Polska - hoplofobia, broń palna

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Optyka do karabinów niedługo będzie tylko dla wybranych?

Minister Środowiska chce ustanowić nową, istotną część broni palnej myśliwskiej w postaci urządzenia optycznego o krotności w przedziale od 1 do 18 (czyli mówiąc wprost i zrozumiale – lunety), które ma być dostępne do nabycia wyłącznie myśliwym po okazaniu pozwolenia na posiadanie broni myśliwskiej lub innego dokumentu uprawniającego do jej posiadania.

http://www.wykop.pl/artykul/2393906/absurd-luneta-dostepna-tylko-na-pozwolenie-na-bron/

01ylOWa_P1BFs2zQO9AUqRA5B9UQPAgFl75o7IcF,wat600.jpg

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
Jakie chuje, ..........
Chyba trzeba sobie kupić ze dwie porządne lunety, zanim to wejdzie w zycie.

Ostatnia edycja:

Oreł

Well-Known Member
574
465
Ewidentna próba wymuszenia łapówki na jakiejś jednej, konkretnej firmie, sprzedającej lunety o krotności powyżej 18 (na iwebie obstawiają M.K. Szuster). Raczej nieudolna; jeżeli ktoś w rządzie faktycznie będzie próbował podskoczyć polskim myśliwym, chcę mieć miejsce siedzące gdzieś w pobliżu i dużo popcornu, bo widowisko będzie ucieszne.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
a co sie niby bedzie działo? pokrzyczą pomachają symbolami bandytów i pójdą do domu...

Oreł

Well-Known Member
574
465
Myśliwi?
Kiwną palcem i urzędnik za to odpowiedzialny wyleci z ministerstwa, osiągając trzecią prędkość kosmiczną.

Polski Związek Łowiecki lokuje się na skali wpływów politycznych w Polsce gdzieś pomiędzy PSL a Kościołem Katolickim.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
aha czyli te chujki są winne że szaraki mają utrudnienia w dozbrajaniu sie...
to pewnie to z lunetami też od nich wyszło...

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Polski Związek Łowiecki lokuje się na skali wpływów politycznych w Polsce gdzieś pomiędzy PSL a Kościołem Katolickim.

Orel, czyli oni konserwują status quo? A nie Komenda Główna?

Grzechotnik

Well-Known Member
988
2 223
To jest tak absurdalne, że nie wiem co o tym myśleć. Opcja z daniem w łapę producenta produkującego optykę o zbliżeniu powyżej 18x jest chyba najbardziej sensowna.

Z ciekowości sprawdziłem co używał Hathcock, w 1967, gdy pobił ówczesny rekord, trafiając jakiegoś żółtka M2-ką z 2,286 m. Używał Unertla 10x, ściągniętego z używanego na codzień Winchestera model 70.

417768.jpg

carlos-hathcock-50cal.jpg

M2Sniper.jpg

Nie żebym zachęcał do próby pobicia obecnego rekordu (2,475 m) na politykach Rzeczypospolitej. Broń Boże!

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
Jeśli ktoś znajduje frajdę w uczestnictwie w zawodach, niezależnie od wyników, to jest to do przejścia. Niemało kosztuje niestety i wymaga rocznej determinacji. Jeśli nie to obecnie tej broni nie kupi, niestety. Jedna rzecz jest pewna, mając broń musimy ją używać jak najczęściej treningowo aby być jak najbardziej pewni swoich możliwości w sytuacji zagrożenia. Koszt duży, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę kilka rodzajów broni. Sam się chyba ugnę jako, że pojawiła się możliwość dołączenia do grupy w klubie, której członkowie docelowo maja przejść tą drogę od samego początku po uzyskania tego pozwolenia i kupno broni sportowej. Czyż nie uginamy się na co dzień z każdą najmniejszą rzeczą w Polskim urzędzie, z każdym rachunkiem monopolisty, który musimy płacić i z dziesiątkami rzeczy o które musimy prosić urzędnika aby móc je zrobić.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Tylko pamiętaj o kupnie atestowanego sejfu na broń i przyjebaniu go do ściany nitami o średnicy 20 cm (żeby nie odpadła). Na pięć sztuk broni + amunicja to już spora szafka musi być, jakieś 1.500 pln. ROMB approves.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Akurat sejf (szafa) nie musi być trwale przytwierdzona. To jedyny plus obecnie obowiązujących przepisów. Kaseta to już coś innego i musi być. No ale to przecież "rozsądne" wymogi, bo przecież nikt "rozsądny" w Polsce nie chce powszechnego dostępu do broni. Broń boże, to przecież nierozsądne.

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
Tylko pamiętaj o kupnie atestowanego sejfu na broń i przyjebaniu go do ściany nitami o średnicy 20 cm (żeby nie odpadła). Na pięć sztuk broni + amunicja to już spora szafka musi być, jakieś 1.500 pln. ROMB approves.

Mi się najbardziej podoba taka z okleiną drewnianą. Cena? - ile to ja wydawałem na różne pierdoły. Trudno. W każdym razie miałem kiedyś włamanie do domu w biały dzień kiedy byłem w piwnicy ( zajęty malowaniem) bo zostawiłem otwarte okno w łazience na parterze. Zabrali to co wpadło pod rękę - no nie wiem - gdyby to był pistolet w szafce ot tak z amunicją? A otworzyli wszystkie szafki. Takiej szafy nie wyniosą i nie otworzą w ciągu 20 minut. Wiadomo, że jak idę sobie spać to mogę sobie trzymać pistolet gotowy do użycia w szafce nocnej. Ale jak coś tam majstruje w piwnicy - a mam dużą to trochę niewygodne robić to z bronią u pasa.

tg-1sbz-szafa-na-bro-w-zabudowie-drewnianej.jpg

Oreł

Well-Known Member
574
465
Akurat sejf (szafa) nie musi być trwale przytwierdzona. To jedyny plus obecnie obowiązujących przepisów. Kaseta to już coś innego i musi być.

Czy w nowym rozporządzeniu nie jest tak, że kasety z S1 nie muszą być przytwierdzone?

Tak czy inaczej, S1 to piękny przykład funkcjonowania demokratycznego państwa prawa urzeczywistniającego zasady sprawiedliwości społecznej. Jeden podpis ministra wykreował z niczego jakieś 150 milionów złotych popytu do podziału pomiędzy kilka firm z odpowiednimi papierami.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Czy w nowym rozporządzeniu nie jest tak, że kasety z S1 nie muszą być przytwierdzone?
A nie wiem, bo interesowałem się głównie szafami, a konkretnie, czy ten przepis się nie zmienił w ich przypadku. Nie liczyłem na ułatwienie w sprawie kaset.

Sprawdziłem:
§ 5. 1. Osoby posiadające broń i amunicję do niej na podstawie pozwolenia, o którym mowa w art. 10 ust. 4 ustawy, przechowują broń i amunicję w urządzeniach spełniających wymagania co najmniej klasy S1 według normy PN-EN 14450

Nie ma nic o przytwierdzaniu.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom