Polska - hoplofobia, broń palna

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
obecnie największą barierą dla popularyzacji broni w Polsce nie są przepisy, ale brak świadomości, że te przepisy są przejścia.
Jest jeszcze kwestia przepisów w kwestii obrony swojej własności, obecnie naprawdę lepiej wychodzi dać złodziejowi wynieść na co ma ochotę, niż go odjebać, bo za to idziesz siedzieć na kilka długi lat, bo sędzia uzna, że twój telewizor i sejf nie był warty życia złodzieja. No chyba, że ktoś jest taki kozak, że zabije agresora i rozpuści go w kwasie licząc na to, że nikt się o tym nie dowie :)

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 110
2000 mówisz? Ale na formalności i sejf, czy co tam trzeba mieć, plus 200-400 na najtańszą broń? I ja jako lib-asperger przejdę testy psychologiczne?

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
dodatkowo ile kosztują papiery potrzebne by procedure rozpocząć...
bo pewnie bez dowodu, meldunku/adresu sie nie da hehe

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
Ja nawet jakbym miał tyle kasy to by mi się nie chciało tego wszystkiego wyrabiać. A jeszcze urzędnicy mają sprawdzić czy wg nich jestem zdrowy psychicznie, żeby mi łaskawie dali pozwolenie na posiadanie broni. To by uwłaczało mojej godności.

Grzechotnik

Well-Known Member
988
2 223
@Oreł, czy ja dobrze interpretuje nowe brzmienie ustawy - nie można na pozwolenie sportowe nabywać broni samoczynnej (auto only), ale broń samoczynno-samopowtarzalną (semi/auto) już tak?

>>>>>edycja
7. Właściwy organ Policji może w pozwoleniu na broń ograniczyć lub wykluczyć możliwość jej noszenia, co potwierdza się w legitymacji posiadacza broni.

8. Zabrania się noszenia broni posiadanej na podstawie pozwolenia do celów kolekcjonerskich lub pamiątkowych bez zgody właściwego organu Policji.

9. W rozumieniu ustawy noszenie broni oznacza każdy sposób przemieszczania załadowanej broni przez osobę posiadającą broń.

Czy ograniczenia przedstawione w punkcie 7. są powszechnie stosowane w przypadku pozwoleń do celów sportowych? Jak rozumieć "broń załadowaną" z ustawy - jako broń z wprowadzonym nabojem do komory zamkowej, czy podczepionym magazynkiem?

Ostatnia edycja:

Oreł

Well-Known Member
574
465
@Grzechotnik, gratulacje, znalazłeś najzabawniejszą furtkę prawną w ustawie. Tak, ROMB sprawdzał w Polskiej Normie - broń samoczynno-sampowtarzalna (po staropolsku selective fire) oficjalnie nie jest bronią samoczynną, więc nie załapuje się na broń szczególnie niebezpieczną. Czysto teoretycznie nie ma podstaw prawnych do odmowy sprzedaży i rejestracji na pozwolenie sportowe np. nieprzerabianego AK. O ile mi wiadomo, nikt tego w praktyce nie zrobił.

Zakaz noszenia może być wpisany tylko na wniosek występującego o pozwolenie. Kiedyś, przy uznaniowości, niektórzy robili to, żeby zmniejszyć ryzyko odmowy.

Broń załadowana to taka z załadowanym i podłączonym magazynkiem lub komorą nabojową.
Szybkoładowacz do rewolweru czy łódka do karabinu wojskowego nie liczy się jako magazynek.

Grzechotnik

Well-Known Member
988
2 223
Warto też wiedzieć, że elementy mechanizmu spustowego nie są istotnymi elementami broni według ustawy. Na przykład przywrócenie ognia samoczynnego w AK pozbawionym tej możliwości, to kilka części z allegro i kilka chwil na montaż. Uwaga: jest paragraf za takie zabawy.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Broń do obrony domu wg ubeków i ich potomstwa okupujących terytorium Polski to "inna filozofia" i generalnie zapomnijcie. Za fejsem ROMBu:

10873479_861819267203561_3704547811837754914_o.jpg

Oreł

Well-Known Member
574
465
Wiadomo, ROMB był im potrzebny tylko, kiedy trzeba było dać do prasy parę fotek pt. "przedstawiciele rządu spotykają się z organizacjami proobronnymi". Nic to, trzeba dalej pracować u podstaw.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
High capacity scorpion rifles?

Gdyby nie skorpiony, nie doszłoby do tego!

R

Ronbill

Guest
Naczynia wypełnione jadowitymi skorpionami wystrzeliwane w kierunku wiosek pełnych bezbronnych ludzi?
Państwo Islamskie udoskonaliło tylko metody, którymi wystrzeliwuje swoje "pociski"
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/sta...ow-z-panstwa-islamskiego-sieje-postrach/5608t

Całkowite świry i to w XXI w. Jak religia potrafi sprać czachę

Ale o co chodzi?Czy może chciałbyś ,żeby świat zlikwidował tych prymitywnych bandytów?
Mógłby-tylko po co ? czy zdajesz sobie sprawę, ile agencji rządowych, firm zbrojeniowych i tak zwanych różnego rodzaju jednostek do zadań specjalnych, trzeba by było zamknąć, zlikwidować itd ? a to są tak olbrzymie pieniądze w rękach "możnych", że tysiące istnień ludzkich, nie mają żadnego znaczenia...

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 872
12 259
W akapie każdy tubylec by sobie kupił wysyłkowo ak-47 i pęczek granatów i już dawno by nie było żadnego religijnego pojeba. Proste rozwiązanie skomplikowanych problemów.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
W akapie te skorpiony pasione byłyby na nielegalnych sterydach i największe okazy osiągałyby 2 metry długości.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Jeśli nie walczy o broń z pobudek deontologicznych, to zawsze takie zjeby wygrają dyskusję. A jak przedstawiciel miłośników broni uważa, że mamy "dość racjonalne przepisy, jeśli chodzi broń i amunicję", to wiedz, że nic z tego nie będzie.

Do góry Bottom