Partia Libertariańska (facebook)

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Ciek w planach jest pełna demokracja partyjna, z wywaleniem prezia poprzez głosowanie włącznie ;)

Koszerna "elita" przy niekoszernej reszcie to i tak jest układ skazany na porażkę. Trzeba dbać o rozwój koszerności i tyle.

Jest bardzo duże ryzyko, że cały projekt PL wyleci z torów, więc trzeba postarać się przed tym zabezpieczyć a na wypadek wykolejenia - zrobić jakiś mechanizm wańki-wstańki, żeby powstała możliwość powrotu na właściwy kurs.

Jak się nie da, to po prostu wysiądę z tego pociągu i tyle :)

D

Deleted member 427

Guest
w planach jest pełna demokracja partyjna, z wywaleniem prezia poprzez głosowanie włącznie

Żelazne prawo oligarchii stwierdza, że każda organizacja, niezależnie od tego, jak demokratyczna na początku, w końcu zawsze przekształci się w oligarchię. Prawo to zostało sformułowane w 1911 roku przez Roberta Michelsa.

Tylko ostrzegam :) - i sugeruję, żeby zacząć od razu od oligarchii, by uniknąć potem niepotrzebnych rozczarowań i naiwnych pytań w stylu "jak do tego doszło" ;)

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Jeśli taki ma być mechanizm tej partii, że rządzi większość, i nikt nie bada wstępujących do nich pacjentów, to już można ją uważać za libertariańską tylko z nazwy. Za parę lat będą w tv mówić, że "libertarianie chcą podatku stołowego, od posiadanych stołów".

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 268
Żelazne prawo oligarchii stwierdza, że każda organizacja, niezależnie od tego, jak demokratyczna na początku, w końcu zawsze przekształci się w oligarchię. Prawo to zostało sformułowane w 1911 roku przez Roberta Michelsa.

Dodałbym jeszcze "By w danym kraju zapanował socjalizm, wystarczy wprowadzić w nim demokrację" Wielkiego Myśliciela :) Libertarianizm libertarianizmem ale, kurwa, ja uważam, że państwo powinno każdemu obywatelowi dawać co tydzień pęto kiełbasy ;)

sierp

to ja :-)
577
305
Jeśli taki ma być mechanizm tej partii, że rządzi większość, i nikt nie bada wstępujących do nich pacjentów, to już można ją uważać za libertariańską tylko z nazwy. Za parę lat będą w tv mówić, że "libertarianie chcą podatku stołowego, od posiadanych stołów".

Mechanizm jeszcze nie został zatwierdzony. Ja nie byłbym za pełną demokracją. Powinna być jakaś grupa pilnująca zasad, na wzór Rady Strażników w Iranie albo tego ciała, co zmienia przepisy gry w piłkę nożną przy FIFA :)

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Ja znam podobne prawo, często przywoływane przez JKM: każda instytucja, która nie jest ściśle zaprojktowana jako prawicowa staje się z czasem lewicowa ;)

Zobaczymy, może te wszystkie prawa zadziałają? Who knows? :)

D

Deleted member 427

Guest
Jeżeli teraz albo w najbliższym czasie (luty-marzec) rozpiszecie demokratyczne wybory, to libertarianizm przegra, bo dla korwinistów nie jest prawdziwy, a sieroty po Korwinie z tego co czytam mają w PL przewagę. Napływ korwiniątek będzie coraz większy wraz z postępująca demencją Pana Janusza. To są oczywistości i wiem, że kantyna oficerska PL doskonale zdaje sobie sprawę z powagi sytuacji ;)

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Jest też bardzo dużo mocno antykorwinowych libertynów. Na grupie PL czasem trzeba przyhamowywać antykorwinowców ;)

Ja myślę, że tru-libertarianie przerżną wybory w PL i na jakiś czas stery chwycą "realiści". Pytanie, czy uda się tak skonstruować organizację, żeby powrót do status quo ante był możliwy.

