Teraz Sierp!

Caleb

The Chosen
511
271
PL na siłę chciała się odciąć od KNP i to była jedyna rzecz, którą udało się osiągnąć w tych wyborach. Jak część użytkowników forum nadal nie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego według kierownictwa PL miała więcej cech wspólnych z DB niż z KNP. Owszem prawica, konserwatyzm, katolicyzm. Sam gardzę plugawym chrześcijaństwem, ale przez wiele lat popierałem tylko te hasła JKM, z którymi się zgadzałem. No i jeszcze jedno, gdybym nie był użytkownikiem tego forum, jako przeciętny wyborca pewnie nigdy bym nie usłyszał o DB.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Ale celem PL nie jest znalezienie sobie bliskiej ideowo partii, tylko robienie swojego. DB nie została wybrana ideowo (chyba, bo jakie idee ma DB poza DB rzecz jasna), ale dlatego że można było się załapać na jedynki w organizacji, która dawała szanse na rejestracje list (niewiele brakło) i nie trzeba było tworzyć wspólnego programu i iść na kompromisy.

Zauważcie, że Jacek pojawił się w kilku debatach i został zauważony, właśnie dlatego że był na jedynce. W KNP nikt z PL nie dostałby jedynki. Nikt z PL nawet nie miałby takiej ekspozycji, jaką skromnymi siłami, jaki miał do dyspozycji Jacek. Twierdzę, że PL w sojuszu z KNP (o ile w ogóle był możliwy) nie zaistniałaby w ogóle.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 006
O ile w przypadku reakcji na 7% KNP, smród gnijącego odbytu Wielkiego Państwowego Rodzica rozszedł się jak post-nuklearny wicher, to jak sobie Tosia wyobrażasz receptę na sukces PL? Poprzez proponowanie czego? Że lepszy PiS i PO nad KNP, jak postulował Jacek?

Nic innego nie zadziała jak stanowcza wola rozjebania układu, a nie subtelne wywody i romans z DB.

ps: Jacek wypiął się na to forum czy co?

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 504
Nie zauważacie jednej rzeczy - zdanie o Korwinie i KNP zmieniło się diametralnie po wysokich sondażach i sukcesie wyborczym. Do tego czasu był stawiany jako przykład antytalentu politycznego i niewybieralności. Recepta na sukces wyborczy PL? Wolność od władzy, pełna a nie połowiczna. Taka recepta może być realizowana zarówno z chłodnym spokojem jak i z fajerwerkami. Pakowanie się do Korwina to po prostu robienie z siebie kompostu dla kolibrów - nuda i tracenie energii na spory z nawiedzonymi monarcholami. W PL klimat jest jasny - w KNP byłoby duszno i frustrująco.

Jakby Korwin zdobył to co Orban na Węgrzech - głowę daję, że wszyscy uznaliby Korwina za geniusza i szybko zapomnieli o tym, jak se z niego robili jaja ;)

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 504
Milion razy to samo :D Przyjmujemy założenie, że dyktatura oddala nas od wolności i że im większe skupienie władzy, tym dla wolności gorzej. Można uważać to założenie za błędne - wówczas ocenia się nas jako będących w błędzie, podobnie jak my oceniamy zwolenników dyktatury.

tomislav

4 777
13 006
Nie zauważacie jednej rzeczy - zdanie o Korwinie i KNP zmieniło się diametralnie po wysokich sondażach i sukcesie wyborczym.
Jak to nie? Ależ oczywiście, że zauważyłem. Szkoda, że w wielu przypadkach zjawisko trąci owczym pędem. Może przez to szybko wygasnąć, a przecież idzie o to, by przetestować Korwina w praktyce. Tej wersji przynajmniej ja się trzymam. Na chłodno. Dodatkowy plus? Oczywistym się stało to, co ciągle gadam wszędzie: że TVN jest w pełni kontrolowana przez agenturę.

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 504
No to właśnie sugestie, żebyśmy teraz pakowali się w popieranie KNP uznać można za przejaw tego pędu.

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Od tego już jest inny wątek, w którym zresztą Sierp się wypowiadał...

Też wg mnie lepiej będzie jak te dwie partie będą działać osobno.
W KNP libertarianie się nie przebiją.

