myname
Active Member
- 308
- 219
Czytał ktoś Suworowa, jaki jest jego przekaz?Czy jest komunistą?
Wczoraj skonczyłem czytać "Rząd Wszechmogący" Misesa, to moja pierwsza lektura tego autora. Bardzo ciekawe rozważania o języku i narodowości zamieścił w tej książce. Na końcu opowiada się za stworzeniem dużego państwa w Europie Wschodniej żeby kolejna wojna światowa tu nie wybuchła i jest sceptyczny wobec federalizmu czy wyznaczenia granic państw narodowych w tej części Europy.
Moim zdaniem ciekawsze rozważania dotyczące nacjonalizmu, języka i narodowości zawarł w Nation, State, and Economy. Nieco mówiłem o tym tutaj:
W każdym kraju, w każdym wielkim mieście istnieją najprawdziwsze ośrodki marksizmu - społeczności ludzkie, którym państwo zupełnie bezpłatnie gwarantuje mieszkanie, ogrzewanie, pomoc lekarską, wyżywienie, odzież oraz zatrudnienie. Członkowie tych społeczności, wprawdzie formalnie, ale są jednak równi - otrzymują jednakowe jedzenie, jednakowe ubranie, mają jednakowe warunki egzystencji.Czytał ktoś Suworowa, jaki jest jego przekaz?Czy jest komunistą?
Andrzeja Bobkowskiego "Szkice piórkiem". Pierwszy raz czytałem około 5 lat temu. Genialna książka: polityka, sztuka, życie w okupowanym Paryżu. Co by nie mówić - bardzo polecam tę książkę.
Cytat:
„A ja unikam, jak tylko mogę, stania w jakichkolwiek ogonkach. Ogonek, to jedna z najperfidniejszych metod poskramiania w człowieku samodzielnego myślenia. Staję w ogonku i natychmiast czuję w sobie la bête humaine rampante, zamieniam się w amebę, w jakiś plankton, któremu wszystko jedno, który skłonny jest pozwolić na wszystko, w którym dusza zostaje skolektywizowana i zamienia się w coś w rodzaju kołchozu: tracę poczucie własności siebie i wreszcie, gdy po długim staniu, otrzymam jakiś ochłap, wydaje mi się, że świat jest piękny i że wcale nie jest tak źle. Po czym, z takim optymistą robi się, co się chce. To też metoda, i to zupełnie inteligentna. Ogonkiem ‘zmiękcza się’ ludzi, jak w przesłuchaniu śledczym.”