Eli-minator
zdrajca świętych dogmatów
- 698
- 1 672
Najwidoczniej nie zdajesz sobie sprawy z tego, że w Polsce istnieją podatki samorządowe. Pogoogluj sobie jakie to są. W przypadku większości z tych podatków samorządy są zobligowane do ich pobierania, więc nie mogą z nich całkowicie zrezygnować, ale mogą ustalić ich wysokość. Istnieje górny limit ustanowiony przez ministra finansów, ale pomiędzy wartością większą od zera a tym limitem mają samorządy swobodę. Zobrazuję to na kilku przykładach.
Podatek od nieruchomości w Toruniu wynosił w 2018 roku dla budynków związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej 22,96zł/m², mieszkalnych 0,64zł/m², dla gruntów 0,82zł/m² dla prowadzących działalność gospodarczą, 0,36zł/m² dla pozostałych, dla budowli 2% wartości.
Nie można zatem mówić, że zmniejszenie wydatków samorządowych musi spowodować popłynięcie ich do innego miejsca w Polsce. Dzięki zmniejszeniu wydatków można zmniejszyć te podatki.
Samorządy mogą być zobligowane do prowadzenia pewnych działalności, ale też znów mogą zrobić to w niezbędnym minimum, a to się Mentzenowi i Tobie nie podoba. Nie rozumiem tego argumentu, że póki samorząd ma wpisane zajmowaniem się czymś to ma wykonywać to na najwyższym poziomie. Nawet samo państwo tego nie rozumie, bo kontrola NIKu wykazała kiedyś, że samorządy zbyt łatwą ręką wydają kasę na sport, ale widocznie Mentzen i Ty to rozumiecie.
Przecież ludzie często podczas wyborów wybierają ugrupowania, które zapowiadają dalsze ograniczenia wolnego rynku. To, że ludzie mają więcej wolności nie oznacza, że to doceniają. W ostatnich latach jedyny chyba przypadek w UE ustąpienia rządu po ulicznych demonstracjach dotyczył najbardziej wolnorynkowego rządu w Unii. Jak dasz ludziom dużo wolności a dla nich to nie będzie wartość sama w sobie to ona szybko uwiędnie.
Jest zarówno jakaś droga do opuszczenia Unii (inaczej to wygląda w UK inaczej w PL) jak i rozwalenia Unii. Tego się nie przeskoczy! Jeśli chodzi o samo „tuczenie” to inna sprawa. Mówmy, że idą się tam tuczyć. Ale jak już kładziesz na to nacisk to może przejdźmy do tego jakie sukcesy mają na razie europarlamentarzyści KORWINU/KNP? Jeśli uda im się reelekcja to sądzisz, że w obecnej formie osiągną więcej?
Przecież nie pisałem, że nim jesteś a, że nawet do nich (znaczy się do kolibów sprzed lat) jest Ci daleko, nie mówiąc już o libertarianach. Dla mnie nie jesteś żadnym radykalnym liberałem, a zwykłym socjaldemokratą. Te Twoje „Jestem za całkowitą likwidacją państwowego finansowania w Polsce dla….Jednak zrobiłbym pewne zastrzeżenie.” Niby za, ale… Jak ja takich ludzi jak Ty nienawidzę! To jest jakaś choroba. Mamy teraz pełno przypałów określających się mianem wolnościowców, libertarian, radykalnych liberałów a często trzeba zastanawiać się czy przypadkiem nie są oni mniej wolnościowi niż przedstawiciele politycznego głównego nurtu.
Dobra, jak napiszesz coś interesującego (a nie, jak tu, infantylnie emocjonalnego), to może zobaczymy. Na razie pa.