Lancaster
Kapłan Pustki
- 1 168
- 1 115
No to w koncu chrzescijanie sa zbyt ulegli czy "wszczynaja burdy"? :-/
A tak ogolnie to zalezy jak kto Biblie czyta, jak dla mnie w Biblii jest kupa materialu czysto libertarianskiego. A co do karania to w Biblii pisze wyraznie: ze jak ktos kogos rozmyslnie zabije to nalezy go nawet od oltarza odciagnac i ukatrupic. Jezus tez sie zgodzil co do tego, ze zloczynca obok slusznie na krzyzu wisi. Jakos prawoczlowiekowe-humanitarne to nie jest...
Chrześcijanin jest zbyt uległy, dlatego ci co wszczynają burdy mają łatwiejsze zadanie. Co do dowodów, pierwsze z brzegu lepsze przykłady:
"Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb. A Ja wam powiadam: Nie opierajcie się złu (por. Mt 5,30–39)"
"Jeśli cię ktoś uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi (Mt 5,39)"
"Zmusza cię kto, żeby iść z nim tysiąc kroków, idź dwa tysiące (Mt 5,41)"
W dodatku ta bezsensowna miłość do wrogów i wybaczanie im:
"Mt 18,21-35: Piotr zbliżył się do Jezusa i zapytał: Panie, ile razy mam przebaczyć, jeśli mój brat wykroczy przeciwko mnie? Czy aż siedem razy? Jezus mu odrzekł: Nie mówię ci, że aż siedem razy, lecz aż siedemdziesiąt siedem razy."
*7 to dla żydów magiczna cyfra, 77 nie oznacza, że 77, tylko, że zawsze należy wybaczać.
Jezus na krzyżu:
"Ojcze, daruj im, bo nie wiedzą, co robią! (por. Łk 23,34)"
"Słyszeliście, że było powiedziane: będziesz miłował swego bliźniego, swego wroga zaś możesz nienawidzić, ale Ja wam powiadam: kochajcie waszych wrogów i módlcie się za waszych prześladowców... Jeżeli bowiem miłujecie jedynie tych, którzy was miłują, co za zasługę z tego macie? Czyż tego samego nie robią także grzesznicy?! A jeżeli pozdrawiacie tylko waszych braci, cóż nadzwyczajnego robicie? Czyż tego nie robią także poganie?! (por. Mt 5,43–47)."
Temu na krzyżu Jezus wybaczył grzechy, nie mówił: "jak super, że cię powiesili skurwielu jebany". Swój wyrok (choć był niesprawiedliwy) przyjął z pokorom. Chrześcijaństwo polega na naśladowaniu Jezusa, a on był ofiarą (łagodnie mówiąc).
To o ukatrupianiu na ołtarzu to ze starego testamentu? Bo widzisz stary i nowy testament się bardzo różnią. W Starym bóg jest pokazywany jak fiutek, który robi co chce, jest zazdrosny itd. (jak typowy grecki bóg), a w Nowym to zupełnie inna bajka, jest Jezus, przedstawiony jako jakby to określić "łagodny baranek". I w starym masz karę śmierci za czary, pedalstwo itd.
[/QUOTE]P.S. A Satanista moze cie tez na pal nabic bez zadnego powodu (albo np. dla kasy), w koncy dla satanisty dobro/zlo nie istenieje. Liczy sie tylko to co chce satanista. Tak wiec satanista predzej naruszy prawo naturalne (zakaz zabijania i kradziezy) niz chrzescijanin...
What? Może jeszcze satanista zjada koty, i gwałci dziewice? Podaj źródło, zamiast pieprzyć. Mówiąc satanizm mam na myśli satanizm laveyański. Sataniści mają proste zasady, a ich etyka to w uproszczeniu "traktuj ludzi tak jak, oni cię traktują". Nie chce mi się rozpisywać, przeczytaj najpierw o satanizmie laveyańskim, chociaż jakieś podstawy, wtedy możemy porozmawiać na ten temat.