Czy dzieci są własnością?

Status
Zamknięty.

Hadit93

New Member
66
0
Maciej Dudek napisał:
Własnosc nabywa się albo poprzez otrzymanie jej od poprzedniego właściciela albo poprzez zawłaszczenie rzeczy niczyjej. W jaki sposób i kiedy dziecko nabywa własnosc samego siebie?

Jesteśmy indywidualnymi istotami.
Jaźń sterująca naszym ciałem jest naszą jaźnią.
Czy do Jana Kowalskiego może wejść jaźń Adama Nowaka po to by kupić ciało Kowalskiego tak jakby to było pole? Nie. Zatem nasza jaźń zawłaszcza ciało w którym jest z powodu braku konkurencyjnych jaźni.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 790
engels napisał:
A co mnie obchodzi co prawo propertariańskie chroni? Ono ogranicza moje możliwości. I co to znaczy te, które są? Jak na razie nie ma możliwości, aby przestał płacić w podatkach dla biednych.. więc prawo propertariańskie wcale nie zabezpiecza możliwości tylko tworzy nowe. Ale oczywiście do pewnego momentu. A wolnościowiec chce nieograniczonych możliwości!
Nie ma czegoś takiego na ograniczonym świecie. Wolnościowiec chce jak najwięcej możliwości, dla jak największej ilości ludzi. Danie jednemu człowiekowi wszystkich możliwości - uczynienie z niego tyrana nie jest wolnościowe, podobnie jak odebranie każdemu wszystkich możliwości. Kiedy człowiek posiada coś na własność, ma na to wyłączność, dysponuje większą liczbą możliwości, niż gdyby musiał to z kimś dzielić i decydować na przykład demokratycznie.

Prawo propertariańskie, broniąc dożywotniego prawa do decydowania o sposobie użytkowania jakiejś rzeczy konkretnej osobie, broni jej możliwości i w istocie tworzy też nowe - na przykład dając poczucie stabilności i bezpieczeństwa, można zająć się produkcją i tworzyć nowe rzeczy, tworząc nowe możliwości.

Łamanie tego prawa, skutkuje podwyższeniem preferencji czasowej i powoduje pozbawienie konkretnej osoby tych możliwości jak i potencjału tworzenia nowych.

Więc jeśli chcesz największej ilości możliwości, dla jak największej ilości ludzi, to jesteś propertarianinem, postulującym, by właścicielem był każdy. Kropka.
Ojej, bo się przestraszę :( Dlaczego jeszcze propertarianie nie zajebali urzędu skarbowego w obronie swoich możliwości? LOL
Dlatego, że na obecnym etapie, skończyłoby się to utratą możliwości w stopniu jeszcze większym.:D

Słupek

Member
335
2
A nazywaj sobie mnie jak chcesz, jeśli to sprawia, że czujesz się lepiej. Ja bym jednak wolał, byśmy zredukowali liczbę błędów w rozumowaniu do minimum.

W ogóle widzę tu chyba kolejny fenomen psychologiczny - projekcję. Tobie się wydaje, że mam na koncie równowartość jachtu, a w rzeczywistości nie mam nawet na pół takiego matchboksa http://merlin.pl/Matchbox-Megazestaw-Lo ... 15F6D6.LB1 :p

D

Deleted member 427

Guest
Slupek napisał:
Dzisiaj akurat pełnoetatowo zajmuję się zmniejszaniem biedy intelektualnej mentala. Z marnym skutkiem niestety, co wskazuje na poważne niedoskonałości prywatnej inicjatywy.

CO ZROBIŁEŚ DZISIAJ W CELU ZMNIEJSZENIA BIEDY W AFRYCE?

Słupek

Member
335
2
A może dla odmiany byś zaczął merytorycznie?

To czy coś zrobiłem czy nie zrobiłem świadczy jedynie o tym jakim jestem człowiekiem. Nie ma natomiast żadnego wpływu na prawdziwość mojego rozumowania. Mógłbym nawet przerabiać afrykańskie dzieci na macę, jakbym miał taki kaprys, a to nadal nie uprawniałoby cię do ataków osobistych, jeżeli oczekujemy rzeczowej dyskusji.

