Ukraina w Uni Europejskiej

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Ja tam się tylko cieszę, że przez to zamieszanie akcje na giełdach poprzeceniane bez powodu, więc trzeba kupować. Za rublami też można się rozglądać.
Właśnie zrobiłem leczo i było to bardziej produktywne i sensowne niż wszystko, co w ostatnich dniach wydarzyło się na Krymie i w okolicach.
Wszystko fajnie, dopóki to nas nie będzie dotyczyć, a z historii wiemy, że dla władców nie ma na tyle głupich i bezsensownych scenariuszy, żeby nie można było ich rozważać jako ewentualność. Miliony ludzi na przestrzeni wieków chciało sobie tylko gotować leczo, a ich życie zakończyło się, lub totalnie zmieniło przez jakieś bezproduktywne zamieszanie mające początek kilkaset kilometrów dalej...

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
dokładnie, tak jak w warszawie w 44, ludzie se chcieli ino leczo zrobić zanim nadejdą ruskie i zajebią im garcki, a tu zonk... ;P

military

FNG
1 766
4 727
No ok, to co mam robić? Twitować? Budować schron? Zbroić się? Zaciągnąć się do armii? A może spieprzać na Fidżi?

A może po prostu mam się bać? Bo chyba o to głównie chodzi wszystkim zaangażowanym. To są wydarzenia poza moją kontrolą; w odpowiednim czasie mogę tylko spieprzać, ale ten czas jeszcze nie nadszedł. Mam ważniejsze sprawy na głowie niż jakaś jebana Ukraina, i szczerze mówiąc niespecjalnie interesuje mnie, jakim językiem mówi ten, kto trzyma nade mną bat. Przyjdzie czas - wyjadę jak najdalej od tego pierdolnika i niech się biją idioci, jeśli mają na to ochotę. Teraz - patrzę z lekkim poirytowaniem na ludzką głupotę, nadal nie rozumiejąc, jak jakiś szeregowy człowieczek może aktywnie angażować się w konflikt (np. wstępując do wojska). Wszystko przez jakieś dziwne pojmowanie "wspólnoty", "patriotyzmu", "obowiązku" czy "dumy narodowej". Nie pojmuję, jakim debilem trzeba być, żeby zabijać się dla cudzych korzyści z tak debilnymi hasłami na ustach.

C

Cngelx

Guest
No ja niedawno kupiłem sobie scyzoryk i chyba jeszcze jakąś lepszą latarkę kupię. Dawno już miałem to zrobić, a teraz jest dodatkowy pretekst.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 872
12 259
No ja niedawno kupiłem sobie scyzoryk i chyba jeszcze jakąś lepszą latarkę kupię. Dawno już miałem to zrobić, a teraz jest dodatkowy pretekst.
Wiadomo, wrogom Narodu najlepiej poderżnąć gardła podczas snu!

OP
OP
M

Matrix

Guest
Jest opór wciągnięcia do UE kolejnego państwa, UE postrzegana jest przez kogoś jako zło, tym kimś jest Rosja. Dlatego jestem za Ruskimi.

Aterlupus

Well-Known Member
474
971
Nie byli tam pierwsi ale z początkowych ludów okupujących Krym zostali tylko oni - nie ma już Chazarów, Gotów, Hunów, Połowców ani Protobułgarów. Bizantyjczyków też nie - ruscy mieliby prawo do wschodniej części Krymu jeśli uznać ich za spadkobierców Rusi Kijowskiej - ale i tak odbili ją Bizantyjczykom więc nie wiadomo w sumie.
Napisane na forum ludzi, którzy nie uznają żadnych roszczeń z tytułu czyjejś narodowości :).

• Like
Reactions: Gie

MaxStirner

Well-Known Member
2 775
4 721
Napisane na forum ludzi, którzy nie uznają żadnych roszczeń z tytułu czyjejś narodowości :).
A z powodu pierwszeństwa zajęcia terenu? Mieli silne państwo z którego wykolegowali ich najpierw Turcy a potem Rosjanie - poza tym co najmniej od wczesnego średniowiecza byli tam obecni, na długo przed ruskimi i Ukraincami. Od kilku wieków każdy robi z nimi co chce - nawet teraz żeby sie dowiedziec co myślą musiałem googlować bo nasza tv ma gdzieś ich zdanie. Tymczasem to oni powinnni mieć tam najwięcej do powiedzenia.

military

FNG
1 766
4 727
Od kilku wieków każdy robi z nimi co chce

Ale zdajesz sobie sprawę, że to już nie są ci sami ludzie, co kilka wieków temu? Równie dobrze mógłbym się domagać zwrotu jakiejś ziemi na północy, bo miałem przodka szlachcica któremu w wyniku jakichś zawirowań przepadła ziemia. A w ogóle to mógłbym ubiegać się o działkę gdziekolwiek, bo moimi przodkami są zapewne Polanie, a oni byli tu pierwsi.

