KORWiN, KNP, JKM, Koliber - bieżące newsy i ciekawostki

Non Serviam

Well-Known Member
834
2 251
A twierdzenie Marusika, że pod nieobecność króla i rodziny królewskiej - obecnie Polską powinien rządzić prymas?
No i chuj? Jak ma być monarchia i powrót do starego systemu, to faktycznie interrexem był prymas, więc nic dziwnego w tym nie ma, a parę dni rządów klechy nikogo raczej nie zabije. Jest to co najwyżej kwestia tego, że jakaś tam garstka komuchów to źle odbiera.

Albo - że władza jest odgórna i pochodzi od boga?
A czym to się różni od popularnego twierdzenia, że władza jest odgórna i pochodzi od narodu?
Ko-libry mają to do siebie, że mają fetysz władzy, trudno, ale to czy uważają, że pochodzi ona od Boga czy od narodu nie ma większego znaczenia, bo w obu przypadkach i tak władza jest czymś równie chujowym/

Staszek Alcatraz

Tak jak Pan Janusz powiedział
2 794
8 465
Chodzą słuchy, że Korwin nie pójdzie z Kukizem tylko ze Stonogą i Tymochowiczem do wyborów. Ozjasz Goldberg wspaniały strateg, geniusz polityczny, który twierdzi, że Ruch Kukiza skończy się 6 września, bo eksperci zaorają JOW-y. W jakiej galaktyce ten człowiek żyje? Może naprawdę nie chce wygrać? Ludzie wkurwieni po kolejnych przegranych wyborach, a ten dalej wypuszcza na fejsuniu swoje cudowne przemyślenia o zarażaniu kalectwem fizycznym i umysłowym. Chyba czas dać se siana z tym kosmitą.

Ostatnia edycja:

Volvek

Well-Known Member
797
1 919
Kukiz mówił coś o tym, że dzwoniłby do Gwiazdowskiego gdy trzeba byłoby zrobić plan gospodarczy. Bardzo tym u mnie zaplusował, Gwiazdowski to oczywiście nie ideał, ale liczy się przede wszystkim kierunek działania - w stronę mniejszych podatków, mniejszej ilości przepisów. Jeśli Kukiz będzie więcej mówił o gospodarce i potwierdzi, że zmierza w stronę uwolnienia rynku to pewnie na niego zagłosuję.

Staszek Alcatraz

2 794
8 465
Skąd te przerażające pogłoski?
Z twittera. Aczkolwiek mam nadzieje, że mało prawdopodobne. Stonoga to dziwny typ, sam nie wiem co o nim myśleć. Zachowuje się jakby miał borderline albo jednak w coś grał. Jeszcze parę miesięcy temu deklarował, że Tymochowicz go oszukał i jest jego największym wrogiem, a tymczasem tutaj nagranie z Superstacji sprzed 3 dni, gdzie "my som przyjacioły".

Volvek

Well-Known Member
797
1 919
Jeszcze partii nie założył, jak założy, wtedy będzie trzeba. Jak przed wyborami nie będzie miał planu gospodarczego, który będzie mógł przedstawić, to oczywiście nie będę na niego głsoował. Dla mnie gospodarka to absolutny priorytet dlatego czekam na konkretne deklaracje ze strony Kukiza.

tolep

five miles out
8 579
15 476
Jeszcze partii nie założył, jak założy, wtedy będzie trzeba. Jak przed wyborami nie będzie miał planu gospodarczego, który będzie mógł przedstawić, to oczywiście nie będę na niego głsoował. Dla mnie gospodarka to absolutny priorytet dlatego czekam na konkretne deklaracje ze strony Kukiza.

Mało ich było? Prędzej bym głosował na Tuska niż na Kukiza.

Volvek

Well-Known Member
797
1 919
Prawda jest taka, że nie śledziłem w ogóle polityki od kilku miesięcy. Teraz czekam na kampanię wyborczą, zobaczę co Kukiz ma do powiedzenia.

Staszek Alcatraz

2 794
8 465
A co powiecie na to, że Kukiz współpracuje nie tylko z CAS, ale i z KoLibrem:

Jeśli jednak chodzi o Listy Wyborcze, to proszę pamiętać, że ustalane one będą ZESPOŁOWO a ich podstawowym wyróżnikiem ma być TRANSPARENTNOŚĆ- czyli przejrzystość i czystość.

Będą one (i już są) ustalane wspólnie - przez KoLibra i wywodzących się z KoLibra środowisk , Ruch JOW-owski, stowarzyszenia walczące o podmiotowość obywateli, środowiska pracodawców, którym bliskie są idee Centrum A. Smitha i obrońców praw pracowniczych. Podkreślam- obrońców praw PRACOWNICZYCH a nie swoich własnych stołków, które sobie wymościli pozorowaniem walki o interes pracownika.

Jeśli Janusz dalej będzie odpierdalaj manianę, a na listach Kukiza znajdą się sensowni ludzie (bo sam Kukiz i jego deklaracje o wolnorynkowości nie wystarczą jeśli do sejmu wejdą z nim jakieś oszołomy) to może nawet ja na niego zagłosuję. Chociaż 100 razy bardziej wolałbym na Korwina, który jako jedyny mówi nie tylko o wolności gospodarczej ale i osobistej. Dla mnie też na pierwszym miejscu jest gospodarka.

W kwestii broni to Kukiz jest myśliwym i wiceprezesem opolskiego klubu strzeleckiego, więc prawie na pewno jest też za liberalizacją dostępu do broni.
Podczas wojny na pewno nastąpiłaby destabilizacja gospodarcza, więc karabin się przyda, aby upolować zwierzynę i przetrwać z rodziną – mówi Paweł Kukiz na łamach „Do Rzeczy”

Ostatnia edycja:
OP
OP
tosiabunio

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153

dataskin

Well-Known Member
2 059
6 145
Samozaoranie Kukiza

qFoVlAh.png

tolep

five miles out
8 579
15 476
Pamiętacie jak mówiłem, że może zagłosuję na Kukiza? Żartowałem.

Bekot, bełkot, bełkot, a wyłączyłem gdy powiedział że administracja kosztuje 12 miliardów. Czyli miliard miesięcznie. Nawet gdyby przyjąć wąską definicję wg której urzędników jest pół miliona, znaczyłoby że jeden stołek - pensje, benefity oraz koszt utrzymania biura - kosztuje cuzamen 2000 zł miesięcznie. Podczas gdy w rzeczywistości jest to pewnie z 10000.

niohnioh

Kucolibertarianin
77
168

Pamiętacie jak mówiłem, że może zagłosuję na Kukiza? Żartowałem.

Odnośnie administracji:
Jest coś takiego jak republikańska mapa wydatków oraz zatrudnienia:
http://www.mapawydatkow.pl/wp-content/uploads/2014/12/Mapa-Zatrudnienia-2013-150dpi-01.png
Jeśli podliczymy koszty zatrudnienia stanowisk typowo urzędniczych, to wyjdzie nam ok. 27mld rocznie na same pensje. Oczywiście można doliczyć do tego trochę mld na pensje urzędników zatrudnionych w służbie zdrowia, edukacji, wojsku itp. Jak jeszcze doliczymy koszty utrzymania biur, samochodów itp, to dojdą kolejne miliardy.

Jak ktoś chciałby wiedzieć na ile łącznie nas okradają, to polecam mapę wydatków:
http://www.mapawydatkow.pl/wp-content/uploads/2014/10/mapa-wydatkow-2013-2A0-fin_300dpi.png

Do góry Bottom