Pestek
Well-Known Member
- 688
- 1 879
Mnie historia właśnie porwała. Miałem to sobie rozłożyć na pare dni czy tygodni, a spędziłem dwa dni i obejrzałem wszystkie. GOT nie znam, więc nie mogę porównać, z opisów to mogę jedynie wywnioskować, że tam jest bardziej kombinowanie, zdrada, walka o władzę. Tutaj klimat jest bardziej jak w LoTR, miłość, przyjaźń, walka dobra ze złem. Ale nie znam GOT, więc mogę się mylić.^^^ Kreacje aktorskie zajebiste, szczególnie ta parapsychiczna dziewczynka, aż trudno uwierzyć że jedenastolatka (I sezon) potrafi wykreować taką postać, po drugie postać Dustina - jest niesamowity, pozytywny dzieciak który ma zadatki na niezłego aktora
Na duży plus klimat lat 80tych kostiumy, scenografia, muzyka i realizacja. Naprawdę kawał dobrej roboty.
Natomiast sama fabuła mnie nie porwała, obejrzałem wszystkie odcinki. Takie sobie, momentami mam wrażenie, że nie mieli spójnej wizji o czym tak historia ma być.
Do GOT to jednak im daleko.
Inna ciekawostka to materiał, który nakręcił Stefan o tym filmie. Przyrównał to do sytuacji w USA. Zmiana polityki imigracyjnej w tamtym okresie - otwarcie portalu. Jedenastka to media alternatywne, które są w stanie i próbują zamknąć portal - granice, niebezpieczeństwo, które jest związane z imigrantami, którzy sieją spustoszenie. Można to brać za ile się chce, ale dla mnie ciekawa analogia. Chociaż głupio mieszać politykę od razu po tak ciekawym seansie.