Wybory w Grecji 2015

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
W tym klimacie pewnie trochę leniwi są
W Hong Kongu, Singapurze, Tajwanie, Kalifornii, Arizonie, Florydzie chyba nie jest jakoś szczególnie zimniej, a jednak tam ludzie zapierdalają. Nie mówiąc już o tym, że tysiące lat temu klimat jakoś im nie przeszkadzał, żeby podbijać sąsiednie ziemie i rozwinąć zacną cywilizację.

vast

Well-Known Member
2 745
5 809
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18332324,grecja-chce-pakietu-pomocowego-w-wysokosci-53-5-mld-euro-aktl.html
Demokracja po raz kolejny pokazała swoją fasadowość: było referendum coby naród się wypowiedział, czy chce oszczędności, reform w zamian za kolejne pożyczki, naród zdecydował, że nie, nie chce, więc 4 dni później rząd przedstawia program oszczędności i reform w zamian za kolejne pożyczki i dla nikogo to nie jest dziwne.

Przecież o to chodziło w tym referendum, tak lub nie dla poprzedniego planu pomocowego. Wyjście z UE i bankructwo nie jest dla nich jedną z opcji. Referendum stwierdza jedynie czy podoba im się propozycja bail outu.

pawlis

Samotny wilk
2 420
10 218
Po igrzyskach olimpijskich w Atenach stadiony dołączyły do panteonu greckich ruin:
1.jpg

11.jpg

4.jpg

23.jpg

Ciekawe, kiedy u nas będą ruiny po Euro 2012 :)?

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 803
Szybko poszło. Powinno trafić do Osiągnięć socjalizmu - ruiny tworzone niemalże instant.

Socjalizm czyli postapokaliptyczny nurt terraformingu. Sprawnie tworzy krajobraz upadku cywilizacyjnego.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Nie będą prędko ruiny, bo na EURO powstały u nas raptem 4 stadiony, na jednym ciągle gra mistrz polski, Narodowy często używany, we Wrocławiu i Gdańsku też się coś dzieje. Prawie 40 milionowe, ciągle bogacący się naród, w którym piłka nożna jest absolutnym numerem jeden - stadiony spokojnie przetrwają, jeśli nie na wolnorynkowych zasadach, to samorządy chętnie coś dorzucą na utrzymanie.
Nie wsadzałbym do jednego worka EURO (zwłaszcza dzielonego z drugim krajem) i IO, bo ta druga, to o kilka rzędów wielkości większa impreza, zupełnie inny poziom inwestycji i zupełnie inny poziom, że tak powiem, racjonalności - na letnie IO trzeba wybudować masę drogich obiektów do sportów, które mają swoje pięć minut tylko raz na 4 lata, właśnie podczas Igrzysk, a potem światowy kapitał ma je w dupie. Po prostu budowanie stadionów i aren na jakimś wypizdowie, żeby tylko zorganizować IO to nieporozumienie - ta impreza powinna się odbywać tylko tam, gdzie i tak jest spore zainteresowanie sportem. Jestem przekonany, że obiekty z IO 2012 w Londynie mają i będą się miały świetnie (oprócz kilku co rozebrali), bo po prostu w takim wielkim mieście nawet niszowe sporty mają szansę się utrzymać, mieć ekonomiczne uzasadnienie. Tak samo Tokio 2020 - wielka, bogata metropolia, to niech sobie budują, szkoda, że najczęściej za państwowe, no ale tam ma to jakiś sens.

Król Julian

Well-Known Member
962
2 125
Przyznam wam szczerze że już całkiem zbaraniałem obserwując ten grecki cyrk. Przez pół roku Tsipras się stawiał, odgryzał Trojce, straszył sojuszem z Putinem, w końcu doprowadził do technicznego bankructwa i referendum ws. dalszej "pomocy", nawołując do jej odrzucenia a gdy ludzie go posłuchali i zagłosowali na "nie"...przyjął praktycznie wszystkie warunki jakich żądała banksterka. No to kurwa po co było to przedstawienie?!

