pawel-l
Ⓐ hultaj
- 1 915
- 7 932
To raczej fake:Zdaniem prof. Zbigniewa Brzezińskiego zabójstwo Niemcowa zorganizowała Służba Bezpieczeństwa Ukrainy. michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=3339
" Trudno o szczególną rewerencję do ocen Zbigniewa Brzezińskiego, ale taka jego wypowiedź wprawiłaby mnie w osłupienie jeszcze większe niż jej przytoczenie przez Stanisława Michalkiewicza; gdyby wszystko to miało okazać się prawdą, to można by mówić o obłąkaniu Brzezińskiego, a nie Michalkiewicza. Zadałem sobie tedy nieco trudu i przejrzałem (bardzo pobieżnie) „zasoby sieciowe”. Niestety wygląda na to, że tak zwykle wylewny Zbigniew Brzeziński akurat o morderstwie Borysa Niemcowa wypowiedzieć się czegoś jeszcze nie zdążył. Twórca fałszywki najwyraźniej pomylił zresztą osoby i pisownię i po pijaku wpuścił do sieci pierwszą wersję fałszywki, gdzie rzekomy Brzeziński to Brzezin Zbigniewski (The President of “Centre of Political Forecasting and Analysis” Brzezin Zbigniewski, the non-governmental analytical structure… itd.)
W kolportaż domniemanej wypowiedzi Brzezińskiego zaangażowali się „the usual suspects”, zwyczajowi podejrzani – czyli portale esbeckie na kilogramy zakładane w Polsce przez Putina, typu Nowy Ekran, „Wolna Polska”, „Prawy.pl” i ich poputczików, w rodzaju Mirosława Dakowskiego. Do tego dochodzą bezmózgowo endeckie, takie jak Wirtualna Polonia. Ta ostatnia niczym się nie krępując wali całkiem szczerze (zaznaczam na żółto), że nius pochodzi ze źródła rosyjskiego:
https://sites.google.com/site/wolnyczyn/aktualnosci/michalkiewicz-odjechal-do-sowieckiego-raju