- Staff
- 2 946
- 957
Właśnie skończyłem "Ludzi Stalina" Roja Miedwiediewa na audiobooku, cytaty z książki kucharskiej Mikojana (każdy rozdział zaczynał się od cytatu z Mikojana lub Stalina) to dobra komedia.
opisy "minipogromów" popełnianych przez AKowców na Żydach
AKowiec spojrzał na Żyda krzywo? Czy napluł mu do zupy?
nie jestem kapitalistą (ani antykapitalistą, mnie stosunki własności kompletnie nie obchodzą po prostu)
Ha nie jestem i wolałbym z głodu zdechnąć niż w skarbówce pracować - a nie obchodzą mnie w takim sensie że imo to czy ktoś wyznaje komunizm kompletnie nie ma związku z tym czy jest szują czy porządnym człowiekiem, czy jest bardziej zdolny do masowych mordów czy może mniej niż reszta. Mordowali i mordują w takim samym stopniu lewacy co prawicowcy, syndykaliści socjaldemokraci i kapitaliści. To jest kompletnie irrelewantne dla pytania czy dany fakt miał miejsce czy nie. I podam przykład z powyższej listy książek - Anatol Chari w "Podczłowieku" pisze o kilku "dobrych" SSmanach pisze np coś w stylu "uratował mnie, przynosił jedzenie, nigdy mnie nie bił nie poniżał dzięki niemu żyję i gdybym mógł podziękowałbym mu". Pisze dalej, że zawsze ma problem bo od lat kiedy o kimś tak mówi to ludzie na spotkaniach nie chcą mu wierzyć. Jak mógł do diabła istnieć porządny SSman? No ale istniał więc co z tym fantem zrobić?Możesz to rozwinąć? Znaczy... nie obraziłbyś się gdybym nałożył na ciebie kontrybucje?
Dobry czerwony to martwy czerwony i każdy kowboj to wie!
A co jak komunista który chce przymusowo zlikwidować prywatne środki produkcji uratuje małego kotka z płonącego domu - to już jest wspaniały człowiek?
Albo łaskawie nie pobije cię i nie upokorzy jak jego koledzy - zachowując pogląd jednak, że nadal nie masz prawa do stanowienia o sobie?
Twoja sprawa - Ja tam wymagam więcej jednak od innych.
Zacytuje tutaj naszego przyszłego Króla (już od tej Jesieni):
Dobry czerwony to martwy czerwony i każdy kowboj to wie!
Odnosnie tematu:
Znacie jakies dobre ksiązki o giełdzie/inwestowaniu itp. dla początkujących?
Co sądzicie o ksiazkach "Inwestowanie w jednej lekcji" i "ASE dla inwestorów" M. Skousena, czytal ktoś ?
"Sztuka spekulacji po latach" Zenon Komar - kompletne wprowadzenie do technik spekulacji napisane ze zdrowym dystansem w stosunku do wszystkich tych technikZnacie jakies dobre ksiązki o giełdzie/inwestowaniu itp. dla początkujących?
Nie zgadzam się. To imo jedna z najbardziej znanych i rozpowszechnionych teorii.Jedna z najmniej znanych i niedocenionych teorii.
Rozwinięcie w "Socionomics—the Science of History and Social Prediction"
Ja zauważyłem, że powoli odchodzę już od książek drukowanych (mimo całego sentymentu dla nich). Do ideolo najlepsze są ebooki, bo mogę właśnie zaznaczać cytaty, łatwo je kopiować, wklejać itp. Mam też Ctrl+F - mogę zawsze szybko znaleźć odpowiedni fragment, którego nie zaznaczyłem, ale kiedyś tam sobie przypomniałem. Natomiast do beletrystyki bardzo lubię audiobooki, bo nie muszę ślęczeć przed literami (a robię to przecież cały dzień w pracy), mogę wyjść na rower, zmienia mi się otoczenie itp.Ostatnio zaczęła mnie wkurzać w audiobookach, niemożność zaznaczenia cytatu :/