca będzie musiał wyłożyć dodatkowe £629.69 ze swojej strony. Przyjmując, że kurs funta wynosi 5,64 zł, od tego miejsca pracy zostanie odprowadzone łącznie 9000 zł!. Osoba płacąca minimalną w UK zapłaci nominalnie mniejszy podatek niż osoba w Polsce! . Pracownikowi zarabiającemu minimalną w Polsce zostanie jedynie 61% wypłaconej pensji, natomiast osobie z UK zostanie 88%. I co teraz? Podobno podatki w UK są znacznie wyższe niż w Polsce. Jakiś lewak może stwierdzić, że przecież progresja w UK jest większa i temu jest tam lepiej.

Porównajmy procentowo, ile osoba bogata w Polsce i UK powinna zapłacić podatku:
Załóżmy że osoba zarabia 9000 funtów miesięcznie. Rocznie razem z kosztami pracodawcy daje to 121 784 funtów. Jest to kilkukrotnie więcej, niż średnia płaca w UK. http://www.reed.co.uk/average-salary
Takiej osobie zostanie 68 365 funtów na rękę. Daje to mniej więcej taką samą część opodatkowania w % jak w Polsce. Dopiero mniej więcej od tego poziomu zarobków ludzie w UK płacą większe podatki niż w Polsce. Ale jaką cześć społeczeństwa stanowią ludzie, którzy zarabiają prawie 10 000 funtów miesięcznie? Ci ludzie płacą wyższe podatki(pewnie stosują optymalizacje podatkowe) ale ich wpływy nie stanowią dużej części budżetu. To właśnie na przeciętnych ludziach stoi główny ciężar utrzymywania państwa a nie bogaczach.

Sprawa jest zbyt skomplikowana aby jednoznacznie obwiniać którąś z doktryn gospodarczych za niepowodzenia które są wypadkową wielu czynników i złożonych procesów rynkowych... Z tym właśnie próbuje walczyć - ze ślepą wiarą kuc bandy w wolny rynek. Doskonale zdaje sobie sprawę z niedoskonałości socjalizmu oraz z problemów jakie ten system generuje. Dlatego nigdy nie będę adwokatem czystego socjalizmu, bo to droga donikąd.
Procesy rynkowe są bardzo złożone, dlatego też państwowa ingerencja w rynek jest nieefektywna. Nie ma czegoś takiego jak trzecia droga, dlatego też my na tym forum walczymy ze wszystkimi protekcjonizmami. Przedsiębiorstwem można zarządzać albo przez system cen na wolnym rynku, albo w sposób biurokratyczny. Wszystkie interwencjonizmy zniekształcają system cen i tworzą problemy. Każde pośrednie zarządzanie firmą nie oparte w 100% na systemie wolnorynkowych cen, sprowadza się do zarządzania biurokratycznego. Polecam poczytać biurokrację Ludwiga von Misesa.

To czemu mieszkasz w miejscu dla Ciebie wrogim? Kto był tu pierwszy, Polska jako państwo, czy Ty? Jak Ci się nie podoba na biegunie północnym bo Ci zimno to osadź się tam gdzie będzie cieplej. Czyż to nie jest logiczne? Kup se jakiś grunt i tam realizuj swoje fantazje. Z innej mańki, jak kuce wprowadzą państwo przyjazne Korwiniątkom to co wtedy ze mną? Wtedy będziecie gadać tak samo, czyt. "wyjedź sobie do Szwecji". To czemu mam wyjeżdżać z Korwinistanu jak mieszkam tutaj?
Częściowo odniosłem się do tego wcześniej, ale: Jak kuce wprowadzą wolnorynkowe państwo, to nikt nie zabroni ci razem z przyjaciółmi założyć fundację, do której będziecie wpłacać pieniądze i z nich wypłacać sobie zasiłki. Nikt wam nie zabrania tworzyć firm, które będą zarządzane biurokratycznie(np. przez rady robotnicze). Ale nie będziecie mieli też prawa zmusić nikogo innego aby robił to co wy. Tym będzie różnił się Korwinistan od Cebulandii - wolnością wyboru. Jak będziesz chciał żyć w komunie - nikt tego ci nie zabroni. Jak my będziemy chcieli dawać się wyzyskiwać spekulantom - nikt nam tego nie zabroni. Ale ty wolałbyś zmusić wszystkich do postępowania tak jak ty. Skoro taki interwencjonistyczny system jest fajny, to po co przymus? Jak założysz sobie taką organizację i będzie w niej lepiej niż na wolnym rynku(co oczywiście jest bujdą), to ludzie będą masowo przystępować do takich organizacji dobrowolnie. A nieliczni, którzy będą chcieli być wyzyskiwanymi, nie będą do niczego zmuszani.

Ostatnio jak sprawdzałem to Słowianie nie chcieli liberalizmu gospodarczego tylko więcej socjalu. I widać to po głosowaniach.
Bo nie znają się na ekonomii i wierzą w bajki polityków o dobrobycie płynącym z zasiłków. Za tą sytuację należny winić oczywiście państwo, które upowszechnia socjalistyczne mity w państwowych szkołach.

Korwin ma poparcie na granicy progu wyborczego a jego elektorat to przeważnie dzieci i młodzież na garnuszku rodziców. Oni nawet nie wiedzą co to jest praca. W większości studenciaki, liceum i gimnazjum.
Gówno prawda. Odnośnie wieku wyborców:
http://polska.newsweek.pl/janusz-ko...nowej-prawicy-newsweek,artykuly,286860,1.html
Ok. 60% wyborców to ludzie powyżej 25 roku życia. Dodam też, że nawet w takim czymś jak TVN, po wyborach do PE, przedstawiano strukturę elektoratu partii(na podstawie danych sondażowych). Niestety nie mogę znaleźć zdjęcia z tego reportażu(pojawiał się na kuc grupach), ale zgodnie z tymi badaniami ok. 1/3 elektoratu to studenci. Ale prawie połowa z nich jest przedsiębiorcami, kierownikami, specjalistami po wyższych studiach technicznych itp. Uważasz że tacy ludzie to debile i są mniej kompetentni niż 60 letnie babki głosujące na komora?

niohnioh

Kucolibertarianin
77
168
Pan ma chyba jakieś schizy. Obecnie nie jestem u władzy choć bardzo bym chciał. Odebrałbym wtedy prawa wyborcze wszystkim kucom.
No i co z tego, że nie jesteś u władzy, skoro zaciekle jej bronisz. Dla nas jesteś adwokatem totalitaryzmu. Widać to choćby po chęci wykluczenia z żucia publicznego osób, z którymi się nie zgadzasz.

Polska to zaledwie 25 lat normalności, wcześniej było syf i bankructwo
Dzięki rozwiązaniom wolnorynkowym zmniejszył się syf w Polsce, ale to nie znaczy że go nadal nie ma.

Obawiam się że Tusk zrobił co mógł, i nie zaprzeczam że nie dorobił się na tym.
Robił co mógł, aby nas okradać i wykorzystywać.

Na Tuska i Bronka też głosują różni ludzie ale Wy i tak zaliczycie ich do jednej grupy, jednego środowiska - do lemingów.
Jednych zaliczymy do lemingów, innych do beneficjentów. Tutaj przykład:

No bo to przecież normalne że płace się zwiększają. W Polsce też, pomału ale idzie.
Tylko że w jednych krajach zwiększa się wolno, a w innych szybko.
Edit: Zapomniałem dodać, że ceny też rosną na wskutek inflacji.

Nie, ale nie wiem czemu uważasz słowo "kuc" za komplement.
Ja jestem dumny z tego, że jestem kucem. I co z tego?

No ale o czym to świadczy? W USA też zarabia się więcej. Znacznie więcej. W socjalistycznej Francji też.
Zarabiają więcej, ponieważ w przeszłości były znacznie bardziej wolnorynkowe i miały czas na akumulację kapitału.

Dam ci jedną radę. Przestań pierdolić głupoty i albo weź się za naukę austriackiej szkoły ekonomii, albo odsłuchaj bardzo ważną wiadomość:

Edit:
Zmarnowałem na tego cwela prawie dwie godziny. Teraz dowiedziałem się jeszcze, że nie wiedział o tym, że szara strefa jest wliczana do PKB. To coś nie ma żadnych argumentów, tylko wyszukuje w necie masę statystyk w których jest jakikolwiek wzrost i twierdzi że jest super. Ja raczej nie będę marnował na to więcej czasu. On umie zarzucać jedynie przeciwnika niepowiązanymi ze sobą statystykami, w stylu galopu Gisha. Pewnie w życiu nie miał praktycznie żadnych książek o ekonomii w rękach, co najwyżej bzdury profesora Bełkotko.

Ostatnia edycja:

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
Teraz dowiedziałem się jeszcze, że nie wiedział o tym, że szara strefa jest wliczana do PKB.
przecie on nawet nie wie co to szara strefa jak nie potrafi odróżnić od czarnej...
definicje kuca też ma jakąś zjebaną...
i nie odpowiada na moje pytania choć starałem sie uzyć jak najmniej trudnych słówek...
to zwykły idiota... pewnie ze środków unijnych w wariatkowie fundneli czubkom kompa z netem to sie produkuje bo i tak nie ma nic innego do roboty...

Staszek Alcatraz

Tak jak Pan Janusz powiedział
2 794
8 467
Nie wiem o co gościowi chodzi. Chyba każdy widzi, że jakiś postęp w Polsce się dokonał, że wzrost gospodarczy jest szybszy niż w reszcie starej Europy. Ale to nie znaczy, że nie mógłby i nie powinien być znacznie wyższy. To nie zasługa Tuska ani Platformy tylko ludzi, którzy działają mimo rzucania im kłód pod nogi przez rząd. Po drugie jest takie coś efekt niskiej bazy. Jeśli kraj jest zacofany to wzrost dokonuje się już dzięki samemu transferowi technologii i know-how. Jest jasne, że gdyby znieść lub chociaż zmniejszyć podatki to wzrost PKB byłby dużo wyższy. Korolok porównuje wzrost w Polsce do wzrostu w krajach praktycznie komunistycznych z Eurokołchozu, a nie na przykład do Singapuru czy Chin. Wtedy Polska wypada blado.

Gość niedzielny

Well-Known Member
968
2 124
Koroluk...

Zadebiutowałeś na forum w tak żenującym stylu, że najchętniej skasowałbym moje poprzednie posty, w których pisałem o tobie z umiarkowanym szacunkiem. Argument "wypierdaljum at somalium" (tak denny, że z miejsca stał się libertariańskim memem) wyzywanie od kuc-gimbazy ssącej maminego cyca (kiedy aktywni userzy tego forum to głównie pracujący faceci z poukładanym życiem)... To są takie niziny intelektualne, że aż się zdziwiłem widząc, jak ktoś ci na to odpowiada. Gdybyśmy nie wiedzieli, że popełniłeś kilka całkiem niezłych wpisów na wykopku, to z miejsca dostałbyś bana za trolling na poziomie Damiana kulturysty. Weź już lepiej przeklejaj te tabelki, bo kiedy akurat tego nie robisz, wypadasz zwyczajnie głupio. Sam nie zamierzam się w to angażować, bo nie mam już za wiele wolnego czasu, a i tak wolę go przeznaczyć na coś innego niż internetowe krucjaty. No ale temu forum dobrze zrobi, jak przyjmie na klatę trochę niewygodnego materiału dowodowego. Ot tak, dla higieny intelektualnej. Ogarnij się i witam na forum.

Gość niedzielny

Well-Known Member
968
2 124
Ale Chińczycy nie są tak tani! W co większych miastach zarobki są jak polskie, minimalnie większe

Coś w tym jest. Angole przenoszą produkcję z Chin do firmy mojego pracodawcy. Powód? Taniej. :) Tak sobie myślę, że będąc Meksykiem Europy Polska powinna rozwijać się w tempie 10% rocznie.

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 522
Ja wiem, że np. programiści w Chinach zarabiają tyle samo co w Polsce, ale koszty wynajmu powierzchni biurowej są kilkakrotnie wyższe. I dlatego np. firma w której aktualnie pracuję przenosi projekty z chińskiego oddziału do Polski.

Otrzymałem taką oto wiadomość:

koroluk,

Your actions in this message (Bezlitosna masakra kuców na Wykopie) are not appropriate. We cannot allow users to be abusive, overly aggressive, threatening, or to "troll". This does not follow our rules. Your message may have been removed or altered.

Your account's access may be limited based on these actions. Please keep this in mind when posting or using our site.

I teraz pytanie - dlaczego? Komuś nie podobają się moje opinie? To bardzo ciekawe praktyki jak na forum (rzekomych) wolnościowców. W żadnej z moich wypowiedzi nie było agresji, tym bardziej nikomu nie groziłem. Z drugiej zaś strony... Spotkałem się z wyzwiskami oraz groźbami od użytkowników takich jak: [SIZE=4][B][URL='https://libertarianizm.net/members/zbyszek_z.4150/']Zbyszek_Z[/URL][/B][/SIZE] , [B][URL='https://libertarianizm.net/members/tomahawk.5153/']tomahawk[/URL][/B], [B][URL='https://libertarianizm.net/members/tomky.4284/']tomky[/URL][/B], [B][URL='https://libertarianizm.net/members/niohnioh.5253/']niohnioh[/URL][/B], [B][URL='https://libertarianizm.net/members/kr2y510.6/']kr2y510[/URL][/B]

Czy owi użytkownicy również otrzymali podobne wiadomości? Jeżeli nie to trochę żenująca wybiórczość z waszej strony. Z kolei w regulaminie macie napisane że to forum prywatne i możecie robić co wam się podoba. Róbcie sobie, tylko miejcie tą świadomość że jesteście zwykłymi hipokrytami którzy chcą zamykać usta osobom z innymi poglądami, dokładnie tak samo jak znienawidzone przez was "reżimowe media".

Gość niedzielny

Well-Known Member
968
2 124
Otrzymałem taką oto wiadomość:

koroluk,

Your actions in this message (Bezlitosna masakra kuców na Wykopie) are not appropriate. We cannot allow users to be abusive, overly aggressive, threatening, or to "troll". This does not follow our rules. Your message may have been removed or altered.

Your account's access may be limited based on these actions. Please keep this in mind when posting or using our site.

I teraz pytanie - dlaczego? Komuś nie podobają się moje opinie? To bardzo ciekawe praktyki jak na forum (rzekomych) wolnościowców. W żadnej z moich wypowiedzi nie było agresji, tym bardziej nikomu nie groziłem. Z drugiej zaś strony... Spotkałem się z wyzwiskami oraz groźbami od użytkowników takich jak: [SIZE=4][B][URL='https://libertarianizm.net/members/zbyszek_z.4150/']Zbyszek_Z[/URL][/B][/SIZE] , [B][URL='https://libertarianizm.net/members/tomahawk.5153/']tomahawk[/URL][/B], [B][URL='https://libertarianizm.net/members/tomky.4284/']tomky[/URL][/B], [B][URL='https://libertarianizm.net/members/niohnioh.5253/']niohnioh[/URL][/B], [B][URL='https://libertarianizm.net/members/kr2y510.6/']kr2y510[/URL][/B]

Czy owi użytkownicy również otrzymali podobne wiadomości? Jeżeli nie to trochę żenująca wybiórczość z waszej strony. Z kolei w regulaminie macie napisane że to forum prywatne i możecie robić co wam się podoba. Róbcie sobie, tylko miejcie tą świadomość że jesteście zwykłymi hipokrytami którzy chcą zamykać usta osobom z innymi poglądami, dokładnie tak samo jak znienawidzone przez was "reżimowe media".

