Partia Libertariańska (facebook)

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Lancaster - Jacek woli JOW-Y od tego co jest teraz - argumenty są na jaceksierpinski.pl.

Ja wole JOW-y od ordynacji proporcjonalnej, bo uważam, że sprzyjają decentralizacji i secesjonizmowi.

Nie twierdzę, że to jedynie słuszny pogląd, ale utwierdzam się w nim m.in. wskutek takich gówniarskich argumentów jak w wykonaniu Aluzci. Z reguły krytyka JOW jest na poziomie debila, niestety.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Ja rozumiem, że to ma być realpolitic i kompromisy są konieczne, ale nie z tymi ludźmi. Oni są ideologicznymi i politycznymi wrogami, im należy szkodzić, właśnie jechać po JOW-ach. Współpracy żadnej i tak z nimi nie będzie.
Ale rozumiem też, że jak się działa w prawdziwej organizacji to zmienia się myślenie. Nie wypada już jechać po kimś, bo się coś wydaje. Ktoś może oskarżyć, że przecież może była szansa 1/1000 na współpracę, a się ją zmarnowało.

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Madlock gdzie ten kompromis? Jeśli uważam, opierając się na dość niekontrowersyjnej opinii i na faktach - że JOW ułatwia decentralizację i secesjonizm, to w którym miejscu widzisz jakiś kompromis?

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Tomky: Bardzo ochoczo? Chyba tak jak liberalizm. A naprawdę jest przeciw, podobnie jak SLD, PSL i Libnet ;)

Mad.lock

5 149
5 113
Decentralizacji to to może i sprzyja w idealnym świecie i w kraju w którym są jakieś nastroje separatystyczne. Ale teraz tutaj służy to do skasowania mniejszych partii i decydujący głos będzie już należał do klasy budżetowców i emerytów, bez szansy na 5% albo nawet 3%. W Polsce ja nie mam nic wspólnego z jakimiś przypadkowymi tłukami z mojego miasta. Mnie łączy wspólna idea z podobnymi do mnie ludźmi rozsianymi losowo po tym kraju.

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Madlock proste pytania: gdzie jest więcej partii w izbie poselskiej? Gdzie dostają się nawet małe partyjki? Gdzie dostają się posłowie niepartyjni/niezależni? Gdzie nagle secsjoniści doprowadzają do referendum?

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
I nie tłumaczcię, że v tu jest Polska i to nie zadziała, bo to standardowy argument komuchów w każdej sprawie.

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Ja pierdole - może czytajcie dyskusję, w której bierzecie udział? :D Imperator: odpowiedziałem na zarzut Madlocka, że JOW ma służyć wycięciu małych partii. Nie twierdzę, że wskaźnik szczęścia to liczba partii w Sejmie.

Mad.lock

5 149
5 113
W UK są regiony, które zawsze miały jakąś tam częściową autonomię i jest ponad 1400 miejsc w sejmie. Całkiem inny kraj. W Polsce będą 2 partie zamiast tych 5 czy 6 teraz.

tomky

Well-Known Member
790
2 039

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
W UK są regiony, które zawsze miały jakąś tam częściową autonomię i jest ponad 1400 miejsc w sejmie. Całkiem inny kraj. W Polsce będą 2 partie zamiast tych 5 czy 6 teraz.

Izba Gmin to 650 miejsc, ale ludności jest więcej niż w Polsce. Wychodzi, że polskie okręgi będą mniejsze niż brytyjskie.

tomky

Well-Known Member
790
2 039
Jeśli PO popiera armię zawodową (jeden z niewielu zrealizowanych postulatów!), to "ta idea śmierdzi na odległość". Tylko pobór!
Ochłoń kucu!

Ps. PO miała na sztandarach JOW, ale się skrewili...

Jak już nie popierają, to źródło!
po w pełni sobie zasłużyła na takie traktowanie z mojej strony.
Zwolennik teorii spiskowych poucza innych jak mają myśleć. Zjeżdżaj na drzewo ze swoimi personalnymi uwagami.

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 387
Izba Gmin to 650 miejsc, ale ludności jest więcej niż w Polsce. Wychodzi, że polskie okręgi będą mniejsze niż brytyjskie.
Nie będzie to duża różnica.
Polska 83700 na okręg
UK 98600 na okręg
Dodając duży odsetek imigrantów, nie mogących wybierać w Parlamencie do UK, przy takiej samej liczbie posłów jak teraz to praktycznie nie będzie miało znaczenia. Nie wiem jak mały musiałby być okręg by promować, osoby nie partyjne... 20 tys?

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Nie będzie to duża różnica.
Polska 83700 na okręg
UK 98600 na okręg
Dodając duży odsetek imigrantów, nie mogących wybierać w Parlamencie do UK, przy takiej samej liczbie posłów jak teraz to praktycznie nie będzie miało znaczenia. Nie wiem jak mały musiałby być okręg by promować, osoby nie partyjne... 20 tys?
Tak, czy inaczej różnica na korzyść Polski.

Mad.lock

5 149
5 113
Sorry, wziąłem liczbę z parlamentu jako całości i nie sprawdziłem dokładnie, bo się śpieszyłem. Racja, porównywać można z Izbą Gmin i jest tam sporo partii nie tylko typowo szkockich, irlandzkch i walisjkich. Ale Kukiz to i tak systemowiec.

Claude mOnet

Well-Known Member
1 034
2 339
Jak już nie popierają, to źródło!
A o 4xTAK PO pamięta?

Zwolennik teorii spiskowych poucza innych jak mają myśleć. Zjeżdżaj na drzewo ze swoimi personalnymi uwagami.
Co ma jedno do drugiego? Prawda nie zależy od tego kto ją wygłasza? Czy gimbaza w pełni opanowała Lib.Net? Bosze, widzisz i nie grzmisz!

Ps. Pokazałem Ci sprzeczność w Twoim rozumowaniu. czysta logika, której niestety w szkołach nie uczą dziś. Trochę kubła zimnej wody się przyda...

Do góry Bottom