Wkurzające newsy z rana

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
Te gnoje z ZAiKS-u chcą 3% od każdego smartfona!
ZAiKS znów walczy o „podatek od piractwa”, smartfony mogą podrożeć

Powrócił temat kontrowersyjnego podatku czystych nośników. Obecnie płyty CD czy odtwarzacze MP3 taksowane są od 1 do 3 proc. wartości za sztukę. ZAiKS, ZPAV i SAWP proponują objęcie opłatą także smartfonów i tabletów. Puls Biznesu informuje, że miałoby to być 3% wartości urządzenia w momencie sprzedaży — czyli całkiem sporo.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
http://www.businessinsider.com/jury...23-billion-to-widow-of-longtime-smoker-2014-7

Producent fajek ma zapłacić wdowie po zmarłym na raka płuc palaczu $23,6 miliarda. Nie wiem skąd oni wytrzasnęli taką sumę, ale jeśli kobietka by rzeczywiście dostała takie odszkodowanie, to będzie 26. najbogatszym człowiekiem na Ziemi (tuż przed Sorosem), a jeśli chodzi o gotówke na koncie to najpewniej najbogatszym. Ja na jej miejscu, z taką kasą, to próbowałbym gdzieś na świecie wprowadzić akap :)

EDIT: Najprawdopodobniej, jednak nie dostanie aż takich pieniędzy:
New York Times napisał:
In October 2002, a Los Angeles jury awarded $28 billion in punitive damages against Philip Morris USA. In August 2011, an appeals court reduced the punitive damages to $28 million.
Fajnie mają ci sędziowie - mogą sobie rzucać kwotami z dupy, a potem niech apelacyjny po latach orzeknie coś rozsądnego.

Ostatnia edycja:

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
Wkurwiający news z Ameryki.
W małych miasteczkach, wioskach lub dzielnicach większych miast, Amerykanie robią sieci sąsiedzkie lub miejskie/wioskowe. Chodzi o sieci komputerowe, przez które różni dostawcy (sieci miejskie są otwarte dla każdego chętnego) mogą dostarczać internet, telefon lub sygnał telewizyjny. Sieci sąsiedzkie są całkowicie prywatne, a sieci miejskie/gminne są własnością dzielnicy, miasta czy wioski. Fizycznie są to albo same kable światłowodowe, albo całe sieci oparte na światłowodach. W wielu przypadkach szybkość transmisji przekracza 1GB. Do tego w wielu miejscach gdzie takich sieci nie ma, a chętni są rozproszeni, coraz więcej społeczności stawia sieci kratowe. Na razie są to sieci eksperymentalne, ale jutro?
Władza chce to udupić. Bo urzędasom się to we łbach nie mieści, że w jakiejś sieci będącej poza zasięgiem NSA, śmigają dane z szybkością do 10GB z komputera na komputer. A na dodatek podłączeni do takich sieci mogą mieć hi-speed internet, bez pomocy rządu. EFF już rozpoczęło akcję. Na razie w sprawie sieci miejskich i gminnych.
EFF - Act Immediately to Stop Congress’s Sneaky Move to Shut Down Broadband Competition

Ostatnia edycja:

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 521
A jak sąsiedzi porobią sobie sieci mesh, to co? Tajniacy będą jeździć samochodami z antenami i wbijać się na chatę za "nielegalny internet" ?

Damian

New Member
2
1
^Oooou piwko w górę, to może boleć. Swoją drogą rozwalił mnie ten fragment:
"Ponadto, według wiceministra piwo w dyskontach jest za tanie i zbyt mocne, a puszki z chmielowym trunkiem o dużej zawartości alkoholu w cenach niższych niż 2 złote, zachęcają młodzież do zakupu."
Ja jestem wśród tej młodzieży i nie znam NIKOGO kto piłby to piwo biedronkowe czy inne za 1.50zł.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Najbardziej mnie wkurwiają w takich pomysłach to ściemnianie, że chodzi o to, żeby ludzi zniechęcić do zakupu, a zupełnie przypadkiem i absolutnie niechcący wpadnie więcej kasy w państwowe łapki, a jak już wpadnie, no to oni zawsze znajdą sposób, żeby wykorzystać tą kasę. Czemu żaden komuch nie ogłosi na przykład, że owszem, podwyższamy akcyzę na wódkę, żeby ludzie mniej pili, ale z tego co więcej zbierzemy to oddamy w mniejszym podatku dochodowym, coby mniej ludzi piło, a więcej dostawali ci co pracują? Dalej by to było złe, ale przynajmniej trochę uczciwsze postawienie sprawy.

pikol

Od humanitarystów nie biorę.
1 004
1 635
Rozwiązania się znajdą , ale wiadomość jednak wkurwiająca.

http://arstechnica.com/gadgets/2014...-behind-hulus-paywall-and-end-free-streaming/

Czyli twórcy SP jednak się skurwili.

The show’s creators call the move "a natural partnership." In a statement attached to the bottom of the blog post, Matt Parker and Trey Stone are jointly quoted as saying that they are "excited that the entire library will be available on Hulu and that the best technology around will power South Park Digital Studios."

Nene

Koteu
1 094
1 690
U nas się piło głównie poziomki, ale znajoma z Katowic zawsze żłopała Komandosa. Kokosowa Nuta była zajebista, piłam jeszcze na studiach, ale zniknęła jako pierwsza.

T

Tralalala

Guest
Najlepsze tanie wino to byx wymieszany pół na pół ze specjalem, wchodził jak marzenie, prosto z plastikowego kubka do gardziołka :D

Do góry Bottom