Redrum
Active Member
- 705
- 183
Redrum a jakbyś się ustosunkował w temacie dawki, o której wspomina Czerniak od 2:34 i w temacie alternatywnych działań jakie można podjąć profilaktycznie w razie groźby epidemii - 11:05?
Nie wiem z jakiego odwłoka wyciągnął swoje liczby - antyszczepionkowcy lubią to robić - nie mam specjalnie jak zweryfikować tej liczby, więc powiem tylko tyle, że ilość aluminium w szczepionkach wynosi maks. okolice 1.25 miligrama - przy czym limit dziennej dawki to 1 miligram na kilogram wagi ciała. Średnia waga urodzeniowa wynosi powyżej 3 kilogramów. (wcześniakom poniżej 2 kilogramów nie podaje się np. szczepienia BCG)
Dawka dot. rtęci też nie wiem z jakiej dupy wyciągnięta - prawdopodobnie jw. wspomniał Non Serviam nasz szaman pomylił etylortęć (do której metabolizuje się tiomersal zawarty w szczepionkach [konkretnie w ŻADNEJ szczepionce w kalendarzu szczepień obowiązkowych w Polsce]) z silnie toksyczną metylortęcią.
Niemniej ma rację - zawartość tiomersalu we wspomnianej szczepionce wynosi ok. 25 mikrogramów.
Co do fragmentu z jedenastej minuty - nie wiem co szaman próbował udowodnić ale hipotetyczny, urojony przez środowisko antyszczepionkowe związek szczepień ochronnych z autyzmem nie miał nigdy nawet sensownej podbudowy teoretycznej a został zbadany i oczywiście nic takiego nie zaobserwowano - niemniej mit dalej funkcjonuje wśród silniejszych akolitów antyszczepionkowych.
Poleciłbym nie słuchać *opinii* człowieka, który regularnie publikuje antynaukowe bzdury.
Ja, nawiasem pisząc, kompletnie nie ufam systemowi, rządom, WHO, naukowcom-prostytutkom, ale jednak w temacie szczepień nie mam wiedzy, dlatego dopytuję.
Nie musisz ufać - ba - nawet całkiem słusznym jest brak wiary w opinie/poglądy pojedynczych osób, inaczej w przypadku profesjonalistów z szerokim doświadczeniem w swoim zawodzie - ale nawet u nich zdarzają się czarne owce.
Niezależnie od powyższego, jeżeli potrzebujesz rzetelnych informacji a nie podoba Ci się strona WHO (niepotrzebnie - mają informacje zgodne z aktualną wiedzą medyczną) to masz wiele innych stron z których możesz wyczytać interesujące Cię informacje i detale. Jeżeli o strony profesjonalne to polecę chociażby:
Szczepienia.info - strona informacyjna w temacie szczepień i chorób zakaźnych Państwowego Zakładu Higieny.
Zaszczep Się Wiedzą - akcja informacyjna wspierana przez ponad 20 instytucji publicznych i prywatnych a zorganizowana przez Związek Pracodawców Innowacyjnych Firm Farmaceutycznych INFARMA.
Center for Disease Control - strona amerykańskiej rządowej agencji zajmującej się m.in. chorobami zakaźnymi - właściwie złoty standard źródeł w temacie.
Vaccine Knowledge Project - strona uniwersytetu w Oksfordzie wyjaśniająca podstawowe terminy i choroby zakaźne, kolejne świetne źródło.
Jest tego więcej, ale te źródła powinny pokryć większość wątpliwości. Jeżeli chodzi o obalanie niszowych mitów i antynaukowych bzdur polecić mogę m.in. blogi Skeptical Raptor, Respectful Insolence, Science Based Medicine i inne. (polskich odpowiedników niestety brak)
Jeżeli chodzi o Youtube'a to raczej odradzałbym takie źródła - chyba, że związane są z organizacjami typu które wymieniłem wyżej, lub kanały popularno-naukowe takie jak Uwaga! Naukowy Bełkot oraz Kasia Gandor.