Chciałem nie tak dawno przesłać fotki w emailu koleżance co ma rosyjski email i po wysłaniu dostałem wiadomość zwrotną że nie dostarczono bo to z protonmaila a on jest zablokowany. :/Cenzura internetu w Rosji działa na ogromną skalę. Według oficjalnych danych z 625355 zablokowanych domen, odblokowano 339781 domeny, co daje 285574 domen nadal zablokowanych. Z pierwotnie zablokowanych 10731015 (tak prawie 11 milionów) adresów IP, nadal zablokowanych jest 4413462. Blokowane są głownie kasyna i przemysł kontaktowych usług seksualnych. Ale nie tylko. Blokowani są dostawcy VPN, poczty i skrzynek tymczasowych (DEA).
Powszechnie znani zablokowani dostawcy poczty i DEA, to:
- GuerrillaMail - guerrillamail.com
- Tutanota - tutanota.de, tutanota.com, tuta*...
- MailBOX - mailbox.org
- StartMail - startmail.com
- ScryptMail - scryptmail.com
- ProtonMail - protonmail.com
Lista instytucji które mogą zablokować jakąś stronę i to już uczyniły jest spora (choć to nie wszystkie, bo wiele instytucji nie skorzystało jeszcze ze swych zamordystycznych uprawnień):
A tu można sprawdzić co jest oficjalnie blokowane (choć to nie wszystko):
- ФСКН
- Генпрокуратура
- Роспотребнадзор
- Мосгорсуд
- Росмолодежь
- Суд
- Роскомнадзор
- МВД
- Росалкогольрегулирование
- ФНС
- Таганский районный суд г. Москвы
- Минкомсвязь
Реестр запрещенных сайтов
Реестр запрещенных сайтов. Реестр организаторов распространения информации. Реестр новостных агрегаторов.reestr.rublacklist.netРоскомсвобода
Ведём деятельность в области защиты цифровых прав и расширения цифровых возможностей.roskomsvoboda.org
Aaa, to dlatego. Ja też tak mam. Też znajomej nie mogłam wysłać mailiChciałem nie tak dawno przesłać fotki w emailu koleżance co ma rosyjski email i po wysłaniu dostałem wiadomość zwrotną że nie dostarczono bo to z protonmaila a on jest zablokowany. :/