We cannot allow users to be abusive, overly aggressive, threatening, or to "troll".

Widocznie admin, wnioskując po poziomie twoich dotychczasowych wypowiedzi uznał, że ma do czynienia z trollkontem. Bywa. Przez to forum przewinęło się już trochę osób o poglądach etatystycznych i jakoś nie dostawały na dzień dobry takiego powiadomienia.

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 522
Jeżeli dostajesz jakąś uwagę od adminów, to ona jest po polsku - i to od konkrenej osoby. Tak że przestań gwiazdorzyć. Naprawdę na tym forum były trolle mądrzejsze i bardziej elokwentne od ciebie, ty jesteś po prostu zadufanym w sobie ignorantem.

niohnioh

Kucolibertarianin
77
168
@koroluk
W żadnej z moich wypowiedzi nie było agresji, tym bardziej nikomu nie groziłem
koroluk napisał:
kucowych
koroluk napisał:
istoty kucowate
koroluk napisał:
kucowe smyki
koroluk napisał:
przerwie między odrabianiem lekcji a jedzeniem obiadu przygotowanego przez matkę rodzicielkę
koroluk napisał:
kucom
koroluk napisał:
kuce
koroluk napisał:
Wiesz jak Ci się nie podoba to wyjedź sobie do [...] Somalii.
koroluk napisał:
kuców
koroluk napisał:
kuc content
koroluk napisał:
kuce
koroluk napisał:
elektorat to przeważnie dzieci i młodzież na garnuszku rodziców
koroluk napisał:
kucom
koroluk napisał:
stajnię pełną kucy
koroluk napisał:
kuc
koroluk napisał:
kucem
koroluk napisał:
kuc
koroluk napisał:
kucu
14 kuców na 9 postów a do tego somalia i dzieci na garnuszku rodziców. Nieźle.

Oraz:
tym samym orając ekonomicznych dyletantów tu obecnych. Ich kasandryczne pianie musi w końcu dobiec końca.

nie będą w stanie odeprzeć meandrów moich argumentów w przerwie między odrabianiem lekcji a jedzeniem obiadu przygotowanego przez matkę rodzicielkę.

Wiesz jak Ci się nie podoba to wyjedź sobie do Liberlandu albo do waszej słynnej Somalii. Nikt kuców nie trzyma za kopytka w Polsce.

Korwiniątkom

brandzlować przy ognisku do ustaw ordoliberalnych

W większości studenciaki, liceum i gimnazjum. Boli was po prostu że jesteście w mniejszości.

populizmów Korwina
Generalnie jedyne co tu widzę to pogardliwe traktowanie i lekceważenie przeciwników.

To świadczy wyłącznie o tym że trafiam w czuły punkt a wasi spece nie potrafią odeprzeć moich argumentów.
Gdzie niby podałeś merytoryczne argumenty? Chyba że wyzywanie od gimbusów uważasz za argument. Ja oraz kilka innych osób odpowiedziałem na twoje "argumenty". Ty jedynie obrażasz innych. I tak w porównaniu do ciebie odpowiedziałem bardzo kulturalnie.

Jeżeli dostajesz jakąś uwagę od adminów, to ona jest po polsku - i to od konkrenej osoby. Tak że przestań gwiazdorzyć. Naprawdę na tym forum były trolle mądrzejsze i bardziej elokwentne od ciebie, ty jesteś po prostu zadufanym w sobie ignorantem.

Panie gwiazdor, taki pewny Pan jesteś?

2lxbc08.jpg

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Nie Ty pierwszy dostałeś ostrzeżenie. I nie dostałeś go za żaden post, który byłby godny uwagi, tylko za nazwanie kogoś kucem. Ja się czuję trochę zawiedziony. Liczyłem, że będzie na co popatrzeć - na solidną merytoryczną orkę w wydaniu komucha. Jak na - nie przymierzając - małpę potrafiącą grać na fortepianie. Tymczasem zamiast grać Mozarta małpa wypieła się dupą i wskoczyła na żyrandol. :rolleyes:

Do góry Bottom