kompowiec
freetard
- 2 582
- 2 648
Czy? Jak? Czym? Co? - różne problemy i porady komputerowe
Jakich programów używacie do diagnozowania komputera, czy wszystko działa jak należy? Ja mam jakiś zestaw złożony z HD Tune, memtest i coś tam jeszcze. Do defragmentacji używam Defragglera, a czyszczenia systemu CCleanera. Jak czegoś potrzebuje konkretnego to szukam na necie. Tylko często...
libertarianizm.net
Poza tym, twój problem jest ciut skomplikowany. Tzn. wynika z otwartości GNU/linuksa, czyli masz wiele różnych menadżerów pakietów w linuksie. .deb jest jednym z większych, choć nie jedynym (najwięcej oprogramowania ma arch, mimo że liczby bezwzględne się nie zgadzają z powodu innego podejścia do zależności):
Kiedyś z ciekawości zrobiłem sobie małe tourne po distrowatch w poszukiwaniu distr które posiadają własny menadżer pakietów. No i tak na oko wychodzi z 32 z czego jedyne jakie się faktycznie liczą to promowany przez Red Hat RPM, flatpak i DEB.
Próbowano ten problem rozwiązać już w 2004 pod nazwą appimage, jest już on wbudowany w jądro i wsparcie dla niego powinno mieć teraz praktycznie każde distro GNU/linuksa, ale niestety nie ma wsparcia marketingowego jak flatpak od redhat i większość devów może go mieć w dupie.
Na ten moment, jedyne rozwiązanie tego problemu to nie używanie menadżera pakietów wcale i ręczna kompilacja aplikacji ze źródeł z tarballi. Takie coś oferuje slackware, tzn. jest najbliżej tej idei, posiada menadżera pakietów ale bez zależności, dzięki temu możesz wpierdalać dowolny artefakt, wliczając to pakiety RPM i wciąż sprawnie zarządzać aplikacjami w systemie. W systemach które narzucają Ci konkretną metodę paczkowania, pozostaje ręczna kompilacja + GNU stow. To jest IMO dobry kompromis między wolnością a wygodą.
Ostatnia edycja: