Partia Libertariańska (facebook)

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
To co napisał T. Raffinetti mieści się w ramach założeń programowych. Zasada jest taka - żadnych kroków w tył, ale nie wszystko od razu. Jest alternatywa np. taka: zaprzestanie wypłacania emerytur albo wypłacanie do czasu spłacenia tych, które są. Żadnych nowych podatków, likwidacja aktualnych jak tylko pojawi się możliwość. Tak więc ewentualne joby nie do TR tylko do mnie lub Jacka :)

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Rozumiem ideę, ale niefortunnie zostało to przedstawione. Czy tru-libertarianinowi przeszłoby przez gardło wyrażenie "lepsze dla państwa"? XD. Chyba tylko w znaczeniu negatywnym. A i z tym "lepiej dla ludzi" też ni jest do końca prawda. Jeśli wpłaty na państwo byłyby dobrowolne, to możliwe, że płaciłoby mniej osób i płaciliby ze swojej kieszeni więcej, a mimo to byłoby to lepiej dla ludzi, niż gdyby był podatek przymusowy, ale mniejszy.

D

Deleted member 427

Guest
Czy tru-libertarianinowi przeszłoby przez gardło wyrażenie "lepsze dla państwa"?

Rothbard tak by odpowiedział na to pytanie:

Uważam, że powinniśmy być bardziej zainteresowani w minimalizowaniu przychodów państwa, kierując stawki podatkowe daleko, daleko poniżej optimum wynikającego z krzywej Laffera. Nie powinniśmy wzmacniać państwa poprzez zwiększenie strumienia gotówki, jaka napływa do budżetu. Libertarianie powinni dążyć do osłabienia władzy państwa nad obywatelami poprzez stopniowe zmniejszanie ilości gotówki przechodzącej przez budżet.

http://mises.pl/blog/2012/03/07/rothbard-dziesiec-wielkich-gospodarczych-mitow/

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Powiem tak - problem w długiej perspektywie dotyczy tylko emerytur, alternatywa jest taka: albo system wylatuje w powietrze albo udaje się go wygasić. Jeśli zaproponujemy wysadzenie go w powietrze, to równie dobrze możemy nadal skupiać się na dyskusjach forumowych.

Jeśli próbujemy go wygasić, musimy robić to ostrożnie. Nie jest to równoznaczne z umacnianiem państwa (zresztą - założenia programowe są jasne - rozważnie do przodu i ani kroku w tył).

Sformułowanie "lepsze dla państwa" może być rozumiane bardzo szeroko. I oczywiste też jest, że tru-libertarianie to tylko część PL. Warto, żeby służyli za kotwicę antyetatystyczną.

D

Deleted member 427

Guest
W tym wywiadzie jest słodkie pitolenie - obniżymy, więcej forsy wpłynie, będzie lepiej dla państwa blablabla. Ja nie uwierzyłem w ani jedno słowo.

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Nadal nie kumam co masz na myśli i gdzie nie mówimy prawdy. Mamy mówić "podwyższymy"? Albo dawać statystyki o przestępczości czarnych? Cytować Krzyśka czy jak? :)

D

Deleted member 427

Guest
Mamy mówić "podwyższymy"?

Mówcie, co tam chcecie. Najlepiej powiedzcie, że odkryjecie złoża ropy na Bałtyku i będzie druga Norwegia, bo moim zdaniem to jedyny sposób na "wygaszenie" tego syfu.

I rozumiem, że PL jest za rejestracją broni palnej? Pytałem o to wcześniej, ale nikt nie odpowiedział. Z wywiadu wynika, że przestępcy są źli, bo mają broń z nielegalnych źródeł, niezarejestrowaną. Moim zdaniem to jest powód,żeby ich chwalić, a nie jebać :)

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Kawi, ja zaproponuję, żeby wydać oświadczenie, że zrobimy rewolucję, wybijemy czerwone barachło trzy pokolenia do przodu i do tyłu, a przede wszystkim - że puścimy w Polskę brygady rodzimowierczych Andrzejów. Wszyscy popukają się w czoło ale przynajmniej Ty będziesz happy.

Jak gdzieś w programie wyszperałeś, że PL jest za rejestracją broni palnej to śmiało wal linka, jest już trochę dokumentów, więc może wszystkiego nie ogarniam.

D

Deleted member 427

Guest
Sarkazm niepotrzebny. W wywiadzie udzielonym przez Tymoteusza Raffinettiego niewiele jest libertarianizmu, za to wiele o tym, jaka będzie zajebioza, gdy więcej kasiory wpłynie, oraz jacy to bandyci są źli, bo mają broń z nielegalnych źródeł.

Jak gdzieś w programie wyszperałeś, że PL jest za rejestracją broni palnej to śmiało wal linka, jest już trochę dokumentów, więc może wszystkiego nie ogarniam.
W programie są ogólniki na ten temat, więc trudno cokolwiek wywnioskować. Natomiast rąbka tajemnicy odkrywa Tymoteusz Raffinetti, cytuję:

Obecnie przestępcy kupują broń nierejestrowaną, z nielegalnych źródeł.

To dobrze czy źle? Po co o tym wspomniał? Jak PL dojdzie do władzy, to przestępcy zaczną kupować broń z legalnych źródeł? Czy Tymoteusz Raffinetti zdaje sobie sprawę, że legalizacja broni palnej = więcej broni na czarnym rynku, ergo: więcej źródeł, z których można czerpać broń nielegalnie? Dla mnie to super sprawa, ale nie wiem, czy Tymoteusz Raffinetti jest podobnego zdania.

A

Aeger

Guest
To dla mnie jest tylko stwierdzenie faktu. Ciężko kupić broń rejestrowaną z nielegalnego źródła i broń nierejestrowaną ze źródła legalnego.

D

Deleted member 427

Guest
A dla mnie to jest legalizm. Z Tymoteusza Raffinettiego wyszedł po prostu mały legalista :)

Poza tym jako libertarianin wolałbym, żeby broń nie była rejestrowana.

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 860
Obecnie przestępcy kupują broń nierejestrowaną, z nielegalnych źródeł.

To dobrze czy źle? Po co o tym wspomniał? Jak PL dojdzie do władzy, to przestępcy zaczną kupować broń z legalnych źródeł?

Czepiasz się. Wiadomo, że chodziło o to, że dzisiaj zwykły człowiek w ogóle nie może kupić broni, a przestępcy zawsze mogą, bo mają do tego swoje nielegalne źródła.

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Kawi zauważ, że polemizujesz z własnymi interpretacjami :)

TR odpowiada za marketing polityczny i jest rzecznikiem prasowym - jak dotąd nieźle mu to wychodzi. Nad programem pełną kontrolę ma Sierp.

Nie spodziewałem się i nie spodziewam entuzjazmu hardkorowych libertarian, ale jak już się czepiasz, to czepiaj się faktów a nie tonu wypowiedzi rzecznika.

D

Deleted member 427

Guest
Tak, a dalej jest o policji, która ma trudności z łapaniem przestępców. Tylko teraz nie wiem, co Tymoteusz miał na myśli - że policja ma trudności, bo przestępcy korzystają z nielegalnej broni (i jak PL dojdzie do władzy, to zaczną korzystać z legalnej)?

Do góry Bottom