bombardier
Well-Known Member
- 1 413
- 7 091
Zajebista historia.
No tak, w Doomie nie każdy daje radę...pamietam jak wiele lat temu mialem ipoda video 30gb i chcialem zainstalowac jakiegos linuksa wlasnie zeby moc grac na tym sprzecie w dooma ale w koncu tego nie zrobilem bo sie cykalem ze sobie nie poradze
Pytanie czy mają tylko i wyłącznie Linuxa na PC. Nie znam wcześniejszych statystyk, ale trudno tu mówić o jakimś przełomie.Niemal 5% Linuksa na desktopach w Polsce:
http://linuxuser.tuxblog.pl/niemal-5-linuksa-desktopach-polsce/
Od lat już powtarzam, że o wdrażanie linuxów na desktopach najbardziej stara się Microsoft. Dzisiaj jak nigdy wcześniej.
Chyba, że w ostatniej chwili przegra wyścig z GNU/Hurd albo FreeBSD...Tak, tak, ta jesień, w czasie której Linux zwycięży też jest blisko.
Pytanie czy mają tylko i wyłącznie Linuxa na PC
Wielu ludzi jest przyzwyczajonych do Windows XP i ma przy tym ma stare komputery, których nie chce wymieniać na nowe.
Na razie zanosi się, że jądro Linux zniknie z Androida.całkiem prawdopodobne wydaje mi się, że w przyszłości Windows będzie miał jądro Linux.
Tolep daj spokoj, myślisz że jak ktoś ma XP to go specjalnie obchodzi aktualizowanie przeglądarki? Masowe ransomware z tego weekendu panoszy sie głównie na XP bo wykorzystali jakąś starą luke na SMB na którą XP nie ma łaty, bo nie ma supportu. Zobacz że to spore firmy technologiczne, nie żadne biurowce gdzie korzysta sie głównie z Worda, ale np Telefonica, sieci szpitali, lotniska. To szokuje. Do tego stpnia że Microsoft wydał tę łate na XP po ataku (na W10 jest już chyba załatane od 2 lat). Myślisz, że ich obchodzi aktualizacja przeglądarki?Komputery z XP? Żarty na bok. Istnieją w ogóle jeszcze jakieś przeglądarki supportujące XP?
Przecież właśnie to miałem na myśli. Do części ludzi dociera, że używanie Windows XP w 2017 to nie jest dobre rozwiązanie, dlatego przesiadają się na Linuksa, bo nowszy Windows wymagałby zakupu nowego sprzętu i zmiany przyzwyczajeń.Komputery z XP? Żarty na bok. Istnieją w ogóle jeszcze jakieś przeglądarki supportujące XP?
W odróżnieniu od nowszego Linuksa?nowszy Windows wymagałby zakupu nowego sprzętu
Hm, widziałeś kiedys Windows 10? Przestawienie się na niego z XP nie wymaga prawie żadnej zmiany przyzwyczajeń.i zmiany przyzwyczajeń.
W wielu wypadkach, owszem. Jeżeli zainstalujesz jakieś bardzo lekkie środowisko graficzne, to jądro i całą resztę możesz mieć nową i będzie to nawet działało. Do 32 bitowej architektury też coś znajdziesz, co będzie łatane na bieżąco. Moja siostra na przykład leci na Manjaro (rolling distribution) w wersji dla netbooków - a komp ma swoje lata.W odróżnieniu od nowszego Linuksa?
Też. Ale jest jeszcze inna przyczyna, o której już mówiłem:Do części ludzi dociera, że używanie Windows XP w 2017 to nie jest dobre rozwiązanie, dlatego przesiadają się na Linuksa, bo nowszy Windows wymagałby zakupu nowego sprzętu i zmiany przyzwyczajeń.
Btw, pewnie nie wszyscy wiedzą, że dzisiaj już, na nowszych sprzętach, nie ma żadnego powodu żeby wychodzić z windowsem z maszyny wirtualnej: