Wkurzające newsy z rana

MaxStirner

Well-Known Member
2 781
4 723
Two Honor Students Suspended When One Saves The Other’s Life
The so-called War on Drugs has claimed a lot of victims over the years, but now, two seventh-grade honor students are facing 30 days out of school because one committed the “crime” of saving the other’s life.
Both are absurdly being accused of nothing short of sharing “drugs”.
Alexis Kyle, 13, was having a severe asthma attack while she was in gym class at Shrade Middle school in Garland, Texas.
Her friend Indiyah Rush hurried to give Alexis her own inhaler.
Alexis’s father says this literally saved his daughter’s life.
Local Fox 4 News reports that “The little girl saved her life. And the reason we say that because we have been to situations where she has been to ICU so we know how bad her asthma is,” according to Michael Green, Alexis’ Step-father.
But instead of congratulating the girl and letting the two go on with the day, the school district suspended both girls for up to a month.
Why? They said it was as punishment for sharing a “controlled substance.
Controlled substances includes prescription drugs like Asthma inhalers.
These sorts of “zero tolerance” drug policies have reached levels of unheard of absurdity – now literally punishing a girl for saving her friend’s life.

inho

Well-Known Member
1 635
4 516
Lewaki w usa chcą wprowadzić możliwość pozywania przez ofiary przestępstw z użyciem broni jej producentów.

"Producenci samochodów są prawnie odpowiedzialni, gdy zabije kogoś poduszka powietrzna. Koncerny farmaceutyczne są prawnie odpowiedzialne, gdy sprzedają wadliwe leki. To samo,gdy sprzedajesz alkohol niepełnoletnim."

"Dlaczego ma być inaczej z producentami broni?"

http://thehill.com/regulation/26610...e-lawsuits-from-gun-violence-victims-dems-say
Adekwatnie producenci samochodów i alkoholu powinni być pozywani również za każdy wypadek spowodowany przez pijanego kierowcę, a koncerny farmaceutyczne za każdym razem, gdy ktoś się lub kogoś otruje przy użyciu leku, stosując go w niewłaściwy sposów, np. 100-krotną dawkę. Jak szaleć to szaleć: polityków powinno się karać za każdym razem, gdy ktoś złamie ustanowione przez nich prawo. ;)

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Producenci samochodów są prawnie odpowiedzialni, gdy zabije kogoś poduszka powietrzna. Koncerny farmaceutyczne są prawnie odpowiedzialne, gdy sprzedają wadliwe leki
Ale producentowi broni można wytoczyć sprawę jeśli sprzedał mi wadliwą broń i ta zrobiła mi jakąś krzywdę, chociaż używałem jej zgodnie z zasadami? Bo chyba są przypadki, że coś jest zepsute w pistolecie i może zranić?

inho

Well-Known Member
1 635
4 516
Ale producentowi broni można wytoczyć sprawę jeśli sprzedał mi wadliwą broń i ta zrobiła mi jakąś krzywdę, chociaż używałem jej zgodnie z zasadami? Bo chyba są przypadki, że coś jest zepsute w pistolecie i może zranić?
Można. Producenci i sprzedawcy broni odpowiadają prawnie tak jak wszyscy inni za wszystko, co wynika bezpośrednio z ich winy, np. za wadliwe produkty i tego skutki, za nieprzestrzeganie prawa itp. Została wyłączona ich odpowiedzialność za przestępstwa popełnione przez używających ich produkty.

Ostatnia edycja:

kompowiec

freetard
2 581
2 646
http://www.rp.pl/Energianews/310079888-MSP-przewiduje-polaczenie-grup-paliwowych.html#ap-1
Od samego początku, kiedy pan Morawiecki Mateusz został ministrem gospodarki , zastanawiało mnie, dlaczego facet, pełniący funkcję szefa banku WBK/BZ, zarabiający prawie 4 mln zł rocznie, nagle obejmuje niepewne stanowisko ministra gospodarki, za płacę prawie dziesięciokrotnie niższą. Patriota, filantrop, czy jak ? Pierwsza czerwona lampka zaświeciła mi się ,kiedy zorientowałem się, że WBK / BZ ma do tej pory polską nazwę,ale właścicielem jest hiszpańska grupa SANTANDER..Druga lampka zaświeciła mi się kiedy pan minister nie chciał wyjawić swoich dochodów. Trzecia lampka zapaliła mi się, kiedy minister złożył swoje oświadczenie majątkowe. Wynika z niego,że posiada majątek około 4 mln. Coś tutaj nie gra. Jeśli facet, jak ujawnili dziennikarze zarobił w /w banku około 39 mln zł,to przez te lata na bieżące potrzeby nie powinien wydać około 35 mln złotych. Oczywiście,że mógł tą ogromną kwotę przepuścić w ruletkę lub pokera, ale wtedy taki utracjusz nie powinien rządzić naszą gospodarką.. A jeśli ich nie stracił to znaczy, że kłamie w oświadczeniu majątkowym i jako kłamca, też do tej funkcji nie pasuje.Czwarta Lampka zapaliła mi się, gdy minister ogłosił, że połączy 3 największe polskie firmy paliwowe : ORLEN, LOTOS i PGNiG. Argumentem ministra jest,że nowy superkoncern będzie bogaty, silny i będzie mógł zdziałać coś na rynkach światowych. Majstersztyk w białych rękawiczkach ! Pani premier Szydło, Prezydent i Prezes zajęci rozdawaniem kiełbasy wyborczej pewnie w to uwierzyli. Proszę państwa : W tych trzech koncernach Skarb Państwa ma następujące udziały:Orlen 27,5%,Lotos 53 %, PGNiG 72,4%. Można powiedzieć, że właścicielem 2 koncernów Lotosu i PGNiG jest jeszcze polski Skarb Państwa. Po połączeniu tych i zsumowaniu ich nominalnej wartości w nowym koncernie Skarb Państwa będzie miał udział tylko 40,3 %. Państwo polskie straci więc kontrolę nad najważniejszą gałęzią gospodarki.. Pozostali właściciele pochodzą od Ameryki Północnej, poprzez Europę, Azję, aż do Nowej Zelandii. Pan wicepremier to bankster i lis bardziej przebiegły niż panowie Balcerowicz, Lewandowski i Petru do kupy wzięci. On nawet nie sprzedaje za czapkę gruszek naszej gospodarki. On rozdaje za frico, albo ja jestem kompletnym debilem..
Mój komentarz jest chyba zbędny.

The Silence

Well-Known Member
430
2 595
Minimalna płaca godzinowa od 1 lipca 2016 r.

Minimalna płaca godzinowa w przypadku zatrudnionych na umowę-zlecenie zacznie obowiązywać od 1 lipca 2016 r., poinformowało MRPiPS. Projekt ustawy trafił już do konsultacji społecznych.

Treść projektu ustawy o zmianie ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę oraz ustawy o Państwowej Inspekcji, zakłada również wprowadzenie 100% minimalnego wynagrodzenia w pierwszym roku zatrudnienia. Do tej pory pracownik przez pierwszy rok otrzymywał min. 80% najniższej krajowej. Projekt zmiany ustawy wprowadzi również większe uprawnienia dla urzędników Państwowej Inspekcji Pracy.

Minimalna płaca godzinowa ma zacząć obowiązywać już od 1 lipca, natomiast przepis zakładający 100% minimalnego wynagrodzenia niezależnie od stażu pracy, wejdzie w życie dopiero od 1 stycznia 2017 roku.

12 zł za godzinę pracy w przypadku umów-zleceń i umów o świadczeniu usług to nie jedyna zmiana, którą zapowiedziało MRPiPS. Nowe regulacje dotyczą również zasad zatrudniania w oparciu o umowę o pracę na czas określony, a także opłacania składek na ubezpieczenie społeczne w przypadku zawarcia kilku umów-zleceń.

Źródło: http://www.bankier.pl/wiadomosc/Minimalna-placa-godzinowa-od-1-lipca-2016-r-7295635.html

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
kompowiec napisał:
Po połączeniu tych i zsumowaniu ich nominalnej wartości w nowym koncernie Skarb Państwa będzie miał udział tylko 40,3 %. Państwo polskie straci więc kontrolę nad najważniejszą gałęzią gospodarki
Nie wiem jak z dokładnym rozkładem akcjonariatu, ale zazwyczaj w wielkich firmach posiadanie 40% akcji spokojnie wystarcza do rzeczywistego kontrolowania spółki, niby można sobie wyobrazić, że całą reszta akcjonariuszy się mobilizuje (albo ktoś ich wykupuje) i postanowi coś przeciwko skarbowi państwa, ale raczej tak się nie zdarza.
A wytłumaczenie czemu Morawiecki został ministrem może być dużo prostsze - uznał, że to dobra inwestycja, że przez kilka lat (?) będzie zarabiał mniej, ale co ukręci lodów, co pozałatwia przyjaciołom to jego. Potem może bez problemu wróci sobie do zarządzania dużym bankiem i koszenia za to milionów. Nie polecam patrzeć na motywacje ludzi mających dziesiątki milionów tak samo jak na pensję patrzy zwykły szaraczek, że tutaj dają 3k, a tam 10k, więc każdy idzie tam gdzie 10.

ernestbugaj

kresiarz umysłów
851
3 044
Tych ludzi już do końca poje**ło.
Za 50 lat legalnie będzie można zabijać ludzi
W AKAPie zabijanie takich czerwonych ludzkich śmieci będzie nawet wskazane. Chujek już trzęsie portkami i próbuje ratować własny tyłek tymi histerycznymi komentarzami.

pawlis

Samotny wilk
2 420
10 206
Przed momentem w TV powiedzieli, iż w Radomiu nie może ruszyć budowa nowej siedziby hospicjum, bo wyrósł tam las i nie wolno ściąć drzewka. Sprawa ciągnie się od kilku lat:
http://www.radom24.pl/artykul/czytaj/22125 (link sprzed roku, bo w Internetach zaskakująco cisza)

A w Puszczy Białowieskiej będą rąbać na potęgę, bo kornik zżera dziedzictwo narodowe.

Do góry Bottom