OP
OP
Deleted member 427
Guest
W 2002 roku przewiercono się przez jedne z tych drzwi, wsadzono kamerę i... Następne drzwi.
Pamiętam. Śledziłem to, transmisja szła na żywo chyba.
W 2002 roku przewiercono się przez jedne z tych drzwi, wsadzono kamerę i... Następne drzwi.
Parę inżynierskich uwag:
Piramida Cheopsa zrobiona jest z bloków wapiennych, które są dość łatwe w obróbce. Podobnie dość łatwo rzeźbi się w piaskowcu. Tylko komora grobowa jest z bloków granitowych i tu nie za bardzo sobie wyobrażam cięcie i szlifowanie miedzianymi narzędziami. (skala twardości Mohsa).
Patrzcie, tak wygląda debata z egiptologicznym betonem.
Ten sam film, ale bez lektora: polskie napisy, 720p i narratorem jest Brian Cox.
To nie metal. W metalu gładkość powierzchni ma wpływ na wytrzymałość.Może tak im się bardziej podobało? Albo dokładne wyrównanie kamieni z przodu nie dodawało nic do wytrzymałości konstrukcji i budowlańcy to olewali?
Ja też.Wkręciłem się w te murki
Mnie to ciekawi również.Tylko komora grobowa jest z bloków granitowych i tu nie za bardzo sobie wyobrażam cięcie i szlifowanie miedzianymi narzędziami.
Gdzie położona była ta cywilizacja?
Uwielbiany tu z jakiegoś powodu Graham Hancock wymyślił sobie wyjątkowo kretyńską lokalizację. Mianowicie Antarktydę wolną od lodu jeszcze kilkanaście tysięcy lat temu!
Jak zaawansowana technicznie była?
Jaka katastrofa zmiotła wszystkie po niej pozostałości, a mimo to nie zagroziła ludzkości?
Jaka technologia była potrzebna do transportu i obróbki wielotonowych bloków?
Co sądzicie o Puma Punku i szerzej o Tiwanaku?
Jest jeszcze wiele innych kwestii, ale o nich później. Ostatni czytałem o tych rzeczach i odkryłem, że wypisuje się tu masę bzdur, które są dość łatwe do obalenia.
No właśnie. Nie ma żadnego miejsca gdzie mogłaby pozostać niewykryta.W końcu mówimy o kulturze rozwijającej się przez tysiąclecia, i która miała poznać cały świat.Nie wiem.
Bo Antarktyda jest pokryta lodem od milionów lat wbrew temu co mówił Hancock. A w Fingerprints of the Gods powtarza bzdury Charlesa Hapgooda o nagłym przesunięciu się Antarktydy w kierunku bieguna kilkanaście tys lat temu. Do tego twierdzi, że mapa Pri Reisa przedstawia ten kontynent.Taką ma teorię. Czemu lokalizacja jest kretyńska?
Czyli jak bardzo? Bo niektórzy głoszą, że dzisiaj nie potrafilibyśmy tak budować.Wystarczająco, aby budować megalityczne struktury.
Są na to jakieś dowody?i Jakim cudem nic po nich nie pozostało?Zagroziła ludzkości. Najprawdopodobniej było to uderzenie asteroidy.
Skoro jednak Egipcjanie i inne ludy mogły to zrobić to po co wymyślać Atlantów? Przecież cała ta hipoteza polega na tym, że nie mogli. A tak się składa, że wiemy jak obrabiano i przenoszono skały. Ludzie robią to od początku cywilizacji, nie trzeba żadnych współczesnych maszyn. Wystarczy piła, piach, liny i płozy.Skąd mam to wiedzieć? Inżynierem nie jestem. Jeżeli uznajesz, że Egipcjanie mogli zbudować piramidę 5000 lat temu przy użyciu prymitywnych technik, to czemu ktoś inny nie mógłby tego zrobić 12000 lat temu przy użyciu tych samych technik?
No właśnie. Nie ma żadnego miejsca gdzie mogłaby pozostać niewykryta.
W końcu mówimy o kulturze rozwijającej się przez tysiąclecia, i która miała poznać cały świat.
Bo Antarktyda jest pokryta lodem od milionów lat wbrew temu co mówił Hancock. A w Fingerprints of the Gods powtarza bzdury Charlesa Hapgooda o nagłym przesunięciu się Antarktydy w kierunku bieguna kilkanaście tys lat temu. Do tego twierdzi, że mapa Pri Reisa przedstawia ten kontynent.
Czyli jak bardzo? Bo niektórzy głoszą, że dzisiaj nie potrafilibyśmy tak budować.
Są na to jakieś dowody?i Jakim cudem nic po nich nie pozostało?
Jakim cudem nic po nich nie pozostało?
Skoro jednak Egipcjanie i inne ludy mogły to zrobić to po co wymyślać Atlantów?
A tak się składa, że wiemy jak obrabiano i przenoszono skały. Ludzie robią to od początku cywilizacji, nie trzeba żadnych współczesnych maszyn. Wystarczy piła, piach, liny i płozy.
Wiele tutaj napisano o podobieństwach w budowlach na różnych kontynentach, linii łączącej Wyspę Wielkanocna, Machu Picchu, Gizę itd, tak jakby stworzyła je jedna kultura.To ty o tym mówisz. Ja nie mam danych ile tysiącleci się rozwijała i czy poznała cały świat.
Wszelkie budowle megalityczne można umiejscowić w czasie dzięki datowaniu radiowęglowemu. Kultury, które je zbudowały pozostawiły po sobie ogrom śladów. Nie ma żadnych dowodów, że żyły tam wcześniejsze prehistoryczne cywilizacje ponieważ nie pozostawiły po sobie: pisma, narzędzi, śladów rolnictwa, domów, grobów, szkieletów, których stan świadczyłby o istnieniu cywilizacji. Megality można przypisać do kultur uznawanych przez historię, a na istnienie wcześniejszych nie ma materialnych dowodów.Begging the question. Z góry zakładasz, że nic nie zostało, kiedy pod nosem leżą ci megality niewyjaśnionego pochodzenia i potem pytasz się czemu nic nie zostało... Brawo.
Robert Schoch, autor teorii o starszym Sfinksie datuje go na 5000 lat pne, czyli o wiele później niż cywilizacja epoki lodowcowej. Poza tym to bardzo kontrowersyjna sprawa. Wielu geologów twierdzi, że nie musi być starszy niż jest to przyjęte. Wiele czynników razem min. sól mogło spowodować podobną erozję. Do tego nie ma też śladów osadnictwa w Gizie w tym czasie i chyba ta ziemia wtedy nie nadawała się pod uprawę roli.Nie wymyślam Atlantów, po prostu są pewne dowody, które wskazują na to, że Sfinks jest o wiele starszy. Plus datowanie radiowęglowe w Gobekli Tepe.
Skoro wystarczą proste narzędzia to po co mam wierzyć w starsze cywilizacje?Skoro nie potrzeba maszyn, tylko proste narzędzia, to skąd ta awersja do teorii o starszej cywilizacji która wzniosła te budowle?
Wiele tutaj napisano o podobieństwach w budowlach na różnych kontynentach, linii łączącej Wyspę Wielkanocna, Machu Picchu, Gizę itd, tak jakby stworzyła je jedna kultura.
Wszelkie budowle megalityczne można umiejscowić w czasie dzięki datowaniu radiowęglowemu.
Nie ma żadnych dowodów, że żyły tam wcześniejsze prehistoryczne cywilizacje ponieważ nie pozostawiły po sobie: pisma, narzędzi, śladów rolnictwa, domów, grobów, szkieletów, których stan świadczyłby o istnieniu cywilizacji. Megality można przypisać do kultur uznawanych przez historię, a na istnienie wcześniejszych nie ma materialnych dowodów.
Robert Schoch, autor teorii o starszym Sfinksie datuje go na 5000 lat pne, czyli o wiele później niż cywilizacja epoki lodowcowej.
Do tego nie ma też śladów osadnictwa w Gizie w tym czasie i chyba ta ziemia wtedy nie nadawała się pod uprawę roli.
Gobekli Tepe było prawdopodobnie neolityczna świątynią, nie cywilizacją i w sumie jest niewiele starsze od Jerycha.
Skoro wystarczą proste narzędzia to po co mam wierzyć w starsze cywilizacje?
Dzieliły je kontynenty i tysiące lat. Jak i skąd miały czerpać tą wiedzę.Niekoniecznie. Mogło być tak, że różne kultury czerpały wiedzę od jednej i tej samej "protokultury".
Bada się materię organiczną w otoczeniu i fundamentach budowli. Wiek piramidy Cheopsa nie jest przedmiotem żadnej debaty i nigdy nie był. W 1837 odkryto w jej wnętrzu hieroglify przypisujące jej autorstwo właśnie Cheopsowi. Napisano je na blokach zanim wstawiono je na miejsce, nie ma mowy o oszustwie. A film w pierwszym wątku chyba nawet o nich nie wspomniał.Taka to wiarygodna produkcja.Eeee... Nie, nie można. Dlatego wiek piramidy w Gizie i wiek Sfinksa jest nadal przedmiotem debaty.
Gobekli Tepe nie jest cywilizacją. Tych rzeczy tam nie ma. Ludzie którzy to zbudowali byli łowcamiGobekli Tepe, ile razy mam to pisać? Czytałeś w ogóle poprzednie posty w wątku?
Pomyliłem się, znacznie wcześniej bo pod koniec epoki lodowcowej to miejsce nie nadawało się do zamieszkania z powodu powodzi. W późniejszym okresie nie ma żadnych śladów stałego osadnictwa. Rolnictwo w Egipcie pojawia w V-VI tys pne i nie wydaje się by te kultury były zdolne do budowy Sfinksa. W okresie wcześniejszym niż V tys pne nie ma nawet żadnych murowanych budowli. Archeolodzy sprzeciwiają się wczesnemu datowaniu Sfinksa bo po prostu brakuje na to materialnych dowodów, a erozję można wytłumaczyć.Ale 3000 pne, kiedy to była już pustynia... Wtedy ziemia się nadawała?
Bo nie ma jednego dowodu, że w Egipcie istniała wcześniejsza cywilizacja zdolna budować to co Egipcjanie. A biorąc pod uwagę jak ten kraj jest przekopany wątpliwe aby jakiś został znaleziony. Już wcześniej pisałem czego brakuje.No właśnie nie wiem dlaczego miałbyś nie wierzyć, może zamiast odpowiadać pytaniem na pytanie, udziel odpowiedzi dlaczego uważasz, że cywilizacja starsza od cywilizacji Egiptu nie mogłaby używać prostych narzędzi i budować nimi tego co Egipcjanie?
Dzieliły je kontynenty i tysiące lat. Jak i skąd miały czerpać tą wiedzę.
W 1837 odkryto w jej wnętrzu hieroglify przypisujące jej autorstwo właśnie Cheopsowi. Napisano je na blokach zanim wstawiono je na miejsce, nie ma mowy o oszustwie. A film w pierwszym wątku chyba nawet o nich nie wspomniał.Taka to wiarygodna produkcja.
Gobekli Tepe nie jest cywilizacją.
Tych rzeczy tam nie ma.
Ludzie którzy to zbudowali byli łowcami
Pomyliłem się, znacznie wcześniej bo pod koniec epoki lodowcowej to miejsce nie nadawało się do zamieszkania z powodu powodzi.
W późniejszym okresie nie ma żadnych śladów stałego osadnictwa.
Rolnictwo w Egipcie pojawia w V-VI tys pne i nie wydaje się by te kultury były zdolne do budowy Sfinksa.