Wklejam po raz ostatni: http://en.wikipedia.org/wiki/Tu_quoque

Jak chcesz gadać o mnie to sobie załóż temat "Słupek - życie i twórczość", a nie śmieć tutaj. Gdybyś nadal uskuteczniał niemerytoryczne ataki - uznam dyskusję za zakończoną.

D

Deleted member 427

Guest
Wklejacie tutaj z engelsem wychudzone murzyńskie dzieci, czym nawiasem mówiąc psujecie mi landszaft, a nie daliście ani grosza na pomoc dla nich? Czy widziałeś kiedyś, żebym ja na jakimkolwiek forum wklejał fotki niepełnosprawnych dzieci i pytał się, czy można zabrać burżujom kasę na ich leczenie?

Ponawiam pytanie: czy ty, Słupek, zrobiłeś dzisiaj cokolwiek, żeby pomóc dzieciom w Afryce wyrwać się z biedy czy tylko heglujesz?

To czy coś zrobiłem czy nie zrobiłem świadczy jedynie o tym jakim jestem człowiekiem. Nie ma natomiast żadnego wpływu na prawdziwość mojego rozumowania.

ale mnie twoje rozumowanie nie interesuje. Biblia mówi: "Po czynach ich poznacie" :) Więc się pytam: czy prócz gadania i wklejania zdjęć biednych dzieci zrobiłeś cokolwiek w tym kierunku, żeby im pomóc?

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 504
Słupek napisał:
A nazywaj sobie mnie jak chcesz, jeśli to sprawia, że czujesz się lepiej. Ja bym jednak wolał, byśmy zredukowali liczbę błędów w rozumowaniu do minimum.

W ogóle widzę tu chyba kolejny fenomen psychologiczny - projekcję. Tobie się wydaje, że mam na koncie równowartość jachtu, a w rzeczywistości nie mam nawet na pół takiego matchboksa http://merlin.pl/Matchbox-Megazestaw-Lo ... 15F6D6.LB1 :p

Prawdę pisząc to teraz nie wiem o co Ci chodzi. Miałem wrażenie, że proponujesz jakąś moralność redystrybucyjną ale skoro sam jej nie używasz to co właściwie proponujesz? No bo jakoś chyba od kogoś, kto grzmi, że nie wolno jeść mięsa w piątek mogę oczekiwać, że nie będzie grzmiał z ustami pełnymi baleronu?

O czym Ty zatem piszesz?

Słupek

Member
335
2
Maciej Dudek napisał:
Miałem wrażenie, że proponujesz jakąś moralność redystrybucyjną ale skoro sam jej nie używasz to co właściwie proponujesz?
Proponuję patrzeć na pewne sprawy mniej jednowymiarowo. Starać się zrozumieć odmienne punkty widzenia. Poza tym, kto mówi, że nie używam? Przecież pisałem, że postulowane przeze mnie cele mają być osiągnięte za pomocą środków fiskalnych. Czego ode mnie oczekujesz? Żebym się zatrudnił w skarbówce? Może zagłosuję na partię, która będzie zainteresowana sprawą pomocy dla Afryki. Nie wiem.

No bo jakoś chyba od kogoś, kto grzmi, że nie wolno jeść mięsa w piątek mogę oczekiwać, że nie będzie grzmiał z ustami pełnymi baleronu?
A jak ci ćpun uzależniony od metaamfetaminy powie, że meta jest zła, to też mu nie uwierzysz, tak dla zasady?
meth.jpg

Hadit93

New Member
66
0
Słupek napisał:
zagłosuję na partię, która będzie zainteresowana sprawą pomocy dla Afryki.

Prawdziwa lewicowa tradycja... tj głosowanie na partie zajmujące się interesami obcych państw :D
Moczar mówił, że dla nas partyjniaków ojczyzną jest ZSRR. ZSRR nie ma więc dzisiejsza lewica mówi "dla nas lewaków ojczyzną jest dzika afryka" :D Chapeau bas! :sleepy:

Słupek

Member
335
2
Fakt, lepiej pozwolić by ze względu na twój szowinizm nadal 1,5*10^6 dzieci rocznie umierało z powodu samej tylko biegunki. Twoja tradycja to chyba tow. Stalin i jego Jedna śmierć to tragedia, milion – to statystyka.

totenkopfschmerzen

New Member
162
8
ja chcąc pomóc biednym dzieciom z afryki głosowałbym raczej na partię sterylizującą biedotę afrykańską. tyle, że w wyborach powszechnych nie uczestniczę, podobnie jak nie wysyłam smsów na audiotele jukendensy i resztę konkursów popularności.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 790
Słupek napisał:
Fakt, lepiej pozwolić by ze względu na twój szowinizm nadal 1,5*10^6 dzieci rocznie umierało z powodu samej tylko biegunki. Twoja tradycja to chyba tow. Stalin i jego Jedna śmierć to tragedia, milion – to statystyka.
A dlaczego zakładasz, że pomoc z zewnątrz jest w stanie cokolwiek tam zmienić? Niech sobie sami pomogą i zrobią coś sensownego, zamiast doprowadzać się do takiego stanu, wybierając jakichś durnych marksistów, rasistów i innych przygłupów.

Jak miejscowi mają zacząć coś produkować i sprzedawać, skoro konkurencji, jaką jest pomoc charytatywna z reszty globu, nie są w stanie pokonać? Jak mają się usamodzielnić, skoro cała reszta traktuje ich jak dziecko specjalnej troski? Ile już lat wszyscy wyrzucają tam pieniądze w błoto, a problemów coraz więcej.

Zostawcie Afrykę samą sobie, to sobie poradzi, bo nie będzie miała innego wyjścia. Kacykowie albo to zrozumieją, albo będą rządzić sami sobą, bo nikogo tam poza nimi nie zostanie, jeśli nie skumają.

totenkopfschmerzen

New Member
162
8
ja mam jeszcze jedna propozycję odnośnie sytuacji w afryce. proponuję te głodne dzieci pakować na statki i sprowadzać do europy w charakterze pożywienia dla zwierząt domowych. z pewnością trafią się też tacy, którzy sami skosztują ich mięsa. to + sterylizacja skutecznie rozwiąże problem głodu w afryce.

Hadit93

New Member
66
0
Słupek napisał:

Szowinizm? Bo nie chcę wywozić kapitału wyrwanego ludziom ciężko pracującym by ktoś mógł go przeżreć na drugim kontynencie? Gdybyśmy mieli kolonie w Afryce to wówczas można by przynajmniej markować dyskusję o losie murzynów. Ale kolonią nie są więc ich cyrk - ich małpy.

Dlaczego mnie mają interesować cudze kraje? W Polsce też umierają dzieci z głodu.

Gdybym miał siłę by coś zmienić to zacząłbym od Śląska i generalnie polskich slamsów.

Ale nie dawałbym im pieniędzy. Ani złotówki i ani jednej bułki. Pomoc dla śląska zacząłbym od likwidacji wszystkiego co państwowe na śląsku. Dodatkowo likwidacja zasiłków socjalnych i eliminacja biurokracji. Dlaczego likwidacja a nie prywatyzacji państwowych "firm"? Bo nie ma sensu tworzyć kolejnej spółki niby prywatnej z zarządem składających się ze starych SBków udających biznesmenów.

D

Deleted member 427

Guest
Chyba pasuje do tego wątku - całkiem realistyczny reklamówka irlandzkich obrońców praw dziecka:

[video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cdHb6I0kSiM[/video]

Apel o wpłacanie kasy (+ wzmianka o rządowych dotacjach):

The ISPCC receives less than 10% government funding. All funds are greatly received and will help us continue our work. Every donation helps brings us one step closer to our vision of every child having the right to be heard and to have a childhood free from abuse.

Duch

New Member
9
0
Ano pasuje. Wykorzystują gnoje krzywdę jakiegoś jednego dziecka, by zniewolić tysiąc innych.
Przecież w myśl propertarianizmu jak się ktoś nie samoposiada, to jest zniewolony. Tak więc dziecko będące własnością rodzica także jest niewolnikiem.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom