KORWiN, KNP, JKM, Koliber - bieżące newsy i ciekawostki

Negro Chicken

Active Member
130
92
@DEZ.informacja
Ale dlaczego uważasz, że Układ uzna Korwina za mniejsze zło od Kukiza, któremu można przecież podstawić swoich ludzi? Istnieje w tym zakresie wręcz pełna swoboda, bo Kukiz nie ma programu.

DEZ.informacja

#osobno
118
68
Negro Chicken, układ nie uzna Korwina za mniejsze zło, ale zawiążę z nim sojusz by rozjebać w pył Kukiza. Tylko wtedy jednak, gdy uzna, że Jarkacz naprawdę będzie chciał dobrać się do dupy którejś rozwiedce, bo jeśli Kaczor jest niegroźny to Kukiz będzie zwalczany tylko propagandowo lub łamany i szantażowany psychicznie. Ja oceniam szanse na zabójstwo polityczne, ono rośnie.

Za chwilę stworzę temat "Reality check", gdzie bardziej zrozumiesz moje "rozumowanie". Spokojnie.

Król Julian

Well-Known Member
962
2 123
Nie rozumiem czemu wy uważacie że jeśli Kukiz wejdzie, to będzie w koalicji z PiS? Ja myślę że z nim jest taka sama akcja jak z Palikotem: "zbuntowany" platformers, który w reczywistości ma przekanalizować do niej niezadowolonych. Przecież Schetyna to praktycznie jego kolega. Tak czy srak, partie które dojdą do władzy po wybuchu kryzysu będą miały przesrane, więc może koalicja PO-Kukiz byłaby najlepsza. Szybko by się skompromitowali. Bo jak będzie rządził PiS z Kukizem, to po pół roku wszyscy będą mieli ich dość, a potem PO wróci do władzy w aureoli partii ludzi "rozsądnych" i "obrońców demokracji przed kaczyzmem". Już Wysrywcza, TVN i Polshit o to zadbają.

tomahawk

Well-Known Member
736
1 296
Janusz znowu ma halucynacje:
"Choć „Nowoczesna Polska” pod wodzą p.prof.Leszka Balcerowicza jawiła się jako konkurencja dla KORWiNy, pojawienie się jej witałem z nadzieją – że więcej będzie głosów za wolną gospodarką. Rozczarowałem się całkowicie.
Przede wszystkim na TorWarze nie pojawił się p.Balcerowicz, który od wielu już lat głosi poglądy libertariańskie, i ogłoszony przez p.Ryszarda Petru program musiałby wyśmiać. Bo co też w nim czytamy? ..."
http://korwin-mikke.pl/blog/wpis/nowoczesna_oparta_na_wiedzy/2655

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
No i to są właśnie wypowiedzi, za które Janusz powinien zbierać baty od wolnościowców, a nie jakieś kompletnie nieistotne i nieszkodliwe pierdolo o kalekach, olimpiadach i homosiach. W dupie mam niepełnosprawnych, homosiów i olimpiady. W dupie mam cały ten cyrk z zaklinaniem spraw związanych z obyczajowością. Interesuje mnie broń palna i wolność gospodarcza. Spełnienie postulatów w tej materii spowoduje w dużej mierze, że będzie się żyło lepiej nawet kalekom i homosiom, tylko jełopy jeszcze o tym nie wiedzo. To społeczeństwo jest już tak dalece ogłupiałe i autorytarne, że rację ma Braun postulując monarchiczne, właściwie pozbawione socjalu kierownictwo, będące dla nich - baranów - reprezentantem. W kontekście zdziecinniałej populacji, od czegoś trzeba zacząć. Na pewno nie od demokracji, bo ta czyni z ludzi imbecyli.

tomahawk

Well-Known Member
736
1 296
No, pierdoli cały czas, że potrzebne jest państwo, które będzie kontrolowane w sposób demokratyczny przez ruchy społeczne. To jest według ciebie libertarianizm?
przedstawia wątpliwości co do samej idei państwa...
W którym momencie to mówi? Podaj czas, bo nie chce mnie się tego całego oglądać.
BTW. Balcerek mówi:
Co znaczy, jak się państwo rozrasta? Rozrasta się w sensie gospodarczym, jeżeli mamy go dużo jako włascicliela - czyli władza przez telefon. Dużo jako legislatora i regulatora, stąd ciągle mówimy o deregulacji, bo najpierw napsuto prawo. I wreszczie jako instancja, która daje i odbiera - to co nazywamy państwem socjanym
Cytuję za http://sierp.libertarianizm.pl/?p=1287
Należy dodać, że w czasie, gdy Leszek Balcerowicz był kluczową postacią w rządzie – ministrem finansów i wicepremierem – zaczęto stopniowo wprowadzać ograniczenia wolności działalności gospodarczej wprowadzonej tzw. ustawą Wilczka z 24 grudnia 1988 r. M. in.:
- objęto wymogiem uzyskania koncesji usługi polegające na zarobkowym przewozie i doręczaniu korespondencji pisemnej (zakazując całkowicie takiej działalności w obrocie międzynarodowym), poszukiwanie wód podziemnych, składowanie odpadów we wnętrzu ziemi, hurtowy obrót lekami gotowymi i surowcami farmaceutycznymi przeznaczonymi do produkcji lub sporządzania leków w aptekach oraz artykułami sanitarnymi, wytwarzanie wszelkich materiałów medycznych, przetwórstwo i obrót metalami nieżelaznymi, rozlew i skażanie spirytusu, rozlew wódek oraz dokonywanie przenoszenia zapisu dźwięku lub dźwięku i obrazu na taśmy, płyty, kasety, wideokasety i wideopłyty;
- umożliwiono utrudnienia w procesie uzyskiwania koncesji (w tym poprzez wymóg złożenia zabezpieczenia majątkowego lub dodatkowych dokumentów oraz możliwość odmowy jej udzielenia ze względu na „zagrożenie bezpieczeństwa lub dóbr osobistych obywateli” lub uznanie, że „wnioskodawca nie daje rękojmi należytego wykonywania działalności gospodarczej);
- objęto wymogiem zgłoszenia do ewidencji zarobkowy przewóz osób prowadzony osobiście przez osoby fizyczne jako uboczne zajęcie zarobkowe;
- wyjęto spod obowiązywania ustawy i objęto specjalnymi regulacjami prowadzenie zakładów opieki zdrowotnej;
- nakazano odnotowywać wpis do ewidencji działalności gospodarczej w dowodzie osobistym osoby podejmującej tę działalność.
Z punktu widzenia wolności jednostki i wolnego rynku Leszek Balcerowicz jest postacią co najmniej kontrowersyjną. Przyznanie mu nagrody przez Cato Institute stawia pod znakiem zapytania wiarygodność tej instytucji jako orędownika wolności.

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 382
No, pierdoli cały czas, że potrzebne jest państwo, które będzie kontrolowane w sposób demokratyczny przez ruchy społeczne. To jest według ciebie libertarianizm?

W którym momencie to mówi? Podaj czas, bo nie chce mnie się tego całego oglądać.
BTW. Balcerek mówi:

Cytuję za http://sierp.libertarianizm.pl/?p=1287
Nie mówię, że jest libem ale jeżdżenie tu po nim jak po komuchu, a jakoś nie widziałem takiej jazdy po krulu czy braunie z analogicznymi poglądami

EDIT. Zaraz, czy te ustawy o których mówisz nie są w gesti ministra gospodarki? Od kiedy był nim Balcerowicz? Minister kultury też był opowiedzialny wtedy za te ustawy?

