Wystosujmy list do "Flat Earth Society", może czas połączyć fora.Ilości naukowców którzy potwierdzają tę pesymistyczną wersje nie traktowałbym jako jakiś super wyznacznik. Jeśli mielibyśmy tak robić to chyba czas zamykać to forum, bo nie wydaje mi się, że zbyt wielu naukowców uważało państwo za zbędne. W naukach politycznych anarchokapitalizm też ma zapewne status taki jak kreacjonizm
A co takiego stało się wg autora tego arcika, że naukowiec "dopiero teraz" postanowił upublicznić info? Odjebał kolesi z CIA czy dostał pozwolenie na kontrolowany przeciek? Żenua.- Konsultant CIA był zainteresowany tym, czy państwa wrogie Stanom Zjednoczonym mogą wpływać na światową pogodę. A jeżeli tak, to czy istnieje jakiś sposób na wykrycie tego procederu? Oczywiście, zapytali mnie także o sytuację odwrotną. Czy wrogie państwo wiedziałoby o tym, gdybyśmy to my kontrolowali ich klimat? Powiedziałem, co wiem na ten temat - wyjawił Robock, który w obawie o swoje bezpieczeństwo dopiero teraz postanowił upublicznić szczegóły tajemniczego zdarzenia
IMO kontrolowany przeciek.A co takiego stało się wg autora tego arcika, że naukowiec "dopiero teraz" postanowił upublicznić info? Odjebał kolesi z CIA czy dostał pozwolenie na kontrolowany przeciek? Żenua.
Americans fall into two basic camps, Kahan says. Those with a more “egalitarian” and “communitarian” mind-set are generally suspicious of industry and apt to think it’s up to something dangerous that calls for government regulation; they’re likely to see the risks of climate change. In contrast, people with a “hierarchical” and “individualistic” mind-set respect leaders of industry and don’t like government interfering in their affairs; they’re apt to reject warnings about climate change, because they know what accepting them could lead to—some kind of tax or regulation to limit emissions.
Why Do Many Reasonable People Doubt Science?
Zla pólkula.Mija właśnie kolejna zima, podczas której nie byłem na rybkach z lodu, z braku lodu
Są też negatywy ocieplenia - komary i afrykańskie choroby
Podobno im cieplejsze zimy, tym larwy komarów mają lepsze warunki do rozrodu i wzrostu. Dlatego potem w lato jest ich więcej.A jaki jest związek ocieplenia klimatu z tymi chorobami i komarami?
Komary przenoszące dengę, Aedes aegypti wymagają ciepła.A jaki jest związek ocieplenia klimatu z tymi chorobami i komarami?
Skurwysyny są mocniejsze niż myślałem. Zawsze w kontekście takich pasożytów (komarów, tasiemców, etatystów) zastanawiam się po co takie coś żyje. Ja rozumiem, że po prostu walczą o przetrwanie, ale bez tego wszystkiego gówna wszystkim byłoby lepiej.Entomolog: komarów po srogiej zimie wcale nie musi być mniej
Nawet silny i długotrwały mróz nie wymrozi komarzych jaj. Na to, czy komarów jest dużo wpływ ma wiele czynników, m.in. ilość podmokłych terenów czy wilgotność powietrza - wyjaśnia w rozmowie z PAP entomolog prof. Ryszard Szadziewski.
Nie ma zależności między mroźną zimą a tym, jak agresywne są komary - uważa prof. Ryszard Szadziewski z Katedry Zoologii Bezkręgowców na Wydziale Biologii Uniwersytetu Gdańskiego. "Czasem zima jest długa i mroźna, a komary i tak latem są agresywne" - przypomina entomolog.
Naukowiec przyznaje, że owadów może być mniej, kiedy w danym roku nie ma powodzi. Wyjaśnia, że komary zimę najczęściej mogą przetrwać w postaci jaj, składanych zwykle w zbiornikach wodnych. Ale komarze jaja mogą być również w miejscach, w których woda pojawia się bardzo rzadko, np. na łąkach. Takie jaja w oczekiwaniu na wilgoć mogą przetrwać nawet kilka lat. Jeśli takie miejsca zostaną zalane - np. podczas powodzi - komary się wylegają również i tam, przez co rzeczywiście jest ich więcej.
http://www.naukawpolsce.pap.pl/aktu...o-srogiej-zimie-wcale-nie-musi-byc-mniej.html