Wkurzające newsy z rana

rawpra

Well-Known Member
2 741
5 410
Former CIA Director: ‘We Kill People Based On Metadata’

Former CIA director Michael Hayden admits that the rogue intelligence agency kills people based on metadata collected unconstitutionally by snooping on US citizens’ smartphones, smart TVs and other internet-enabled devices.

The comment by the former CIA and NSA director was made during a debate at Johns Hopkins University, after Georgetown University Law professor David Cole detailed the kind of information the government can obtain simply by collecting metadata (who you call, when you call them, how long the call lasts, and how often calls between the two parties are made.)

Although NSA apologists often claim such metadata collection is permissible considering the content of the call is not collected, Cole argued that is not the case, since the former general counsel of the NSA, Stewart Baker, has already stated metadata alone is more than enough to reveal vast amounts of an individual’s personal information – and former CIA director Michael Hayden says the agency kills people based off metadata alone.

Writing in the New York Review of Books, Cole elaborated (you can also watch his explanation around the 14 minute mark of the embedded video):

“Of course knowing the content of a call can be crucial to establishing a particular threat. But metadata alone can provide an extremely detailed picture of a person’s most intimate associations and interests, and it’s actually much easier as a technological matter to search huge amounts of metadata than to listen to millions of phone calls. As NSA General Counsel Stewart Baker has said, ‘metadata absolutely tells you everything about somebody’s life. If you have enough metadata, you don’t really need content.’

“When I quoted Baker at a recent debate at Johns Hopkins University, my opponent, General Michael Hayden, former director of the NSA and the CIA, called Baker’s comment ‘absolutely correct,’ and raised him one, asserting, ‘We kill people based on metadata.’”

The former CIA director’s comment is particularly terrifying in light of Vault 7 revelations made by WikiLeaks this week.

The WikiLeaks release of classified CIA documents showcases the tremendous amount of resources that the intelligence agency has put into ensuring that our popular devices, whether they be Android or Apple, have certain back-door vulnerabilities.

While most people have assumed that the government works with major tech companies to notify the company when a vulnerability has been found, this data dump by WikiLeaks implies that the CIA is not only not telling companies about vulnerabilities, but has also been actively pursuing to find and even purchase additional flaws.

“Governments should be safeguarding the digital privacy and security of their citizens, but these alleged actions by the CIA do just the opposite. Weaponising everyday products such as TVs and smartphones – and failing to disclose vulnerabilities to manufacturers – is dangerous and short-sighted.” said Craig Fagan, policy director for the World Wide Web Foundation, speaking to the BBC.

http://archive.is/CFKn8
http://yournewswire.com/cia-kill-people-metadata/

Non Serviam

Well-Known Member
834
2 251
Rozwalasz mnie takim argumentem. Lewak, srewak, noż kurwa. I co jeszcze? Na podstawie jednej wypowiedzi/zdania potrafisz sprofilować osobę?
Odwołujesz się do emocji, może to nie świadczy o tym, że jesteś lewakiem, ale taki sposób 'argumentacji' jest dla nich typowy i jest obrzydliwy ;).

No ja pierdolę. Tanie granie na emocjach... Stwierdzam jedynie fakty o traktowaniu zwierząt,
Nie, to nie było stwierdzenie, tylko granie na emocjach, zapytałeś się czy mu się podoba, a to nie jest kwestia podobania tylko pewnych praw, odwolywanie sie do masakrycznych widoków i pytanie 'czy ci sie to podoba' to imo proba wzbudzenia poczucia winy i żeby tej osobie się zrobiło przykro z powodu biednych zwierzątek i być może zmieniła zdanie na temat słuszności pewnych praw..

libertarianin.tom

akapowy dogmatyk
2 700
7 113
Co do roślin, to mogę się zgodzić. W przypadku zwierząt mam inne zdanie - mają one prawo do życia oraz szacunku. Wiem, wiem, można by to ciągnąć w nieskończoność i zawsze znajdzie się jakiś argument "za" lub "przeciw". Podoba się Tobie bestialskie i sadystyczne traktowanie zwierząt w rzeźniach/ubojniach/fermach? Kiedyś już chyba o tym pisałem, ale ja wolę podejście takie, jakie mieli np. Indianie z Ameryki Płn.

Wiele rzeczy mi sie nie podoba, ale sie nie wtracam bo to nie moja wlasnosc.

Finis

Anarcho-individual
439
1 924
Odwołujesz się do emocji, może to nie świadczy o tym, że jesteś lewakiem, ale taki sposób 'argumentacji' jest dla nich typowy i jest obrzydliwy ;).
Odwoływanie się do emocji - wszystko zależy od kontekstu. Jeżeli ktoś to robi, wykorzystując np. przytoczone przez Ciebie wcześniej przykłady do tego, aby:
1. ograniczyć czyjąś wolność,
2. zwiększyć podatki,
3. wprowadzić większą kontrolę państwa nad jednostką,
to jest to złe. A to nie było moją intencją ;) Mnie raczej chodziło o refleksję i wyciągnięcie wniosków.

Wiele rzeczy mi sie nie podoba, ale sie nie wtracam bo to nie moja wlasnosc.
Zgadzam się, aczkolwiek uważam, iż należy się wtrącić kiedy np. łamane są czyjeś prawa (i nie chodzi mi tu tylko o zwierzęta) lub zagrożona jest czyjaś wolność.

EOT :)

osman

Well-Known Member
380
2 308
Jak mnie wkurwia jak czytam że Cugowski z budki suflera skarży sie że bidok nie ma z czego żyć bo ma tylko 600 zl emerytury!!/

cytuje
http://www.pomponik.pl/plotki/news-...ie-mial-z-czego-zyc-jest-zalamany,nId,2367901
"Cugowski zwierzył się kolejny raz w wywiadzie dla tabloidu "Super Express", że to nie jest koniec jego estradowej pracy:
Nie dałbym rady przeżyć z tego, co ZUS jest mi łaskaw zapłacić, więc będę musiał śpiewać do śmierci jak Mieczysław Fogg" - komentował swoją sytuację rozżalony rockman.
Jego emerytura, jak sam przyznał, będzie wynosiła niecałe 600 zł, co nie pozwala mu zrezygnować z koncertowania.
Dlaczego świadczenia są tak niskie? Okazuje się, że pan Krzysiek przez większość życia płacił symboliczne (!) składki ZUS, wynoszące często 14 groszy na cały rok. Wzrosły one dopiero po 1989 roku do... 3,19 złotych."
--

Nie wstydzi się wyciągać łape po pieniądze ludzi co cięzko pracują i sa okradani przez komunistyczne świnie a te świnie rozdaja cudze pieniądze bez opamietania/
Kurwa taką dużą kase zarabiał całe życie i gdzie ją ma ??/ wydal na balangi, nie myślał o starości żeby odłożyć to niech teraz żre kit z okien, takich gnojków mi nie żal.

Claude mOnet

Well-Known Member
1 034
2 339
http://www.pomponik.pl/plotki/news-...ie-mial-z-czego-zyc-jest-zalamany,nId,2367901
"Cugowski zwierzył się kolejny raz w wywiadzie dla tabloidu "Super Express", że to nie jest koniec jego estradowej pracy:
Nie dałbym rady przeżyć z tego, co ZUS jest mi łaskaw zapłacić, więc będę musiał śpiewać do śmierci jak Mieczysław Fogg" - komentował swoją sytuację rozżalony rockman.
Jego emerytura, jak sam przyznał, będzie wynosiła niecałe 600 zł, co nie pozwala mu zrezygnować z koncertowania.
Zawsze w Polsce tan sam problem, aby polecieć klasykiem: "kolka, śledziona, wątroba..." Ma aż 66 lat i już nic nie może robić? Przecież nie zapierdalał w kopalni! Nawet nie był sportowcem, bo to faktycznie jest sprawa dla max. 40-latków.

Spójrzmy na zgniły Zachód. B.B.King ostatnie koncerty dawał w wieku prawie 90 lat, pomimo, bardzo słabego zdrowia. Keith Richard z Rolling Stones (73 lata), w tym roku ma zaplanowaną trasę koncertową, mimo, iż jest multi-milionerem i kasy nie potrzebuje.

Panie Krzysztofie, trochę powagi...

Ps. I pomyśleć, że p. Cugowski stworzył jeden z najlepszych polskich utworów rockowych:

Ostatnia edycja:

Finis

Anarcho-individual
439
1 924
Rząd zabierze pieniądze z ZUS

Odprowadzasz składki emerytalne do ZUS? Być może niedługo przestanie mieć to sens. Rząd zamierza zmienić prawo. Tylko osoby, które będą w stanie udowodnić, że opłacały składki przez 15 lat dostaną świadczenia. Co z tymi, którym nie uda się uzbierać tego minimalnego stażu? Po prostu stracą pieniądze. Państwo je zabierze.

źródło: http://www.fakt.pl/pieniadze/finans...a-skladek-inaczej-przepadek-pieniedzy/kqgj79e

Tak, jak powiedział kiedyś Wojciech Cejrowski: "Największą umową śmieciową jest właśnie umowa o pracę". Kurwa... Pluję sobie teraz w brodę, że nie pracowałem przez te wszystkie lata na umowę o dzieło. Dostałbym więcej kasy, sam bym się ubezpieczył za mniejsze pieniądze, a nadwyżkę odłożył na konto.

kompowiec

freetard
2 580
2 645
dla mnie emeryturka stała się baitem odkąd nie można sobie dorabiać na emeryturze. Strach co będzie za 10 lat.

Odwoływanie się do emocji - wszystko zależy od kontekstu. Jeżeli ktoś to robi, wykorzystując np. przytoczone przez Ciebie wcześniej przykłady do tego, aby:
Pamiętaj że każdy ma inny kompas moralny, choć nasz akurat jest oparty o solidne podstawy

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
"Rząd zabierze pieniądze z ZUS".

To oczywiste, nie ma się czemu dziwić. Państwo tworzy ZUS, którego zadaniem jest okradanie ludzi pod przymusem, co powoduje, że właścicielem tych pieniędzy staje się państwo i ono nimi obraca/defrauduje/szasta itp.

Już był test. Państwo obrabowało ludzi z OFE i nikt nie wyszedł na ulicę, więc ukradną więcej. I więcej ... i więcej ... i więcej ...
Trzeba dymać orła białego, na ile się da!

Doman

Well-Known Member
1 221
4 052
Kurwa taką dużą kase zarabiał całe życie i gdzie ją ma ??

Uderzyłeś w moją czułą strunę. Cholernie mnie wkurzają (dołują?) ludzie którzy wygrali w totka i zbankrutowali, ludzie którzy zarobili sporo w show biznesie i zbankrutowali. Odziedziczyli spadek i stracili cały kapitał itd itd.. Chodzi mi o przypadki ludzi którzy nie zbankrutowali przez nietrafne inwestycje, ale przez nadmierne konsumowanie - tzn zachowujący się jak zwykłe zwierzęta niepotrafiące liczyć i rozumować w perspektywie dłuższej niż kilka lat. Nie wiem jak to jest z Cugowskim, ale generalnie mnie temat utracjuszy wkurwia.

Dostajesz extra milion dolarów - OK, naciesz się życiem, ale jak zaczynasz żyć życiem rentiera, to zastanów się chwilę jak sobie zapewnić stałą rentę. To nie jest takie trudne. 4-5% rocznie ponad inflację z palcem w nosie. 10-20% też się da jeśli chwilę człowiek pomyśli. 30% robią już tylko utalentowani (w długiej perspektywie, bo fuksiarze też istnieją ale fuks się nie liczy). Ja po roku działania na giełdzie mam +17% z kapitału. Polskiej giełdzie - czyli chujni, i przy strategii ochrony kapitału (zysk nie jest kosmiczny, ale ryzyko wtopy spada). I oczywiście bez ślęczenia, bo to zajęcie na max. 4 godziny w tygodniu. 4 godziny w tygodniu można wygospadorować między ruchaniem call girls, chlaniem i wypróbowaniem nowych samochodów. Nie mówię o sobie (niestety) ale o ludziach z dużym dopływem kasy.
Osobną kwestią jest zakładanie własnej firmy, bo do tego trzeba mieć pomysł i poświęcić zdziebko więcej czasu. Mowa o życiu rentiera a nie biznesmena.

Bogaty który przepierdolił majątek na zbytki to największy przegryw. W mojej opinii może zdychać pod płotem. Wolałbym nakarmić bezdomne koty niż takiego palanta. Niech zdycha po cichu.

MaxStirner

Well-Known Member
2 775
4 721
Przepierdolenie zysków to jedno. Ale składki na ZUS są stałe i tak w starym jak i nowym systemie emerytura jest zalezna od zarobków i okresu składek a nie oszczędności. Cugowski bredzi, chyba że jako człowiek z wolnym zawodem w jakiś sposób unikał ZUSu a zaczął go opłacać np niedawno i stąd tak niska kwota.
Nie jest możliwe aby mając takie pieniądze miał tak niską emeryture.

MaxStirner

Well-Known Member
2 775
4 721
Przepierdolenie zysków to jedno. Ale składki na ZUS są stałe i tak w starym jak i nowym systemie emerytura jest zalezna od zarobków i okresu składek a nie oszczędności. Cugowski bredzi, chyba że jako człowiek z wolnym zawodem w jakiś sposób unikał ZUSu a zaczął go opłacać np niedawno i stąd tak niska kwota.
Nie jest możliwe aby mając takie pieniądze miał tak niską emeryture.

No i nie mówiłem?
http://www.plotek.pl/plotek/7,78649...narzeka-na-emeryture-bede-musial-spiewac.html

"Na szczęście Cugowski nie może narzekać na brak pracy. W samym marcu ma podobno dać sześć koncertów, a tylko za jeden może zainkasować 50 tysięcy złotych.

Mam bardzo dużo koncertów... ale przecież jestem w takim wieku, że chętnie bym odpoczął, widać jednak nie jest mi to pisane.
To, na jakiej podstawie emerytura została obliczona, wytłumaczył w rozmowie z tabloidem rzecznik prasowy ZUS. Okazuje się, że miesięczna składka Cugowskiego na ten cel w czasach PRL-u wynosiła... 14 groszy i choć później minimalnie wzrosła, kwota emerytury zwyczajnie nie mogła być wyższa.

To nie jest tak, że Zakład Ubezpieczeń Społecznych wylicza emeryturę według swego widzimisię lub na podstawie dziwnych działań matematycznych. Na emeryturze każdy z nas dostanie tyle, ile odłożył, pracując. ZUS wyliczył Krzysztofowi Cugowskiemu dokładnie taką kwotę emerytury, jaka należała mu się z tytułu opłaconych składek na ubezpieczenia społeczne przez całą karierę wokalną. Jak się okazało, składek tych nie było za dużo. Każdy z narzekających mógł płacić składki większe, ale odprowadzali jedynie po 14 groszy miesięcznie.To nie pierwszy raz, kiedy gwiazdy skarżą się na niskie emerytury. W przeszłości podobny problem poruszyła Maryla Rodowicz, Katarzyna Skrzynecka czy Michał Wiśniewski"

Albo rybki albo akwarium Cuguś takie życie.

Finis

Anarcho-individual
439
1 924
Unikanie ZUS jest chwalebne, ale trzeba robić wtedy własny ZUS a nie po prostu cieszyć się z większej pensji.
Zgadzam się :) Nadwyżkę można np. odkładać do banku na "procent" lub ... (tu niech każdy dopisze swój pomysł na ulokowanie kapitału na przyszłość).

Do góry Bottom