GAZDA
EL GAZDA
- 7 687
- 11 166
ok, to ja coś zapytam: ile jeszcze potrwa, zanim klimat osiągnie optimum, takie jakie nastąpiło 10k lat temu?
Chwila, przecież oficjalne stanowisko jest chyba takie, że w Europie będzie zlodowacenie. Być może te miliony i miliardy uciekinierów chociaż w części pojadą na Grenlandię jak będą tak bardzo potrzebowały się schłodzić.
Dla równowagi:
Harold Warren Lewis, a respected physicist who had previously advised both the U.S. Government and the Pentagon on various matters including missile defence and nuclear winter, shocked his peers when he disseminated his letter of resignation from the American Physical Society.
Lewis accused the American Physical Society of supporting “the global warming scam, with the trillions of dollars driving it that has corrupted so many scientists.” The physicist’s letter contained a number of complaints, including the APS’ lack of a response to his endeavours to gather a committee to evaluate evidence for a human link to climate change. Lewis revealed that global warming was “the greatest and most successful pseudoscientific fraud” he has even seen in his career.
Osobiście nie mam wątpliwości, że na Ziemi zachodzą jakieś nowe groźne procesy, nie mające nic wspólnego z działalnością człowieka.
Pobieżnie sprawdziłem trzęsienia ziemi, erupcje wulkanów i anomalia pogodowe z ostatnich trzech miesięcy i w niecałe dziesięć minut troche się tego znalazło.
Interesuje mnie czy są jakieś dane dotyczące aktywności sejsmicznej - co z nich wynika ?
no a w polsce przeciez sa monokultury iglaste sadzone przez lasy panstwowe jebane w dupe zeby drewno szybko sie tworzylo, niby iglaste drewno lepsze jest do budowy domów czy papieruOkazuje się, że sadzenie drzew iglastych również przyczynia się do globcia
http://www.rp.pl/Ekologia/302089952-Drzewa-iglaste-podnosza-temperature-na-ziemi.html
Były jeszcze takie badanie w innym klimacie i zasadniczo wniosek był podobny im więcej CO2 tym drzewka lepiej rosną.
Tak na szybko linki, bo nie pamiętam gdzie to dokładnie czytałem.
http://kopalniawiedzy.pl/drzewo-wzrost-dwutlenek-wegla,9624
http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/e...rzyczyniaja-sie-rozwoju-ekologicznego-planety
Warto zwrócić uwagę szczególnie na drugi link.
Czytając o globalnym ociepleniu nigdy nie spotkałem się z informacjami nt. cyklów słonecznych. Na przełomie 2012/2013 będziemy w szczycie tej sinusoidy. To też powoduje nagrzewanie się atmosfery. NASA przewiduje, że ten cykl będzie wyjątkowo silny http://www.theregister.co.uk/2010/06/16/solar_storms/
Może się powtórzyć sytuacja z 1859 roku gdzie z powodu burz magnetycznych indukował się spory prąd powodując awarie sieci telegraficznych.
Jak na moje oko to zbyt dużo zmiennych, zbyt dużo niewiadomych żeby ktoś mógł opracować równanie pozwalające jasno stwierdzić, że za wzrost temperatury odpowiedzialny jest człowiek.
kilka tysięcy lat temu było dużo cieplej w europie jak i afryce północnej, przez wyższą temperature było wilgotniejsze powietrze, na bliskim wschodzie jak i w afryce północnej kwitło rolnictwo, sahara była sawannąO ile w pewnych rejonach świata np. okolice Polski wzrost średnich temperatur może przyczynić się do bardziej korzystnych warunków upraw, o tyle w krajach Afryki subsaharyjskiej i na Bliskim Wschodzie, każdy wzrostu temperatury doprowadza do jeszcze głębszych susz, przesuwania się stref wegetacji i obumierania upraw, a wiemy przecież że te problemy występują już w tej chwili.
kilka tysięcy lat temu było dużo cieplej w europie jak i afryce północnej, przez wyższą temperature było wilgotniejsze powietrze, na bliskim wschodzie jak i w afryce północnej kwitło rolnictwo, sahara była sawanną
nie czepiam sie, stwierdzam ino fakt że cieplejsze powietrze jest przeważnie wilgotniejsze
kilka tysięcy lat temu było dużo cieplej w europie jak i afryce północnej, przez wyższą temperature było wilgotniejsze powietrze, na bliskim wschodzie jak i w afryce północnej kwitło rolnictwo, sahara była sawanną
grunt to fakt że mimo tego całego globcia i co2 klimat nie osiągnął temperatury jakie panowały za optimum, czyli jest nadal za zimno a za optimum było cieplej wilgotniej i pustynie były porośnięte roślinami
A właśnie, szybkie pytanie bo nie chce mi się szukać sposobu w jaki sposób je sformułować w wyszukiwarce byuzyskać oczekiwany efekt.
Ile wynosi w W/m2 średniorocznie efekt szklarniowy wywołany działalnością człowieka, według zwolenników AGO?
to znaczy czego konkretnie / jakich tez?Nie, to nie ma żadnego wpływu na słuszność tez dot. zmian klimatu w ostatnich 150 latach i nabliższej przyszości.
kiedys czytałem sobie o badaniach lodowca w grenlandii i tam wyszło że w przeszłości bywały większe szybsze wzrosty temperatury, bez ludziPoza tym - cały czas to należy powtarzać - nie chodzi tutaj o samą wartość temperatury, ale tempo jej zmian.
Wg. tego papirusu, ze względu na brak przemysłu i minimalny wpływ ówczesnej urbanizacji i rolnictwa, można określić udział ludzkości jako bliski zeru.