ckl78
Well-Known Member
- 1 881
- 2 033
David Boaz - Libertarianizm.
Ostatnio czytałem książkę "bitcoin dla zaawansowanych" autorstwa Andreas M. Antonopoulos. Polecam tę książkę, czacha płonie podczas czytania tej lektury ale warto. Bitcoin nie ma teraz przede mną tajemnic.Ja ostatnio całkiem przypadkowo "Polski wywiad wojskowy wobec polityki III Rzeszy 1933–1939" a w kolejce : Michael Herman "Potęga wywiadu", Hamilton cała "Saga wspólnoty. Coś polecacie dobrego z s/f ?
Dostałem na święta, świetnie się czyta.Andrzeja Bobkowskiego "Szkice piórkiem". Pierwszy raz czytałem około 5 lat temu. Genialna książka: polityka, sztuka, życie w okupowanym Paryżu. Co by nie mówić - bardzo polecam tę książkę.
Cytat:
„A ja unikam, jak tylko mogę, stania w jakichkolwiek ogonkach. Ogonek, to jedna z najperfidniejszych metod poskramiania w człowieku samodzielnego myślenia. Staję w ogonku i natychmiast czuję w sobie la bête humaine rampante, zamieniam się w amebę, w jakiś plankton, któremu wszystko jedno, który skłonny jest pozwolić na wszystko, w którym dusza zostaje skolektywizowana i zamienia się w coś w rodzaju kołchozu: tracę poczucie własności siebie i wreszcie, gdy po długim staniu, otrzymam jakiś ochłap, wydaje mi się, że świat jest piękny i że wcale nie jest tak źle. Po czym, z takim optymistą robi się, co się chce. To też metoda, i to zupełnie inteligentna. Ogonkiem ‘zmiękcza się’ ludzi, jak w przesłuchaniu śledczym.”
Właśnie kończę "Standard Bitcoina". Bardzo dobra pozycja, choć wbrew pozorom tematowi btc poświęcone jest jakieś 20-30%, reszta to analiza historii i funkcji pieniądza, ta druga o tyle ciekawa, iż sięgająca spraw pozornie niepowiązanych - kulturowo-obyczajowych - więc bardzo dogłębna i przekrojowa. Dla kogoś kto liznął temat roli pieniądza w ekonomii (np, czytając "Złoto, banki ludzie..." Rothbarda) świetne uzupełnienie, pogłębione o austriacką teorię cyklu koniunkturalnego.
PS. Autor przypomina też, że Keynes był obrzydliwym degeneratem, o wysokiej preferencji czasowej, który ruchał małych chłopców, więc keynesizm można traktować jako wyszukaną racjonalizację jego stylu życia,
Polecam.