Wkurzające newsy z rana

military

FNG
1 766
4 727
Bez sensu - mogliby takie wydatny nazwać wydatkami na wsparcie gospodarki (ilu ludzi dostało pracę, ilu policjantów nadgodziny, ilu celników premie) i problem rozwiązałby się sam.

T.M.

antyhumanista, anarchista bez flagi
1 412
4 448
Co w tym złego?
Jeśli ktoś zakłada (moim zdaniem zgodnie z rzeczywistością), że status bezrobotnego zmniejsza u jego beneficjentów przedsiębiorczość i jakąkolwiek chęć działania, to kolejne profity wynikające tylko z tego statusu, nie wzbudzą jego zachwytu. Dodatkowo zwiększą zachętę do trwania w marazmie, aby nie stracić specjalnych przywilejów. Oraz, jak śmieje się Nene, prawdopodobnie wyjdzie karykatura pomocy, jak zwykle przy państwowej interwencji. To złego.

Chyba, że jesteśmy zwolennikami finansowania postawy obiboka, to nic złego. W takim razie jedziemy do Hiszpanii, ole!

PS Właśnie słyszę w radio, że Madryt tonie w śmieciach z powodu strajku śmieciarzy.

inho

Well-Known Member
1 635
4 516
Może coś mi umknęło, ale w cytowanym tekście jest: "Inicjatorem akcji są właściciele sklepów". Wygląda więc na formę prywatnej, dobrowolnej akcji charytatywnej. Sami ustalają formę pomocy, sami weryfikują kryteria pomocy. Nie interesowałem się Hiszpanią za bardzo ale z tego co wiem, to tam sytuacja naprawdę nie jest za ciekawa po kilkunastu latach rządów socjalistów np. 50% bezrobocie wśród młodych. Może sklepikarze doszli do wniosku, że lepiej sprzedać cześć towaru z minimalną marżą niż w ogóle, albo zyskują na tej akcji innych klientów. W każdym razie skoro to prywatna akcja, to dla mnie jest ok.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
No właśnie - z tego co piszą, to jest tru prywatna inicjatywa, więc jak dla mnie to mogą robić zniżki 80% dla rudych, piegowatych, poniżej 160 cm wzrostu, ich sprawa za ile komu co sprzedają. Na dobrą sprawę dziwne, że urzędasy nie interweniują, że dyskryminacja robotnych, bo płacą 30% więcej niż bezrobotni ;)

Nene

Koteu
1 094
1 690
Tylko, że w sytuacji gdzie przez państwo i UE ludzie nie mają roboty sklepikarze mogą mieć problem ze sprzedażą towaru, a nie wiesz czy muszą kupować wwielopakach. W takiej sytuacji lepiej sprzedać taniej produkty takie jak jogurty. Może to być też promocja i przywiązanie do siebie klienta. Każdy kryzys się w końcu kończy, a ludzie będą wdzięczni gdy znajdą pracę.
Jednak dla mnie chujnia, że obowiązuje tylko na bezrobotnych. Chociaż Polak pewnie by wysłał bezrobotnego szwagra na zakupy.

MaxStirner

Well-Known Member
2 775
4 721

Zbyszek_Z

Well-Known Member
1 021
2 466
W trakcie bójki Damian R. sięgnął po kuchenny nóż, którego ostrze miało 22 cm i zadał atakującym kilka ciosów...
I wszystko jasne, jakby sięgnął po taki z 8 centymetrowym ostrzem jak PIS proponuje to nie byłoby sprawy. Przecież większe ostrza są bronią wyłącznie ofensywną, więc jasne jest, że mamy tutaj do czynienia z napadem a nie samoobroną. Jak poseł PISu może tego nie wiedzieć?

Mówiąc poważnie, albo czegoś tutaj nie wiem albo wyrok przeczy polskiemu prawu i można spróbować się odwołać. Doszło wszak do gróźb śmiercią, które były realne, przecież napastnicy byli uzbrojeni. A w przypadku zagrożenia życia można bronić się wszystkimi dostępnymi środkami. Już nawet nie trzeba się powoływać na działanie w stresie itd.
Czyżby sędzia nie znała prawa, czy może stwierdziła, że grożenie śmiercią przed 2 uzbrojonych ludzi w kominiarkach nie jest zagrożeniem życia?

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 110
Człowiek zdeterminowany do obrony siebie i swojej własności to wróg numer jeden państwa.

Claude mOnet

Well-Known Member
1 034
2 339
Życzę sędzinie, aby spotkała się z 2 napastnikami (nawet bez kominiarek) BEZ noża, czy innego niedozwolonego narzędzia...

Do góry Bottom