KORWiN, KNP, JKM, Koliber - bieżące newsy i ciekawostki

Crov

Well-Known Member
558
1 557
Nawet czterolatek wie, że wizerunek JKM to tylko ułamek problemu i zmiana nic nie zmieni.
W polszy nie wybiorą antysocjalnej partii i tyle.
Wlasnie. Łatwiej wytlumaczyc pieprzenie Korwina niż to, ze nie zjedza nas banki na wolnym rynku, a sklepikarze nie otrują. Tj. takie mam doswiadczenia, bo po gadce o tym jaki Korwin świr rozmowaw przechodzi na to, ze świr, bo gada bzdety o wolnym rynku!

Zreszta partie Korwina zawsze mialy wg mediów "zła prase" i wielka nieufnosc. Gdy lud wkurza sie na mejnstrim coraz bardziej to bedzie chetniej glosowal na tych, ktorzy sa inni. W srodowisku wolnościowym czy około wolnościowym i tak nie ma nikogo, kto moglby dzialac lepiej niż Korwin. Wipler mial potencjal, ale - abstrachujac od jego pogladow - tez ma przeciez slaba opinie wsrod wiekszosci (bo pijak i bije policjantki). A poza tymi dwoma reszta to nołnejmy. Takze kobayashi maru, tego nie wygrasz.

Chyba, ze Braun sie nie podda, ale on bedzie mial zla prase, bo dla przecietnego wyborcy sprawia wrazenie chorego dewoty.

Zreszta, takie gadanie. A jaka opinie maja libertarianie w USA? Bo identyczna. Tez oszolomi.

MaxStirner

Well-Known Member
2 775
4 721
Kukiz poszedł do wyborów praktycznie bez programu,

Nie zrozumieliśmy się. Nie próbuję powiedzieć, że w każdym wypadku program jest ważny bo to nieprawda, lecz program - czy ściślej: (bo zaraz ktoś napisze, że KORWIN nie miała wcześniej programu) - główne hasła, linia partyjna jest najwazniejsza w przypadku partii postulującej radykalne zmiany w stosunku do mainstreamu politycznego.

Inaczej: Naprawdę myślisz że Kukiz wszedłby do sejmu na swoim image, gdyby głosił gospodarcze i polityczne hasła takie jak JKM? To absolutnie niemożliwe wg mnie.

tolep

five miles out
8 579
15 476
Co do zasady nie ufam w ani jedno badanie,publikowane przez rządowy ośrodek badania opinii.

Ciekawe czy ktoś wyżej przeczytał całą wklejkę, bo przeglądając zaległe RSSy znalazłem to samo pod nieco innym tytułem. Ciekawe też jak potoczyłaby się dyskusja pod taką wklejką.

Najwięcej negatywnych emocji budzi KORWiN i PiS. SONDAŻ CBOS

PiS cieszy się sympatią 39 proc. respondentów, ruch Pawła Kukiza - 37 proc., a Nowoczesną i PO obdarza sympatią po 36 proc. - wynika z sondażu CBOS. Najwięcej negatywnych emocji budzi partia KORWiN - 50 proc. oraz PiS - 44 proc. i PO - 36 proc.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
największa niechęć wobec partii KORWiN
Według mnie to dobra wróżba na przyszłość. Onegdaj pewien austriacki kapral też z początku miał mnóstwo wrogów. I co? Potem poparcie mu skoczyło na >80%.

No normalnie, "fascynująca" persona. Aż dziwne, że ktoś przestaję się nim jarać? Albo nie jara się nim wcale? Szok i niedowierzanie, są tacy?!
Na ogół ci co ostentacyjnie przestają się jarać JKM-em, tak naprawdę nigdy się nim wcześniej nie jarali. Oni niemal zawsze byli jego politycznymi wrogami. Oni po prostu demonstrują swą ostentacyjność.

Bo Czesi w ogóle są znacznie bardziej lewicowi od nas, np. ponad 20% zdobywa tam Partia Komunistyczna, która nawet nie próbuje się odcinać od lat 1948-1989.
Oni są lewicowi, są, ale po Szwejkowemu. ;)

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Według mnie to dobra wróżba na przyszłość. Onegdaj pewien austriacki kapral też z początku miał mnóstwo wrogów. I co? Potem poparcie mu skoczyło na >80%.
Austriacki kapral miał bojówki i partyjne siły zbrojne. Korwin ma arbuzy Dominiki na języku, a jego partia bardziej się zwija niż rozwija.
Na ogół ci co ostentacyjnie przestają się jarać JKM-em, tak naprawdę nigdy się nim wcześniej nie jarali. Oni niemal zawsze byli jego politycznymi wrogami. Oni po prostu demonstrują swą ostentacyjność.
Jaranie się Korwinem to pedalstwo, bo to facet. I w sumie szacunek dla ludzi, którzy nigdy nie jarali się jakimkolwiek politykiem.

tolep

five miles out
8 579
15 476
I znowu CBOS. Okazuje się, że po dobrej zmianie ta instytucja produkuje całkiem ciekawe badania.

CBOS o poglądach w elektoratach ugrupowań politycznych

Wczoraj, 29 czerwca (22:33)
Sympatycy PiS wyróżniają się postawami etatystycznymi, PO - postawami proeuropejskim a Nowoczesnej - liberalizmem światopoglądowym. Wyborców Kukiz'15 wyróżnia niechęć do przyjmowania uchodźców a zwolenników KORWiN liberalizm gospodarczy - wynika z sondażu CBOS.

Dosyć długi tekst. http://fakty.interia.pl/polska/news...ektoratach-ugrupowan-politycznych,nId,2227643

Król Julian

Well-Known Member
962
2 123
CBOS o poglądach w elektoratach ugrupowań politycznych

Wczoraj, 29 czerwca (22:33)
Sympatycy PiS wyróżniają się postawami etatystycznymi, PO - postawami proeuropejskim a Nowoczesnej - liberalizmem światopoglądowym. Wyborców Kukiz'15 wyróżnia niechęć do przyjmowania uchodźców a zwolenników KORWiN liberalizm gospodarczy - wynika z sondażu CBOS.

Dosyć długi tekst. http://fakty.interia.pl/polska/news...ektoratach-ugrupowan-politycznych,nId,2227643

Generalnie ten sondaż potwierdza to co głosiłem już wcześniej, to znaczy że w polskiej (i nie tylko) polityce bardziej niż różnice w poglądach na gospodarkę liczą się różnice historyczno-światopoglądowe, co odzwierciedla nawet geografia wyborcza. Zwolennicy PO, .Nowoczesnej i lewicy, przeważający w wielkich miastach, w dawnym zaborze pruskim i na terenach na których po 1945 odbyła się wymiana ludności tym się różnią od PiS-owców, że są mniej religijni, mniej konserwatywni obyczajowo, mniej przywiązani do idei państwa narodowego i bardziej otwarci na pomysły marksistów kulturowych (np. multikulti). To przecież widać nawet w publicystyce i debatach internetowych. Kaczyńskiego obsobacza się wśród lemingów nie dlatego że jego partia wprowadza komunę w gospodarce, tylko dlatego że "zagraża demokracji", tj. chce tu wprowadzić nieledwie państwo wyznaniowe, jakąś klero-faszystowską dyktaturę lub co najmniej system rządów a la Rosja Władimira Putina. No i oczywiście wyprowadzić Polskę z UE. Oczywiście są to brednie, sojusz Kaczora z Kościołem jest czysto koniunkturalny a on sam wywodzi się ze środowiska mocno laickiego. Robert Krasowski w Po południu... pisze nawet że kiedy w 1991 ogłosił że mam zamiar zakładać PC (które miało być partią chadecką), jego znajomi, m.in Michnik, zdumieli się, bo nie wiedzieli że w ogóle jest wierzący. Ale czytelnicy Gazowni to łykają; niektóre komentarze spod artykułu o pomyśle przekształcenia UE w "superpaństwo":

pafni:

Wolę superpaństwo niż PiSpaństwo

1bonscott:

Mnie to nie przeszkadza moze byc superpanstwo byle nie debilni polscy ministrowie ktorym marzy sie narodowy charakter ue. Właśnie Brytole pokazali co to znaczy narodowy charakter

tadjan:

jakoś szczerbaty i kompani zapomnieli napomknąć o superpaństwie watykańskich złodziei powstające na terenie Polski, którzy już nadzorują każdy ruch pissssowskich przygłupów...

age.kruger:

Jeśli takie superpaństwo wybawi nas od dyktatury Kaczyńskiego, jestem całym sercem za!!!!

fanbeat:

Ja nie mam nic przeciwko superpaństwu z Niemcami i Francją

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=...i.html&usg=AFQjCNF-CJaM5GSK7xSM-T5WBG_RYU65mA