Tylko że jednak nie mógłbym się o nic ubiegać, bo "my, Polanie", jak każda narodowość, oznacza dokładnie nikogo.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
myśle że troche tak chujowo sformułował zdanie, choc moge sie mylić, ale jeszcze w ubiegłym wieku tatarzy stanowili generalnie ludność krymu, więc jasne że działki chałpy pola były ich własnoscią, potem był stalin co ich odjebał wywiózł na sybir...
co nie zmienia faktu ze to akurat tatarzy są nadal właścicielami większości gruntów, a nie ruskie czy ukraincy którzy są ludnością napływową, bo mieli zatrudnienie w sowieckich bazach marynarki na przykład...
nie kupili działek od tatarów ino na panstwowym są...

MaxStirner

Well-Known Member
2 775
4 721
Zawsze mi się wydawało (może błędnie) że libertarianie szanują prawo dziedziczenia. Jest jasne że wysiedlono ich siłą czyli imo prawo własności jest w mocy. bo ziemi nie sprzedali i nie oddali. Czytam, że duża część obecnie tam żyjących to potomkowie ludzi wysiedlonych przez Stalina, którzy wrócili w latach dziewięćdziesiątych. Pewnie, że to nie ci sami ludzie ale na mój rozum mają prawo do decyzji o przyszłości Krymu, a przynajmniej są bardziej w prawie niż Rosjanie czy nawet Ukraincy.

Karmazynowy Mściciel

To ja będę budował drogi w akapie
421
522
Znalezione na tvn24.pl: (potwierdzenie nalezłem tylko w ruskich mediach, np. voiceofrussia.com/news/2014_03_04/Ukrainian-nationalists-must-be-justified-as-Nuremberg-trial-was-fabricated-Ukraine-to-UN-3549/
Jako "bluźnierstwo" określiło we wtorek MSZ Rosji oświadczenie ambasadora Ukrainy przy ONZ Jurija Serhejewa, że "przedstawione przez ZSRR podczas procesu norymberskiego oskarżenia pod adresem ukraińskich nacjonalistów zostały sfabrykowane".

- Wypowiedziami takimi oficjalny przedstawiciel Ukrainy obraża pamięć ofiar II wojny światowej, Rosjan, Ukraińców, Żydów, Polaków, obywateli innych narodowości, bestialsko zamordowanych przez popleczników faszystów z grona ukraińskich nacjonalistów - oznajmił rzecznik rosyjskiego MSZ Aleksandr Łukaszewicz.
Nie wydaje mi się, by OUN/UPA mordowało Ruskich cywilów. Co regularnej armi, to im się należy.

Tylko czemu oni najeżdżają Krym, a nie np. Lwów? W drugim przypadku nawet bym przyklasnął.

A przy okazji:
Ostatnie wydarzenia na Ukrainie wzmacniają na Litwie antypolskie nastroje. Szerzą się obawy przed polskim separatyzmem i przed tym, że również na Litwie odezwą się nastroje separatystyczne wśród miejscowych Polaków. (...)
Źródło: kresy24.pl/46846/indianski-rezerwat-litewskich-polakow/

Ostatnia edycja:

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 790
Rewolucje są zabawnymi imprezami dla plebsu. Atrakcje takie jak oddolne generowanie innym ścieżki zdrowia i możliwość bezkarnego kopania poskromionego wroga są bardzo pocieszne i pozwalają się ogółowi jakoś wyładować. Bardzo ładny kolektywistyczny spęd. Gdy widzę takie obrazki, przestaje mnie dziwić istnienie państw, bo właśnie takie debile tworzą ich potęgę. Jakby to powiedział Gazda - komuchy. Po obu stronach. I w komentarzach do tego filmiku też.

A tak poza tym, stwierdzam masowe łamanie aksjomatów. Zgłaszam to do rothbrokuratury!

1PCjO0b.png

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 790
Do góry Bottom