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Nie sądzę. Tu różnice: http://www.partialibertarianska.pun.pl/viewtopic.php?id=149

Ale niektórzy ludzie napływający na grupę są dziwni.

Tak jak napisał Kawador, sieroty po korwinie. Jest ich niemało, zwłaszcza w Internecie.

Mam najdzieję, że utrzymacie czystość ideologiczną a wszelkie "kompromisy" będą służyły jedynie stopniowem dochodzeniu do tego czego chcą libertarianie. O ile to możliwe, to powinno być w statucie partii a najlepiej, że pewne elementy programu nie mogą być zmienione i partia będzie do nich dążyć.

Z tego co słyszałem, to amerykańska Libertarian Party też się zeszmaciła. Najbardziej jaskrawym przykładem chyba była kandydatura Boba Barra na prezydenta, który m.in. wspierał wojnę z narkotykami i głosował za PATRIOT Act.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 157
PL nastawiona na edukowanie i propagowanie to PL gadająca Rothbardem. PL nastawiona na opcje "zmienimy Polskę obniżając podatki" to PL gadająca Lafferem i Tuskiem sprzed epoki platformerskiej, czego doskonały przykład dał Tymoteusz w ostatnim wywiadzie.

O to, to. Właśnie o to mi chodzi. Co nie oznacza, że nie można zasuwać jakichś "planów przejściowych", coś na otarcie etatystycznych łezek. Ale to jako dopowiedzenie. A jak nas przeraża Rothbard, bo przystępnie o libertarianizmie mówi choćby Mary Ruwart. Ale PL powinna konsekwentnie oferować zupełnie inną wizję wszystkiego, a nie jedynie kolejny wariant tego samego.

Co do demokracji wewnątrzpartyjnej, to będzie to prosta droga do przeobrażenia partii w KNP bez JKM, gdzie wkrótce wygrają "pragmatyści" i przegłosują połączenie z jakimś PiSem, "bo tak będzie łatwiej realizować libertariańskie pomysły".

A jeśli chodzi o Rona Paula, to może istnieje gdzieś jakiś wybitnie skuteczny libertariański mówca i oracz, ale póki co, nie dał się mi się poznać. Więc jeśli już wybieramy sobie jakiś wzór, to wybierzmy kogoś, kto faktycznie istnieje, a nie wyimaginowanego przyjaciela. Jeśli są inni kandydaci do naśladowania (Molyneux czasem jest genialny, Andrew Napolitano, ktoś jeszcze?), to można ich wybrać. Ja się nie upieram, ale jeśli RP jest za słaby, to kto jest lepszy?

Avx

Active Member
831
186
Mechanizm jeszcze nie został zatwierdzony. Ja nie byłbym za pełną demokracją. Powinna być jakaś grupa pilnująca zasad, na wzór Rady Strażników w Iranie albo tego ciała, co zmienia przepisy gry w piłkę nożną przy FIFA :)

Koniecznie...
Byłem na spotkaniu realnym w Krakowie; wrażenie jest takie, że wpływy osób rodem z KNP będą w PL dużo większe, niż sądziłem...

Jedna osoba, skądinąd sympatyczna; nawet stwierdziła, że centralne planowanie przemysłu za sanacji nie było takie złe... Prawica...

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Moim zdaniem PL powinna być tyglem, który topi konserwatywny liberalizm. Odrzucamy prawicowy żużel i zostaje libertariańskie złoto. Ale żeby tak było, to musimy przyjmować konserwatywne i libertyńskie rudy metali.

D

Deleted member 427

Guest
Musicie ustanowić oligarchię - libertariański beton stojący na straży zasad - wtedy demolibki same się odsieją, bo oni najwyraźniej chyba nawet nie jarzą, czym jest libertarianizm, skoro padają postulaty o jakieś standardy nauczania medycy w szkołach.

Do góry Bottom