Wybory w Grecji 2015

pawel-l

Ⓐ hultaj
1 915
7 938
Niezły koncert pobożnych życzeń powyżej. Zapomnieli tylko napisać kto za to zapłaci.
Z drugiej strony czy znacie polityka który napisałby że jego kraj dostał za dużo pieniędzy?
My party, and I personally, disagreed fiercely with the May 2010 loan agreement not because you, the citizens of Germany, did not give us enough money but because you gave us much, much more than you should have and our government accepted far, far more than it had a right to.
http://www.zerohedge.com/news/2015-...germany-what-you-were-never-told-about-greece

D

Deleted member 427

Guest
Program SYRIZY rządzi. Proponuję napisać w oparciu o niego program AKAPIZY - ciekawe, ile by miał punktów stycznych :)

jkruk2

A fronte praecipitium a tergo lupi
828
2 391
Ja pierdolę, ale spierdoliny. Niech upadną może kupię sobię wyspę i wezmę kilku na niewolników. Komunizm to stan umysłu.

jkruk2

A fronte praecipitium a tergo lupi
828
2 391
@krzys o duchach nic nie wiem, stan umysłu to tyle, że ktoś tak myśli - to jest podstawą stosunków społecznych i ewolucji kultury

GoldenColt

Well-Known Member
817
3 632
Ja mam nadzieję że wprowadzą w życie większość postulatów. Może to zamknie japy komuszkom, którzy nadal bredzą typu: "gdyby Trocki przejął władzę w ZSRR po Leninie zamiast Stalina to by było miód cud i orzeszki" albo "PRL był cool, tylko te neoliberały z Balcerowiczem na czele wszystko rozpierniczyły". Chętnie popatrzę na socjalistyczny raj w praktyce ;)

P

Przemysław Pintal

Guest
Ja mam nadzieję że wprowadzą w życie większość postulatów. Może to zamknie japy komuszkom, którzy nadal bredzą typu: "gdyby Trocki przejął władzę w ZSRR po Leninie zamiast Stalina to by było miód cud i orzeszki" albo "PRL był cool, tylko te neoliberały z Balcerowiczem na czele wszystko rozpierniczyły". Chętnie popatrzę na socjalistyczny raj w praktyce ;)

To nigdy tak nie działa. Przychodzi kolejne pokolenie, zbuntowane przeciwko ojcom i twierdzące, że nie popełni ich błędów.

Sputnik

Szalony naukowiec
482
2 174
10562971_960018850692451_1711809088576462671_n.png

Ciekawe jak szybko wyniosą się duże firmy z kraju jak zaczną wprowadzać w życie swoje urojenia.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 169
przecie jest wenezuela...

• Like
Reactions: Avx

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Na moje oko to dla przeciętnego polskiego wyborcy, to w tych krajach co wymieniliście rządzą dyktatorzy, więc już mniejsza o to czy jest tam socjalizm czy kapitalizm, bo za każdego dyktatora jest źle, a taki prawdziwy socjalizm jest w Skandynawii, więc nawet jak SYRIZA rozpierdoli Grecję to powiedzą, że akurat rządzący z tej partii to złodzieje, a gdyby sprowadzić władców z Norwegii, czy Szwecji i pozwolić im realizować taki sam program, to byłby raj.

Denis

Well-Known Member
3 825
8 524
Ze Skandynawią to ostrożnie. Jest tam więcej wolności gospodarczej niż u nas. Tom podał ekstremalne przykłady komuny. Na całe szczęście do krajów bardziej komuszych dochodzi Grecja i można wykorzystywać propagandowo do ewentualnego przekonywania. Efekty komuszenia będą widoczne już niebawem.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
No wiem, pisałem jak sądzi przeciętny rodak (na podstawie moich znajomych), że w Skandynawii socjal, ciepło lewicowej wspólnoty i dobrobyt. A patrząc na przyjazność biurokracji, skomplikowanie systemu podatkowego i takie tam, to u nas jak w trzecim świecie.

pawel-l

Ⓐ hultaj
1 915
7 938
Każdy lewak wam powie, że ciężka sytuacja Grecji to wynik oszczędności. "A tak naprawdę relacja wydatków do PKB zwiększyła się z 46,8% w 2007 r. do 59% w 2013 r. To tyle jeśli chodzi o cięcia budżetowe." (by mises.pl) (wydatki są podobne tylko PKB spadł o 25%)
Te tumany nie są w stanie sobie przyswoić, że przy takim fiskalizmie nikt normalny nie będzie inwestował.
Biorąc pod uwagę, że nikt im już nie pożyczy to chcąc wyrwać się z depresji muszą zredukować wydatki najwyżej do 30% PKB czyli o połowę.

GoldenColt

Well-Known Member
817
3 632
Ja ostatnio tak dyskutowałem z pewnym prominentnym marksistą i się dowiedziałem że kraje "realnego socjalizmu" to w istocie, kraje "kapitalistyczno-państwowe" :D. I że dopada ich kryzys, bo kapitalizm jest z natury kryzysogenny. I oczywiście wystarczy poczytać Trockiego żeby to zrozumieć. A do kryzysu w Grecji przyczynił się nie socjal, ale unikanie płacenia podatków przez najbogatszych co wykreowało dziurę budżetową. (Socjal najwyraźniej finansowali marsjanie nie podatnicy). Dodał jeszcze, że potem sytuację pogłębiło ratowanie banków publicznymi pieniędzmi, by zalepić dziurę budżetową. Tu akurat miał rację, ale dla niego to dowód że trzeba znacjonalizować banki ;)

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Biorąc pod uwagę, że nikt im już nie pożyczy
Zawsze znajdzie się jakich chętny (albo zmuszony) do pożyczenia im kasy, każde bankrutujące państwo, które wyruchało swoich wierzycieli na drugi dzień po ogłoszeniu bankructwa znowu zaczyna się zapożyczać, tylko na trochę wyższy procent. Nie wiem jak w innych krajach, ale z tego co kojarzę, to na przykład każdy bank działający w Polsce musi kupować obligacje skarbu państwa.
Te tumany nie są w stanie sobie przyswoić, że przy takim fiskalizmie nikt normalny nie będzie inwestował.
No właśnie to jest najgorsze w tej sytuacji, że korporacje nie zrezygnują z tego rynku, bo ludzie tutaj dalej mają więcej kasy niż w Polsce. Wiadomo, że jakichś wielkich inwestycji nie będzie, ale grubasy zawsze się dogadają z władzą, żeby mieć jakieś ulgi podatkowe, biurokracją też nie muszą się przejmować, bo to przecież przeszkoda dla MŚP, a korpo sobie zawsze poradzi nawet w najbardziej zjebanym systemie podatkowym, najwyżej przeznaczą na kopanie się z urzędasami parę % przychodów więcej niż w normalnych krajach.

Krig91

Member
79
20
Grecy są głupsi niż myślałem. Ten kraj stoczył się na kompletne dno. Jedyna nadzieja to przewrót wojskowy ala Pinochet. Ewentualnie Turcja wjedzie tam czołgami i zaprowadzi jako taki porządek.
Tak przy okazji niezłe połączenie nie spłacanie długów i ograniczenie wydatków na wojsko XD

Do góry Bottom