Pewną szansę na zapunktowanie dla KORWIN-y widzę w fakcie że większość ludzi, nawet zwolenników PiS, nie chce się mieszać w zadymę na Ukrainie. Zmienił bym tylko formę przekazu: zamiast bronić działań Rosji i wychwalać Putina, na miejscu Korwina przyznałbym że postępowanie Putina owszem, było nielegalne w świetle prawa międzynarodowego a on sam jest politycznym gangsterem, ale nawet z gangsterami i zamordystami robi się czasem interesy - vide relacje USA z Arabią Saudyjską, Chinami itd. Że niby dlaczego niby mamy być lepsi, Polska jest jakimś Chrystusem Narodów, niosącym całemu światu demokrację? Zapytałbym też wszystkie poprzednie ekipy co realnie - na płaszczyźnie politycznej i gospodarczej - dało Polsce popieranie Ukrainy i Litwy przez ostatnie 25 lat. Bo wygląda na to, że nic - sojusz z tymi krajami jest bezwartościowy.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
Wiecie co? Słyszałem ostatnio dwa razy powtórzoną opinię, że libertarianie wierzą, że wszyscy ludzie są dobrzy. Ktoś próbował robić z libów komuszych hippisów. Na nic zdały się tłumaczenia. Osoba ta kojarzyła wypowiedzi Misesa jako w pełni tożsame z libertarianizmem i koniec kropka amen do widzenia nara! Wszyscy ludzie są dobrzy! To dewiza libertarian :)

Czemu o tym piszę?
Bo zmiana wizerunku Korwina nic nie da. Ludzie przede wszystkim chcą nic nie robić i dostawać za to kasę. Lata komuszenia robią swoje. Słusznie pisano powyżej, że partia antysocjalistyczna nie wygra no matter what! Taka prawda, a zmiany wizerunku skorygują wynik o dziesiąte procenta. W najlepszym przypadku.

Jedyną szansą byłyby działania mainstreamu, który nagle zacząłby jebać socjalizm, sitwiarstwo i forować wolny rynek, ale przecież to nie do wiary, więc? Wnioski same się cisną. Choćby Korwin czy ktokolwiek inny stawał na nosie i chuju, to bez pomocy największych mediów, może co najwyżej podrapać się po zadzie.

Cieszę się w sumie, że uwolniłem się od tego cyrku, o którym Michalkiewicz mawia, że gdyby miał coś zmienić, zostałby zakazany.

Staszek Alcatraz

Tak jak Pan Janusz powiedział
2 794
8 465
Efekt Brexitu?

comment_SXIYe2cbZ3ktrZj2ZIcQ4GuFGntM5SCg.jpg

Gdyby osiem głównych partii startowało osobno, do Sejmu udało by się wejść pięciu - odpadłyby SLD, PSL i Partia Razem. Takie wybory wygrywa PiS (35 proc.), ale Platforma i Nowoczesna mają w sumie identyczne poparcie

Wynik 35 proc. oznacza, że PiS utrzymuje poparcie na poziomie zbliżonym do wyborów z października 2015, gdy uzyskał 37,6 proc. głosów.

Tym razem jednak nie dałoby ono PiS większości sejmowej, bo w naszym sondażu marnuje się znacznie mniej głosów niż w wyborach 2015 roku i premia za zwycięstwo jest mniejsza.

Żeby rządzić, PiS musiałby więc zawrzeć koalicję z Kukiz’15, a może także z partią KORWiN. Taka „koalicja trzech panów K.” (Kaczyński-Korwin-Kukiz) byłaby zapewne równie wybuchowa jak koalicja PiS z Samoobroną i LPR-em z 2006 r., ale nie bardziej egzotyczna. PiS, K’15 i korwinistów łączy podszyty nacjonalizmem eurosceptycyzm i retoryka antyelitarna.

W Sejmie „koalicja trzech panów K.” miałaby zdecydowaną większość – zapewne bliską większości konstytucyjnej.

https://oko.press/opozycja-osobno-pis-wygrywa-rzad-trzech-panow-k/

Król Julian

Well-Known Member
962
2 123
Stracę do Korwina wszelki szacunek jeśli zbrata się z bandą tych pierdolonych socjalistów. Oni są niereformowalni. KORWiN niech lepiej spróbuje namówić do fuzji Kukiz'15 w którym jest sporo RiGCZ-owych ludzi. Efekt synergii mógłby im dać poparcie na poziomie 20-25%, osłabienie PiS-u i szansę na ujarzmienie .Nowoczesnej. Innych możliwości na realizację wolnościowej agendy nie widzę.

Staszek Alcatraz

Tak jak Pan Janusz powiedział
2 794
8 465
Spokojnie, to tylko dywagacje lewaka Pacewicza. Do wyborów daleko, wiele jeszcze się zmieni. Tak jak przewidywałem PiS nawet po wprowadzeniu socjalu 500+ ma szklany sufit na poziomie 35-40%, jego elektorat w sposób naturalny będzie malał, bo powoli wymiera. Wg tego sondażu wśród dwudziestolatków Korwin ma 21% (drugie miejsce) za PiS-em 26%, co jest najsłabszym wynikiem według kategorii wiekowych. Młodych PiS może szybko zrazić na wiele sposobów np. majstrując przy Internecie.

Król Julian

Well-Known Member
962
2 123
No to wymuś cokolwiek z 5 czy nawet 8% poparcia i paroma posłami w Sejmie. Było już dwóch takich którzy dali się wyruchać karakanowi.

Do góry Bottom