KORWiN, KNP, JKM, Koliber - bieżące newsy i ciekawostki

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 008
O co mu chodziło, możemy się niestety przekonać po ogłoszeniu wyników przez komisję wyborczą.

edit: Właśnie w tej chwili Petru gada ze Stokrotką i wali w metody, jakie stosuje KORWiN. A słucha tego spooooro ludzi. Bryczkowski odrobił zadanie.

Ostatnia edycja:

Denis

Well-Known Member
3 825
8 522
Możecie mi podać szczegółowe wyniki wyborów za dwa tygodnie? Pytam poważnie, bo KORWiN 1% już zapodaliście. Można o resztę? Nie chcę mi się czekać dwóch tygodni, a wierzę w wasze długoterminowe prognozy. To jak z mityczną jazdą po pijaku, która też miała zbić poparcie i jakoś nie było tego widać. Może jeszcze poczekacie z ostatecznymi wynikami, bo chyba większość wyborców partii KORWiN nie ogląda telewizji lub ma do niej stosunek ambiwalentny? Może jestem zbytnim optymistą, ale tak mi się wydaje i wcale nie musi poparcie spaść.

Madmar318

Well-Known Member
307
1 088
Trochę poteoretyzuje.
Już dość długo obserwuje JKM. Sommer nie tak dawno temu powiedział że JKM wcale nie chce się dostać do władzy. I moim zdaniem być może miał rację. Jemu pasuje taka pozycja, jest rozpoznawalny, lubi mieć wpływ na ludzi. Ludzie pchając się do polityki chcą: dostać się do koryta, mieć władze, prestiż. JKM do biednych nie należy. Z drugiej strony na niektórych spotkaniach widać jego autentyczność..

Tak czy inaczej nie przejmował bym się z tymi procentami, gdyż jak mawiał klasyk:
"Nie ważne kto głosuje, ważne kto liczy głosy". Niepodobna nie zauważyć kto liczy te głosy.

Nie ma się co emocjonować, leseferyści i tak nie dostaną się do władzy... Mnie osobiście już jakiś czas temu przestał interesować ten teatrzyk, szkoda czasu.

Ostatnia edycja:

Staszek Alcatraz

Tak jak Pan Janusz powiedział
2 794
8 470
Casus zrezygnowanego vasta to świetny przykład, że propagandowe sondaże robią ludziom wodę z mózgu, zniechęcają lub zachęcają do głosowania na konkretną partię i że to skuteczna metoda manipulacji. Już pisałem w "propagandzie", że IBRIS celowo fałszuje poparcie, CBOS wiadomo, że to śmiech i żenada.

9OO5aTX.jpg

PS. podobno Wipler w tv republika powiedział o jutrzejszym sondażu dla Newsweek, gdzie mają 7% i co teraz vast?

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 008
Przywiązywanie wagi do sondaży mija się z celem, bo one są potrzebne do urobki mentalnej kiełbasiarzy, jednak nie o to chodzi, by tu roztrząsać cyferki, ale o to, co się odpierdala przed wyborami.

F

Filip

Guest
Dla mnie też ta akcja z trąbką słaba, ale z drugiej strony jakieś sensowniejsze zakłócanie spotkań (merytoryczne hasła), mają sens bo dla Petru kreującego się wizerunkowo na poważnego eksperta stresujące sytuacje działają ewidentnie niekorzystnie...

Jeszcze co do czyjegoś postu dodam, że przy 5% wchodzi coś koło 20 posłów, więc wizja 5 posłów jest nie do zrealizowania :)

vast

Well-Known Member
2 745
5 809
Casus zrezygnowanego vasta to świetny przykład, że propagandowe sondaże robią ludziom wodę z mózgu, zniechęcają lub zachęcają do głosowania na konkretną partię i że to skuteczna metoda manipulacji. Już pisałem w "propagandzie", że IBRIS celowo fałszuje poparcie, CBOS wiadomo, że to śmiech i żenada.

PS. podobno Wipler w tv republika powiedział o jutrzejszym sondażu dla Newsweek, gdzie mają 7% i co teraz vast?

