- Staff
- 2 946
- 957
Przeoczyłem "zmarłe", podniosłem prop wątek, sztos
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Z tego też powodu wbrew temu co mówił Rothbard nie mają prawa, np.: zagłodzić swoich dzieci, bo zaniechanie też jest czynem karalnym.
Z ciekawości, gdzie Rothbard twierdził, że rodzice mają prawo głodzić dzieci?
Ja nam ten tekst, ale nie sądzę, że jedyną logiczną konsekwencją jest to, że brak obowiązku karmienia jest tożsame z prawem do głodzenia. Skoro uznaję rothbardiańską koncepcję rodzica jako opiekuna, to rozumiem, że można się tego dobrowolnego obowiązku zrzec, wystarczy znaleźć tylko chętnych, którzy podejmą się przejęcia tych obowiązków. Co w normalnym społeczeństwie nie jest chyba problemem i jestem przekonany, że w normalnym społeczeństwie zrzeczenie się tego obowiązku bez próby poszukania zastępstwa będzie uznawanie za agresję na dziecku i stosowne karana, zgodnie z jakąś przyjętą libertariańską teorią karania za tego typu agresję.
Walter Block powiedział bardzo trafnie ostatnio - że libertarianizm nie mówi, co należy, a czego nie należy robić, ale że libertarianizm to jedynie "punishment theory" (teoria kary). Czyli pytanie nie brzmi, czy rodzic może z dzieckiem robić, co mu się żywnie podoba, tylko czy libertariański widżylantysta ma prawo zastrzelić rodzica za to, że ten zagłodził swoje dziecko.Ale powątpiewam, czy takowa koncepcja by się utrzymała - owszem, zgadzam się, że nie można nikogo zmuszać do utrzymania dziecka, ale też nie oznacza, że może on z tym dzieckiem robić, co zechce.
Rothbard nie wie sam czego chce. Free baby market implikuje własność dzieci i brak samoposiadania, bo żeby czymś handlować i to przekazywać, trzeba mieć do tego tytuł własności. No chyba, że sobie wymyślimy jakąś interpretację intelektualnowłasnościową i będziemy mówić, że naprawdę chodzi o transfer uprawnień do opieki czy zakwaterowania i wyżywienia. "Ta pani przyszła w tym kożuchu i w nim wychodzi. Ja niczym nie handluję..."Nie wiem czy wikipedia się nie myli, ale są źródła (których nie chce mi się sprawdzać)
http://en.wikipedia.org/wiki/Murray_Rothbard#Children.27s_rights_and_parental_obligations
Rothbard stated that parents should have the legal right to let any infant die by starvation.
In a fully libertarian society, he wrote, "the existence of a free baby market will bring such 'neglect' down to a minimum"
The Ethics of Liberty, Chapter 14 "Children and Rights."
przynajmniej nie kąpała chorego dziecka w rzece
Montować zasłony, żaluzje, rolety - będzie zakazDziecko przywiązane paskiem do framugi drzwi znaleźli wczoraj pracownicy socjalni. Po godzinie 16 zauważyli je przez uchylone okno.
(...)
Heh, i jeszcze oknami wpierdalają się pracownicy socjalni... Jakieś pułapki trzeba porobić.
W Finlandii otwarto komercyjne przetargi na odsprzedaż dzieci odebranych rodzicom. W gazecie „Uusi Suomi” opublikowano wywiad z ministrem usług podstawowych Finlandii, odpowiedzialnej za sprawy dzieci, panią Marią Guzienina-Richardson, w którym to wywiadzie pani minister powiedziała o rozpoczęciu przetargów, o wartości 620 milionów Euro, wśród uczestników rynku usług w systemie „Lastensuoeki” (komercyjny segment ochrony dzieci w Finlandii). Mowa tu o komercyjnej „redystrybucji” odebranych rodzicom, w tym i Rosjanom, dzieci. „Prościej mówiąc, ten kto wygrywa więcej dzieci, ten przechwytuje więcej pieniędzy od państwa”- uprzejmie wyjaśnia w wywiadzie pani minister.