1. Forum Libertarian ma swój regulamin.

Czy? Jak? Czym? Co? - różne problemy i porady komputerowe

Temat na forum 'Komputery i technika' rozpoczęty przez Anonymous, 8 Wrzesień 2011.

  1. Anonymous

    Anonymous Guest

    Jakich programów używacie do diagnozowania komputera, czy wszystko działa jak należy?

    Ja mam jakiś zestaw złożony z HD Tune, memtest i coś tam jeszcze. Do defragmentacji używam Defragglera, a czyszczenia systemu CCleanera.

    Jak czegoś potrzebuje konkretnego to szukam na necie. Tylko często tracę dużo czasu na znalezienie dobrego programu. Stąd ten wątek gdzie będziemy polecać sobie konkretne narzędzia.

    Od wczoraj coś mi się dzieje z dyskiem. Komputer się wiesza ni z gruchy ni pietruchy, na amen. Tak jakby dysk się wyłączał. Nawet nie szło go do końca przeskanować w HD Tune bo się wieszał. Obraz się wyświetla, ale nie można nic zrobić(nawet poruszyć myszą) i dysk nie reaguje, Potem chwile się pokręci i trzeba resetować kompa. Nie ma żadnej prawidłowości w tej awarii.

    To jakaś wadliwa seria Seagate, ale zaktualizowałem firmware. I przynajmniej transfery wróciły do normy. Ale wiesza się dalej. Mam dwa molexy na jednym kablu, użyłem wcześniejszej wtyczki, musiałem kabel wykręcić nie bez trudu( zasłaniał sata na dysku, a jak poprawiałem to wypadał) bo wtyczka jest do góry nogami... Kabel sata przepiąłem na czwarte wejście i może coś to pomoże.

    Jaki znacie zamiennik dla systemowego scandiska?
     
  2. Anonymous

    Anonymous Guest

    Kurwa już nie wiem co się dzieje. Wiesza się albo po kilku, albo po kilkunastu minutach. Nie mogę nawet przeskanować kompa do końca różnymi programami. To chyba nie bad sectory, wiele razy je miałem i komp tak się nie zachowywał.

    Może to karta wi-fi, płyta główna może dawać złe napięcie. Da się to jakimś programem sprawdzić? Wszystkie jakie pokazywały to cpu, ram, gpu...[hr]
    Czasem się wiesza jak nacisnę kółko w myszce i skroluję ruchem myszy w górę, w dół.
     
  3. Mad.lock

    Mad.lock barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm

    Posty:
    5 149
    Polubienia:
    4 593
    Odłącz dysk i odpal jakiś system z samego CD. Jak się nie zawiesi to znaczy, że wina dysku, a i może coś porobisz na kompie, ale bez danych z dysku to i tak kicha.
     
  4. Anonymous

    Anonymous Guest

    Muszę kupić jakieś cd-rw i sprawdzę. Tylko na razie próbuję ustalić powtarzalność błędu, męczę się od rana. Malware nie znalazłem.
     
  5. telpeloth

    telpeloth państwosceptyk

    Posty:
    257
    Polubienia:
    285
    - Odpal Linucha z liveCD lub liveUSB
    - Sprawdź temperaturę. Jeśli jest duża, odkurz w obudowie
    - Otwórz obudowę i pooglądaj kondensatory, czy nie wybuchnięte
     
  6. kr2y510

    kr2y510 konfederata targowicki

    Posty:
    12 123
    Polubienia:
    20 339
    Ściągnij Hiren's Boot CD, najlepiej jakąś starszą wersję i odpal go, albo z CD albo z USB.
    Tam są narzędzia niskopoziomowe do dysków. Umieją nawet naprawiać błędy.
    Opisy masz tu: http://www.hirensbootcd.org/
    Do skopiowania danych ze zwalonego dysku najlepiej użyć jakiegoś Linuksa live CD. Linux mniej męczy dysk z systemem NTFS i nie wiesza się.
     
  7. Anonymous

    Anonymous Guest

    Dysk nie ma bad sectorów - HD Tune doszedł do końca. Temperatury w normie, buda otwarta, kondensatory jak nowe.

    Dzięki z linka Krzyś, popatrzę.

    Czy jest możliwe, żeby kółko od myszy wieszało kompa?

    http://hddguru.com/software/2005.10.02-MHDD/ - kiedyś tego użyłem.

    Jadę jakimś skanerem malwaru teraz, już ponad pol godziny, hd tune mielił godzinę dysk, potem przejadę memtestem.
     
  8. Mad.lock

    Mad.lock barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm

    Posty:
    5 149
    Polubienia:
    4 593
    Może coś w tym jest, bo czasami gdy moim kółkiem przewijam jakieś strony czy większą grafikę, to w kompie coś jakby cicho piszczy.
     
  9. Anonymous

    Anonymous Guest

    Problem w tym, że nie ma żadnej prawidłowości i żaden sektor nie jest uwalony.

    Tego amryknife'a Krzysia nie byłem w stanie pobrać, ale spróbuje jutro.

    Ma ktoś może jakąś koncepcje?

    [​IMG]
     
  10. whirlinurd

    whirlinurd Member

    Posty:
    556
    Polubienia:
    17
    nic tylko backup i kupno większego dysku... a ten np. na filmy jak padnie trudno ;)
     
  11. Anonymous

    Anonymous Guest

    Niestety Krzysiu, nie jestem w stanie pobrać Twojego pakietu.

    http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... ts_id=4680 - co sądzicie o tym dysku?

    Druga rzecz jest taka, że nie jestem do końca pewien czy to wina dysku, tak na 90%. Pokombinuje jeszcze, a jak zamówię w niedziele, to kasa dojdzie w poniedziałek, a paczka pewnie w środę.[hr]
    Madlok na live mam tylko Haiku i Knoppixa. Haiku się ładuje ale wiesza przy wyborze instalator\live, nawet bez dysku. na alphie1 nie było problemu, a mam teraz alpha3. Jak podepnę stary dysk ata, to wyskakuje KDL( Kernel Debuging Land). Haiku to na razie alpha więc pewnie bugi. Martwi mnie Knoppix, mam wersji 5.1.1., jak się kończy ładować to monitor na przemian gaśnie i się włącza, bez obrazu. Kiedyś mi on działał, ale miałem wtedy chyba inny monitor i brakuje mu sterownika pewnie( problem z odświeżaniem, tak myślę)... Jak mi się tamten spalił to wyciągnąłem z piwnicy stareńkiego Siemensa...
     
  12. Anonymous

    Anonymous Guest

    Chyba minęło samo, oto co zrobiłem( kolejność chyba nie jest chronologiczna):

    - skanowanie dysku w poszukiwaniu sektorów z jak najdłuższym czasem dostępu i zaznaczoną opcją remapowania. To za pomocą programu Victoria
    - wgranie nowego Biosu( z 2007 r. :p) i wyczyszczenie( automatyczne zbudowanie od nowa) DMI Pool Data - to jest to co się wyświetla zanim pojawi się obraz ładowania Windowsa.
    - chyba firmware dysku zadziałał, tzn. głowice pracują lepiej czy coś w ten deseń, bo seria Barracud 7200.11 była wadliwa - jak ktoś ma niech szybko aktualizuje firmware. Na pewno transfery wzrosły z 10 mega do 120 MB :).

    I pewnie coś tam jeszcze. Możliwe, że bios i nowe DMI Pool Data miały jakiś wpływ na działanie firmware, jakieś nowe ustawienia zaskoczyły... Nie wiem czy zwiększenia wolnego miejsca mogło mieć wpływ, ale na moim doświadczeniu wnioskuję, że nie. Ale to tylko z 3 giga do 10 na dwóch partycjach, a na trzeciej trzygigowej jest swap. BTW opłaca się przenieść swap na pierwsze sektory dysku? Jeśli tak to jakim programem to zrobić? Przeczy temu to, że te sektory będą szybciej zajechane, a one są ważne jak Windows się ładuje, zwłaszcza przy psującym się dysku, bo można wtedy w miarę komfortowo jeszcze pracować.

    Przez całą noc nie było zwiechy, mianowicie gdzieś tak od 22:00. I pobrał mi się obraz proponowany przez Krzysia :). Ale jeszcze nie nagrywałem zrobię to jutro - znaczy dziś ale popołudniu. I poskanuje.

    Wczoraj( albo przedwczoraj, straciłem rachubę czasu) resetowałem kompa co 5-15 minut, czasem minutę po załadowaniu systemu. Madlock potwierdzi ;). Głównie siedziałem na necie i komunikatorze. Teraz bez problemu z defragmentowałem partycję. Co myślisz Krzysiu?

    Polećcie jakiś konkretny soft( najlepiej pojedyncza, bootowalna aplikacja, albo odpalana spod Windowsa), którym mógłbym teraz sprawdzić kompa? Bo jak koszta naprawy mają przekroczyć 200-300 zł, to ja wolę dorzucić do nowego kompa, bo inwestowanie w antyczną platformę opartą na socketcie 939 jest absurdalne!
     
  13. kr2y510

    kr2y510 konfederata targowicki

    Posty:
    12 123
    Polubienia:
    20 339
    Ustawienie partycji/pliku wymiany na początkowych sektorach dysku ma sens. Najlepiej to zrobić przy instalacji systemu. lepszym rozwiązaniem jest zlikwidowanie partycji/pliku wymiany i dowalenie RAM-u na maksa. RAM-y są coraz tańsze.

    Trudno zdalnie zdiagnozować komputer nie mając wpływu na objawy. Otwórz komputer, odkurz go odkurzaczem i wydmuchaj z zakamarków i zasilacza paprochy. Zobacz czy wszystkie wentylatorki się kręcą. Może pomoże.
     
  14. Anonymous

    Anonymous Guest

    Było czyszczone z miesiąc temu, ale przetarłem dziś.

    Na razie wszystko w porządku, zobaczę co dalej.
     
  15. Anonymous

    Anonymous Guest

    Problem został rozwiązany wczoraj. Winowajcą było uszkodzone GPU, poddałem starą kartę underclockingowi, następnie zamówiłem Radeoa 5450 GDDR3 od XFX ( całkiem fajna karta za 130 zł). Nowa karta nie chciała mi działać, bo ma złącze PCI-E 2.1 a ja magistralę 1.0a albo 1.1( podobno jest to kompatybilne wstecznie, ale wiele zależy od chipsetu) i musiałem podpiąć starą, napisałem do pomocy technicznej i wysłali mi spreparowanego BIOSa. Karta już działa. Na starej zauważyłem, że jest lekko napuchnięty kondensator. Jak kiedyś do mnie wpadnie taki kumpel na piwo, to mu powiem by wziął lutownicę i przy okazji zrobimy modchipa i włączymy SATA2. Wgranie nowego BIOSU było ryzykowne, bo nie mam dyskietek i wgrywałem spod wieszającego się Windowsa, a @bios w trybie awaryjnym gdzie nie są ładowane sterowniki grafiki( i coś tam jeszcze) nie chce działać

    http://www.gigahertz.net.in/index.php?o ... &Itemid=81

    http://forum.pclab.pl/topic/726502-Kart ... a-PCIE-11/
    http://forum.pclab.pl/topic/725796-Asus ... try9719217

    Dzięki Krzysiu za płytkę!
     
  16. tolep

    tolep ChNiNK! ChP!

    Posty:
    7 687
    Polubienia:
    12 753
    Na początek pytanie sieciowe.

    Jest sobie do budynku poprowadzone stałe łącze (szybkie - światłowód od kablówki). W budynku około 12 docelowo gniazdek sieciowych. Ma też działać przyzwoicie działać wifi, dla kikunastu klientów jednoocześnie siedzących i pijących kawę.

    Czy będzie działać następująca konfiguracja:


    Switch: TP-Link TL-SG1016D
    Router/AP NETIS WF2780


    update: Działa. Gra i trąbi.
     
    Ostatnia edycja: 6 Sierpień 2015
  17. kr2y510

    kr2y510 konfederata targowicki

    Posty:
    12 123
    Polubienia:
    20 339
    Będzie. Choć nie wiem co to jest ten Netis - nie znam tej firmy.
     
  18. tolep

    tolep ChNiNK! ChP!

    Posty:
    7 687
    Polubienia:
    12 753
    A, taka nowa tania marka, sprawdziłem już dwa razy i działa bez zastrzeżeń. Dzięki.
     
  19. jkruk2

    jkruk2 A fronte praecipitium a tergo lupi

    Posty:
    828
    Polubienia:
    2 134
    Jest sobie forum, na nim podstrona i na niej jest pole, w którym wyświetla się godzina ostatniej aktywności. Jak zrobić alert na email i sms że, ktoś jest aktywny? Do SMSa można wykorzystać arkusz google.
     
  20. mikioli

    mikioli Well-Known Member

    Posty:
    2 582
    Polubienia:
    4 515
    http://scrapy.org/
     
    jkruk2 lubi to.

Poleć forum

  1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.