PS. Przy okazji, widać teraz jak na dłoni gdzie "demokratyczni przedstawiciele" mają "wolę ludu".

tomky

Well-Known Member
790
2 039
Polska również złoży się na Grecję

...
Wykorzystanie na ten cel środków EFSM oznacza, że za pożyczkę poręczą również kraje spoza strefy euro, w tym Polska.
...
KE informowała, że kraje spoza strefy euro otrzymają zabezpieczenia na wypadek, gdyby Grecja nie spłaciła pożyczki. Według niemieckiej
agencji dpa zabezpieczeniem tym mają być zyski z greckich obligacji, zakupionych przez Europejski Bank Centralny.
zyski z greckich obligacji
http://www.bankier.pl/wiadomosc/UE-...wy-dla-Grecji-i-kredyt-pomostowy-3380548.html

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Nie rozumiem zdziwienia/bulwersy, czy o co Ci chodzi. Przecież zyski z greckich obligacji są jak najbardziej realne, bo o ile wiem, to grecki rząd normalnie wypłaca odsetki od wszystkich długów jakie zaciągnął, a płaci nadzwyczaj dobrze - na przykład 10 letnie obligacje dawały jeszcze tydzień-dwa temu prawie 20% rocznie! Według mnie to bardzo łakomy kąsek dla inwestora, zwłaszcza, że są denominowane w EUR. Więc zyski z tych obligacji są spore, bo i ryzyko niewypłacalności niemałe, ale jak widać było to opłacalne ryzyko, bo pomimo katastrofalnych fundamentów bankructwa póki co nie ma.

tomky

Well-Known Member
790
2 039
Będą wypłacać te odsetki dopóki będą otrzymywać dotacje od innych krajów, a to nie będzie trwało latami.
Zyski z greckich obligacji za np. 2-3 lata, to dla mnie S-F.
Jedna sprawa, gdy spekulujesz i masz wybór kiedy sprzedać/kupić, a druga gdy musisz trzymać obligacje bankruta na nie wiadomo ile czasu.
Grecy mają bankructwo wpisane w spierdoloną przez komusze dotacje/dodatki psyche i od bankructwa nie uciekną IMO.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Zyski z greckich obligacji za np. 2-3 lata, to dla mnie S-F.
Rozumiem o co Ci chodzi, ale wiesz, w roku, powiedzmy, 2009 też tak można było powiedzieć, a przez lata kasować sute odsetki. W sumie taki urok samych obligacji - póki jest dobrze, to fajnie płacą, a jak coś się posypie, to tracisz cały zainwestowany kapitał.

Król Julian

Well-Known Member
962
2 125
Ja chromolę, właśnie wyczytałem w Lisweeku że warunki które eurogrupa narzuciła Grecji są jeszcze cięższe niż te które odrzucili w referendum. Kraj przechodzi praktycznie pod unijny zarząd komisaryczny. W parlamencie Tsipras raczył stwierdzić że nie zgadza się z tymi warunkami, które są całkowicie sprzeczne z jego programem przedwyborczym ale "nie ma innego wyjścia". Co oni obiecali tej czerwonej dziwce że tak im obciąga? W Syrizie narasta bunt, mówi się otwarcie o przedterminowych wyborach jesienią. Ale wiecie co ja myślę? Jeśli Unia potrafi przekupić każdego polityka i wypiąć na każdą decyzję wyborców, to Grekom pomóc może już wyłącznie rewolucja. I ozdobienie latarni tymi zdradzieckimi skurwysynami.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
W Syrizie narasta bunt, mówi się otwarcie o przedterminowych wyborach jesienią.
Czy Syriza nie przejęła władzy w poprzednich przedterminowych wyborach? Rozwala mnie ta wiara w magię demokracji - jak ludzie zagłosują znowu, po kilku miesiącach, to nagle od tego kasy przybędzie w skarbcu?
Kraj przechodzi praktycznie pod unijny zarząd komisaryczny
Dla nas to nie nowość i nie chodzi bynajmniej o zarząd unijny ;)

pawlis

Samotny wilk
2 420
10 218
W Syrizie narasta bunt, mówi się otwarcie o przedterminowych wyborach jesienią.
Znowu te wybory? Ile tego było? I zawsze ten sam skutek. A w szkołach promuje się ten ateński wynalazek. Ciekawe jak to będą odnosić do obecnej sytuacji...

Plus taki offtop z cracked.com (nie wiem na ile prawdziwy)
429356_v1.jpg

pawlis

Samotny wilk
2 420
10 218
Tylko ile to źródło jest zawiera prawdziwe informacje i czy to nie kaczka dziennikarska w stylu "Jarkacz zrobił jakąś głupotę, która nigdy nie miała miejsca, ale będzie beka".

Do góry Bottom