Ukraina w Uni Europejskiej

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
niedawno czytałem że ten cyrk na ukrainie to sprawka pomiedzy usa a ruskimi, nagle wsparcie usa zniknęło bo jak sie okazało w wenezueli jest taka sama rozjebka jak na ukrainie, ino że wenezuela jest bliżej i ma więcej ropy...
to taka moja teoria na ten temat...

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
Kapituluję. Nic nie kumam, kto z kim i przeciw komu. Zupełnie jak u orków, to mnie przerasta :/
Bo sojusze są rzeczą płynną, a interesa są w miarę stałe.
Biły się USA z Rosją na Ukrainie, to UE się tam wpierdoliło, teraz UE dostanie pstryczka w nos, a wtedy giganci podzielą tort.
...nagle wsparcie usa zniknęło bo jak sie okazało w wenezueli jest taka sama rozjebka jak na ukrainie, ino że wenezuela jest bliżej i ma więcej ropy...
to taka moja teoria na ten temat...
USA są w stanie robić rozjebki w kilku miejscach globu równocześnie. Tyle że im zależy na wysokich cenach ropy na świecie. Tania ropa oznacza, że cały cyrk z gazem łupkowym idzie pod kreskę, a to z kolei oznacza, że amerykańskie (głównie republikańskie) elity stracą koryto. Po to były wojny w Iraku i po to są notoryczne naciski na Irak. A dla Rosji tania ropa oznacza, że ta może się rozpaść na małe kawałki. Z kolei wolna Ukraina jest nie na rękę wszystkim. Zarówno USA, UE, jak i Rosji. Bo ropę i gaz może brać z Iranu lub innych postsowietów z Azji, a wtedy ze swoimi zasobami, może stanąć na nogi i wypiąć dupę na wszystkich. Do tego może sprzedawać za gaz i ropę całkiem dobrą broń.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
ja myśle że putin i osama sie dogadali, że putin dostanie ukraine a obama wenezuele, usa nie bedom sie wpierdalać w sfere wpływów ruskich na ukrainie, putin nie bedzie wspierał komuchów w wenezueli bronią...

unia to zaś inna śpiewka, bedom pewnie dalej tam mieszać, i mozliwe że ukraina rozpadnie sie na dużą wschodnią prorosyjska część i mniejszą na terenach byłej galicji wscodniej która bedzie prozachodnia...

zresztą takie nastroje od dawna tam były...

A

Antoni Wiech

Guest
za wp.pl

Jak podaje na Twitterze "Euromaidan PR", jeden z rannych żołnierzy Berkutu został w szpitalu rozpoznany jako rosyjski żołnierz. Zidentyfikowano go dzięki tatuażowi.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
W internecie pojawia się coraz więcej zdjęć protestujących, uzbrojonych w broń palną. Jest tylko jeden problem, niemal wszystkie zdjęcia pochodzą z rosyjskich serwisów (przykład) oraz Ministerstwa Spraw Wewnętrznych Ukrainy (МВД УКРАИНЫ) lub zostały z nich skopiowane.

36.si.jpg

rtx192p5.jpg

35.jpg

gun.jpg

image.jpg

0.jpg
_73112442_2dd8f1ae-7d1d-4eaf-968b-94441970feae.jpg

9h_51246946.jpg

Pojawiają się też materiały wideo, nakręcone przez tajniaków, jak to poniżej.

Śmierdzi mi to prowokacją!
Być może nie wszystko jest prowokacją, ale....

Jak podaje na Twitterze "Euromaidan PR", jeden z rannych żołnierzy Berkutu został w szpitalu rozpoznany jako rosyjski żołnierz. Zidentyfikowano go dzięki tatuażowi.
Mógł pochodzić ze wschodniej Ukrainy, gdzie jest wielu Rosjan.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
Przynajmniej połowa z nich ma wiatrówki, co to za broń?
Ja widzę tylko trzy wiatrówki (dwa zdjęcia to ten sam gość). Jednak pistolety nie wyglądają gazowe, a pompka na zabawkę.
Problem jest inny, nawet niegroźna wiatrówka może być pretekstem do otwarcia ognia w całe stado. Ja zwracam uwagę nie na broń, a na prowokację.

Gość niedzielny

Well-Known Member
968
2 124
Jak tak patrzę na dziennikarzy niemal wylewających łzy nad protestującymi, mówiących o bestialstwie rządu i bohaterskości zbuntowanego ludu, to się zastanawiam, jak brzmiałaby ta narracja, gdyby to był autentycznie antypaństwowy protest dążący do zaorania wszelkiej władzy. Pewnie słyszelibyśmy o niebezpiecznych ekstremistach i rządzie, który "jeszcze nie ustabilizował sytuacji".

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
usłyszał byś że nic sie nie dzieje ino wzrosła przestępczość bo telenowele i gry wideło...

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
Na forsal.pl jest też trochę informacji. Chyba najciekawsze:
Oligaricha na Ukrainie: zobacz, jak naprawdę działa władza w tym kraju

Starszy artykuł o oligarchiach na Ukrainie.
http://eastbook.eu/2010/05/country/...rchia-na-ukrainie-geneza-aktorzy-dzialalnosc/

Od lat 50 XX wieku w Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich (ZSRR) można było obserwować kształtowanie się pozapaństwowych struktur o charakterze polityczno-gospodarczym. Tendencja ta gościła we wszystkich republikach związkowych. Jej najjaskrawszym przykładem jest Ukraińska Socjalistyczna Republika Radziecka (USSR) i jej spadkobierczyni Ukraina. Wyrosłe z tych tradycji klany oligarchiczne niepodzielnie rządzą dziś naddnieprzańskim krajem.

OP
OP
M

Matrix

Guest
The Polish foreign minister has been filmed telling a protest leader: "If you don't support this [deal] you'll have martial law, you'll have the army. You will all be dead."

http://www.itv.com/news/update/2014-02-21/polish-minister-tells-protest-leader-you-will-all-be-dead/

Aż tak jest mocny Janukowicz ?

Ale i tak jest za późno :

15:46 Rosja zamroziła pomoc finansową dla Ukrainy. O decyzji rosyjskich władz poinformował minister finansów Anton Siłuanow. Według rosyjskiego ministra, sytuacja Ukrainy uległa gwałtownemu pogorszeniu i w Moskwie zdecydowano się poczekać na rozwój sytuacji.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
Karmazynowy Mściciel, ten filmik to klasyka propagandy. 100% propagandy w propagandzie :) Heh... a już myślałem, że nikt tego na libach nie zareklamuje :(

Co do ruchawek, cieszy mnie, że zniknęły *EUropejskie flagi, nie widzę ich na fotach. Początkowo były, ale prawdopodobnie do głosu doszli nacjonaliści (rucholska tv nazywa ich terrorystami i ekstremistami, to jasne), a to zawsze lepiej, niż w pełni regulowana euro-ustawka. Nie boję się wizji mocnej gospodarczo i suwerennej Ukrainy (można zawrzeć z nią anty-EUropejski sojusz), za to boję się piekielnej wizji Państwa EUropejskiego.

* - chcę przez to podkreślić przepastną różnicę między EU a Europą.

tomislav

4 777
13 003
Może tak, może nie.
Niemiecki rząd kazał mordować? Kazał. Rząd polski ma z nimi stosunki handlowe? Ma. Więc?
Rosyjski rząd kazał mordować? Kazał. Rząd polski ma z nimi stosunki handlowe? Ma. Więc?
Można tak wymieniać do wieczora, po co dawać się mamić propagandzie?

ps: Racz brać pod uwagę, że teraz słowo "patriota" propaganda zastępuje słowem "nacjonalista", "narodowiec" i "terrorysta". Mnie tam rybka, ale jak już gadamy o relacjach między państwami...
Być może wielu Ukraińców-państwowców chce mieć wreszcie niezależne państwo. Może Polacy-państwowcy powinni się od nich uczyć, bo póki co siedzą na dupach i pierdolą smrakloki. Słyszycie narodowcy? Nie słyszą, bo ich tu pewnie nie ma, oglądają kopanie gały.

Ostatnia edycja:

tomislav

4 777
13 003
Odwołuję się do obiektu (filmiku) omawianego w tym powyższym, krytycznym filmiku. Pośrednio nawet tutaj się znalazł, o to mi chodziło dokładnie. A jest niemal wszędzie, prawie każdy go udostępnia, przekazuje, płacze nad nim i zachęca innych do płaczu.

ps: Fakt faktem jednak, że się niepotrzebnie czepiam znowu.

tomislav

4 777
13 003
Na Majdanie ludzie wygwizdali Kliczkę i jego EUro-"opozycję". Mało tego, Kliczko był tak najebany, że prawie bełkotał, a gdy schodził z mównicy, wyłożył się na glebę jak ostatni neptyk spod budy z piwem. Stojący nieopodal klechowie prawosławni byli w podobnym stanie. Ludzie chcący niezależnej Ukrainy zauważyli, że Kliczko dogaduje się z Janukowyczem i nie chcą słyszeć o kompromisach, pragną ustąpienia ruskiego namiestnika i w dupie mają UE. Odzywa się latami tłumiona tożsamość narodowa.
W tej chwili chyba będą burzyć pomniki Lenina.

Powoli klaruje się sytuacja taka, że z jednej strony sytuują się EUro-entuzjaści, po drugiej gromiona na potęgę frakcja patriotyczna, pragnąca mocnego państwa. W takiej sytuacji życzę Ukrainie wykorzystania powera nacjonalistycznego, by pozbyć się ruskiej przywry, a potem niech się martwią, jak to wszystko poukładać. Trudna sprawa.

edit: W Szkle Kontaktowym padł cytat z Tuska o ofiarach zamieszek, że ci ludzie ginęli za Unię. Chciałbym zobaczyć, co by z nim zrobili kolesie z Prawego Sektora za to, kim se mordę wytarł.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
Na Majdanie ludzie wygwizdali Kliczkę i jego EUro-"opozycję".
Szkoda, że nie dostał koktajlem albo kostką brukową, w zasrany NKWD-owski ryj.

Mało tego, Kliczko był tak najebany, że prawie bełkotał, a gdy schodził z mównicy, wyłożył się na glebę jak ostatni neptyk spod budy z piwem. Stojący nieopodal klechowie prawosławni byli w podobnym stanie...
A pamiętacie jak "prezydent wszystkich Pijaków" był na trzeźwy na Ukrainie? Te sprzedajne kurwy nawet nie potrafią dobrze kłamać. Ciekawe, co takiego dobrego im szykują?

Do góry Bottom