I komu niby sondaże robią wodę z mózgu? Mój stosunek zmienił się po tym, jak zobaczyłem jaki poziom prezentują członkowie partii, a nie po zobaczeniu wyników jakiś biedackich sondaży, którym nigdy nie ufałem.

F

Filip

Guest
I komu niby sondaże robią wodę z mózgu? Mój stosunek zmienił się po tym, jak zobaczyłem jaki poziom prezentują członkowie partii, a nie po zobaczeniu wyników jakiś biedackich sondaży, którym nigdy nie ufałem.
Nie generalizowałbym, myślę że w każdym okręgu znajdzie się sensowny kandydat. Ja oddam swój głos z przekonaniem, bo z nieoficjalnych rozmów wiem, że ma bardziej libertariańskie podejście.

vast

Well-Known Member
2 745
5 809
Jeszcze co do czyjegoś postu dodam, że przy 5% wchodzi coś koło 18 posłów, więc wizja 5 posłów jest nie do zrealizowania :)

To zależy od okoliczności. Akurat Korwin jest w ciemnej dupie, bo to jak oblicza się głosy w Polsce jest im na niekorzyść. Wystarczy że chujowo się rozłożą głosy i i przy słabym wyniku (ponad 5%) może wejść tylko jeden poseł.

Nie generalizowałbym, myślę że w każdym okręgu znajdzie się sensowny kandydat. Ja oddam swój głos z przekonaniem, bo z nieoficjalnych rozmów wiem, że ma bardziej libertariańskie podejście.

Co z tego że ty oddasz głos na fajnego kandydata skoro i tak wejdzie jakiś odpał z jedynki? Na przykład w moim okręgu na jedynce jest ten pajac od piszczałki!!!

Ostatnia edycja:
F

Filip

Guest
To zależy od okoliczności. Akurat Korwin jest w ciemnej dupie, bo to jak oblicza się głosy w Polsce jest im na niekorzyść. Wystarczy że chujowo się rozłożą głosy i i przy słabym wyniku (ponad 5%) może wejść tylko jeden poseł.
Rzeczywiście, teraz o tym pomyślałem. To zależy od ilości partii, które przekroczą próg wyborczy.

tolep

five miles out
8 587
15 491
I jeszcze też dzisiejszy MB/TVN

Na 10 dni przed wyborami parlamentarnymi na pozycji lidera utrzymuje się Prawo i Sprawiedliwość. Na partię Jarosława Kaczyńskiego zagłosowałoby obecnie 32 proc. ankietowanych przez Millward Brown SA. W porównaniu z poprzednim sondażem oznacza to spadek deklarowanego poparcia o trzy punkty procentowe. Tyle samo, ile od poprzedniego sondażu straciło PiS, zyskała w najnowszym badaniu Platforma Obywatelska. Teraz chciałoby ją poprzeć 22 proc. badanych. Podium zamyka Zjednoczona Lewica, która odnotowała jednopunktowy spadek poparcia do poziomu 10 proc. Gdyby wynik wyborów parlamentarnych pokrył się z najnowszym sondażem dla Faktów TVN i TVN24, w Sejmie znalazłyby się jeszcze .Nowoczesna Ryszarda Petru z 7 proc. poparcia (wcześniej 8 proc.) oraz trzy partie, na które chce głosować po 5 proc. Polaków: KORWiN (wcześniej 4 proc.), Kukiz’15 (bez zmian) i Polskie Stronnictwo Ludowe (bez zmian). Daleko poza progiem wyborczym znalazła się Partia Razem, która mogłaby teraz liczyć na zaledwie 1 proc. głosów. Pozostałe biorące udział w sondażu osoby były niezdecydowane, wskazały inne partie lub też odmówiły odpowiedzi. Sondaż zrealizowany został na zlecenie Faktów TVN i TVN24 przez Millward Brown SA w dniach 13-15 października br. na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie 2006 pełnoletnich osób. (http://www.tvn24.pl)

Do góry Bottom