Ostatnia edycja:

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
W ogóle to podczas prawyborów były fajne prezentacje kandydatów, a potem to usunęli. Chciałem coś poczytać o ludziach kandydujących w moim regionie, ale to chyba jakaś tajemnica jest, bo nie mogłem znaleźć żadnych informacji. W takiej sytuacji nie odważyłbym się nawet głosować, bo jeszcze bym oddał głos na komucha jakiegoś...

D

Deleted member 427

Guest
Moje zdanie jest takie: PL osobno, ale nie rzucać kłód pod nogi KNP, no chyba że zaczną odpierdalać jakiś etatystyczny cyrk. PL powinna zachować maksymalną koszerność, bo chce kurwa w tym kraju choć jedną organizację mieć, która ma takie same poglądy jak ja w kwestii broni palnej :)

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Sojusz sojuszem i jest to oddzielna kwestia.

Ale jak PL będzie skakała do KNP to ze smutkiem na to spoglądam. Nic tym nie osiągniecie, a jeszcze dołączycie do bandy krytykującej KNP. I jak to będzie wyglądało? Wtedy nie będzie już miało znaczenia za co go krytykujecie, a sam fakt krytyki i bycia po jednej stronie z bandą.

Szkoda, że dla niektórych największym zagrożeniem i mam czasami wrażenie jedynym jest Korwin.

Dlatego jak nie sojusz to przynajmniej chciałbym w miarę normalne podejście, a nie ujadanie z pozostałymi psami. Zresztą zrobicie jak uważacie, ale takiej polityki nie rozumiem.

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
A ja uważam, że ataki na KNP mają sens, jeśli będą wytykać jakieś zamordystyczne kwiatki tej partii. Podejrzewam, że jest sporo osób o wolnorynkowych poglądach, ale po prostu nie trawią Korwina i jego retoryki. PL powinna "zbierać" tych ludzi. Korwin powinien zarzucać swoimi super-hiper-ultra-wolnorynkowymi pomysłami, a PL niech krytykuje go za zbyt małą wolnorynkowość. W ten sposób Korwin będzie postrzegany jako umiarkowany wolnorynkowiec, a nie skrajny oszołom :) Trzeba trochę przesunąć publiczną debatę w stronę wolności, a wydaje mi się to dość trudne jeśli tylko jedna partia by proponowała jakieś wolnorynkowe reformy.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
A będzie można krytykować takie poniższe elementy programu KNP?

a) Przez wolność słowa rozumiemy swobodę podawania prawdziwych faktów i wyrażania własnych, choćby najskrajniejszych, opinii. Nie dotyczy to obrażania ludzi, używania na forum publicznym nieparlamentarnego słownictwa itp.

Zwiększymy o połowę wydatki na wojsko, policję i służby specjalne.

Powszechne szkolenie wojskowe dotyczyć będzie wyłącznie mężczyzn w wieku szkolnym. Osoby przeszkolone będą tworzyć na wzór szwajcarski milicje terytorialne.

Policja otrzyma zwiększone środki i kompetencje.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
A za co uznać twierdzenie Sierpa, że PiS i PO to mniejsze zagrożenie dla wolności niż KNP?

A za to samo, co tam Korwin mówi o gwałtach, kobietach, Hitlerze, inwalidach i innych ciekawostkach - za prywatną opinię Sierpa. Jak sobie przejrzycie program KNP, to nie ma tam praktycznie nic z tych tematów, która tak ochoczo JKM podnosi.

Poza tym, nagle jesteśmy skłonni wybaczyć mu wszystkie grzechy, bo przekroczył próg wyborczy? Co jest bardziej sukcesem jego niż KNP - ta się sprawdzi dopiero w krajowych wyborach i dopiero wtedy będzie to przymiarką do "tej jesieni".

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Wiesz, tylko skupianie się Partii Libertariańskiej na kilku niekoszernych postulatach KNP zamiast na tym co odpierdala Tusk jest dla mnie trochę chore (nie mówiąc już o poglądach, że PiS jest lepszy od Korwina).

Pisałem już o tym - to jest taka sama taktyka, którą stosował JKM przez lata atakując mu relatywnie najbliższe organizacje i usprawiedliwiając tym, że pozostali są już dawno straceni, a tych można próbować jeszcze uratować.

tomislav

4 777
13 006
@tosiabunio , ja mu niczego wybaczać nie muszę, bo już nie wiem po raz który chcę Wam tu przypomnieć, że Korwin nie jest libem, a KONSERWĄ LIBERALNĄ!!
Nie mogę go więc krytykować jako libertarianina.

Do góry Bottom