Wypiszę pare zagadnień z wykładu pokazujących jak balcerek jest blisko korwy i brauna...
-Przypowieść o równości i koszykarzu z NBA,
-Prawica lewica to jeden kolektywizm tylko klasowy albo narodowy,
-Walka z Globciem to etatyzm,
-Heglowanie ryje mózg,
-Roszczeniowców jest zawsze więcej niż normalnych dlatego trza się orgazniozwać,
-Obśmianie wolności/praw pozytywnych negatywnych(w sensie semantycznym),
-Pretensja o kradzież słowa liberalizm wUSA przez socjaluchów,
-Deklaracja praw człowieka ssie bo wpisano tam prawa socjalne jako prawa człowieka, a nie ma najważnejszego prawa człowieka czyli prawa własności,
-Wyśmiewa mit, że wolny rynek nie jest w stanie sam się wyregulować i potrzebuje planisty
itd...

Ostatnia edycja:

vast

Well-Known Member
2 745
5 808

Jestem na 32 minucie i nic takiego nie padło do tej pory. Balcek akapem nie jest... tak samo jak Korwin.

No to po chuju. Najpierw gadasz że coś mówi o panstwie kontrolowanym demokratycznie, a teraz że nie oglądałeś.

tomahawk

Well-Known Member
736
1 296
Jestem na 32 minucie i nic takiego nie padło do tej pory. Balcek akapem nie jest... tak samo jak Korwin.
No to chujowo oglądasz, albo nie rozumiesz tego, co słuchasz.
"Ale państwo samo przez się nie skontroluje. Podział władz jest istotny. Z zewnątrz... Czego ludzie nie robią w Polsce, bo się specjalizują w narzekaniu"
15 minuta.
No to po chuju. Najpierw gadasz że coś mówi o panstwie kontrolowanym demokratycznie, a teraz że nie oglądałeś.
Nie oglądałem CAŁEGO. Widzę, że jak zawsze masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem
Wiesz, że libertarianizm nie ogranicza się do anarchokapitalizmu?
No tak, zawsze można wierzyć, że wolność osiągnie się przez chodzenie na wybory, przekonywanie większości...
Edit. Widzę, że sporo osób na tym forum dało się nabrać na Balcerowicza i jego piękne gadki o wolnym rynku, co w świetlne przytoczonego przez mnie fragmentu o "wolnorynkowych" reformach ekipy Balcerka, raczej źle świadczy o tych osobach. Idę stąd...

Ostatnia edycja:

vast

Well-Known Member
2 745
5 808
"Ale państwo samo przez się nie skontroluje. Podział władz jest istotny. Z zewnątrz... Czego ludzie nie robią w Polsce, bo się specjalizują w narzekaniu"

O żesz kurwa. No pojechał socjalizmem normalnie. Że ludzie mają kontrolować władzę, czego w Polsce się nie robi... Normalnie komuch genetyczny. Jebnij się ty w łeb.

tomahawk

Well-Known Member
736
1 296
Śmieciu, najpierw mi coś zarzucasz, a gdy ci dowodzę, że pierdolisz głupoty, to zaczynasz odwracanie kota ogonem. Idę stąd, pozdrawiam wszystkich, poza fanami Balcerowicza.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
A powiedzcie ... tak szczerze. Naprawdę dacie się nabrać na Balcerów i innych typów? Czytam se te posty i normalnie mózg mi wiotczeje, bo już dostrzegam nieśmiałe próby asymilacji Balcerowicza do gatunku homo-sapiens. Nie przesadzacie aby? ;)

BTW: Pax między liby Panowie! Mało nas.

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 382
A powiedzcie ... tak szczerze. Naprawdę dacie się nabrać na Balcerów i innych typów? Czytam se te posty i normalnie mózg mi wiotczeje, bo już dostrzegam nieśmiałe próby asymilacji Balcerowicza do gatunku homo-sapiens. Nie przesadzacie aby? ;)
tomkiewicz... konkretne zarzuty... ja nie mówię, że balcerek jest wszędzie cacy i zawsze był... ale wydaje mi się, że przypisuje mu się często grzechy których nie popełnił... chociażby odejście od ustawy wilczaka i koncesjonowanie... od kiedy to brocha min. finansów?

Do góry Bottom