Libertarianizm/liberalizm - wątpliwości

T

Tralalala

Guest
Pieniądz może emitować bank lub może być stworzony przez osobę lub grupę ludzi i inni zaczną tego używać. Przykład bitcoin.
Pieniądz nie musi być fizyczny, wtedy wymiana przebiega bardzo szybko.
To sobie zamień kozy na coś innego, używaj pieniądza jaki Ci odpowiada.

@franz
To co jest prywatne zostawić, to co jest pod kontrolą państwa brać, kto pierwszy ten lepszy. Można też wszystko sprzedać i jakoś podzielić, ale ja zwolennikiem tego nie jestem bo za dużo pierdolenia.

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
I myślisz, że na wakacje wezmę te kozy do bagażnika, żeby nimi zapłacić za watę cukrową?
W ogóle nie myśle i mnie nie obchodzo co będziesz robił ze swoja kozą, mozesz ja zjeść na miejscu lub spędzić z nią romantyczna noc, dla mnie osobiście koza ma większa wartość niz wata cukrowa więc uważam ze byłbyś idiata oddając kozę za porcje waty cukrowej.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 169
Nie wyobrażam sobie funkcjonowania handlu bez jednolitego środka platniczego.
jesteś zwolennikiem światowej waluty jakiejś???

Ale skoro nie będzie NBP, to kto będzie pieniądz emitował?
każdy kto chce...
U mnie w mieście może funkcjonować jedna waluta, a w innym inna i co?
i nic
Będą kantory z milionami różnych walut, a jak wyjadę na wakacje do Trójmiasta, to nawet za gofra nie będę mógł zapłacić?
tak jak teroz w czechach masz korony a w anglii funty i nigdzie nie kupisz se za peeleny gofra

Donatel

Active Member
135
131
Dlatego jednak postuluje jednolity środek płatniczy, wpiszemy go w konstytucję jako oficjalny i po problemie. Najlepiej jak to mówił kolega wyżej, w formie pieniądza elektronicznego. Chodzi tu już o własną wygodę, abym mógł szybko zapłacić w supermarkecie choćby, albo za tego gofra. Bo w sytuacji, gdy mamy wymianę dóbr, to muszę za każdym razem negocjować z kasjerką ile za moje zakupy wypłacić jej kóz.

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
Wpiszcie to sobie w konstytucje, do zapisania konstytucji świetnie nadaje się pergamin z koziej skóry, a z kozich kości mozna zrobić koraliki, którymi mozna płacić w sklepie.

Donatel

Active Member
135
131
A co ty masz do konstytucji?

Konstytucja zawierałaby np. aksjomaty i parę kwestii organizacyjnych, które stanowiłyby, że obowiązuje system wolnościowy. Do tego wzmianka, że językiem oficjalnym jest Polski, a oficjalnym środkiem płatniczym Złoty czy tam ten bitcoin.

vast

Well-Known Member
2 745
5 809
No rozumiem, że powracamy do pierwotnego środka płatniczego, ale czy mój pracodawca-kapitalista będzie mi wypłacał w kozach czy tam świniach w formie elektronicznej na konto bankowe? Nie wyobrażam sobie funkcjonowania handlu bez jednolitego środka platniczego. Ale skoro nie będzie NBP, to kto będzie pieniądz emitował? Każdy kapitalista mógłby ustalić swoją walutę, ale tych kapitalistów będą miliony i każdy ma swoją walutę. U mnie w mieście może funkcjonować jedna waluta, a w innym inna i co? Będą kantory z milionami różnych walut, a jak wyjadę na wakacje do Trójmiasta, to nawet za gofra nie będę mógł zapłacić?

Ja w akapie będę płacił martwymi nacjokomuchami.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 169

Konstytucja zawierałaby np. aksjomaty i parę kwestii organizacyjnych, które stanowiłyby, że obowiązuje system wolnościowy. Do tego wzmianka, że językiem oficjalnym jest Polski, a oficjalnym środkiem płatniczym Złoty czy tam ten bitcoin.
a no właśnie bo w konstytucji komunistyczne zjeby narzucają ludziom oficjalne waluty i języki...
jak coś komuś narzuca obowiązkowo system wolnościowy to nie jest o już system wolnościowy...
u mnie ja płace czym chce i gadom po swojemu...
u siebie możesz se ustalić ze obowiązkowym językiem jest polski a nie wszystkim bo przecie jest w chuj ludzi co nie gadają po polsku abo nie jest to przynajmniej ich język ojczysty...

Ostatnia edycja:

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154

Moje wypowiedź nie wyrażała żadnych uczuć odnoszących sie do konstytucji jako takiej, jesli już to mój stosunek do wpisywania czegokolwiek razem z tobą(z wami) w konstytucje czy innego rodzaju umowę(kontrakt).

Donatel

Active Member
135
131
a no właśnie bo w konstytucji komunistyczne zjeby narzucają ludziom oficjalne waluty i języki...
jak coś komuś narzuca obowiązkowo system wolnościowy to nie jest o już system wolnościowy...
u mnie ja płace czym chce i gadom po swojemu...
u siebie możesz se ustalić ze obowiązkowym językiem jest polski a nie wszystkim bo przecie jest w chuj ludzi co nie gadają po polsku abo nie jest to przynajmniej ich język ojczysty...

Wiesz co to znaczy język oficjalny? Przecież w Polsce ludzie mówią w setkach języków i nikt im tego nie zabrania, ani nie narzuca mówienia po polsku. Chyba, że otworzymy przed wszystkimi granice i wpuścimy wszystkich kebabów, muslimów, żydów, rzeczywiście będą mogli czuć się urażeni. Ty sobie możesz płacić kozami jak znajdziesz taki supermarket, ale myślę, że nikt nie będzie prowadził kozy na smyczy, żeby zapłacić za zakupy. Jednolity środek płatniczy jest konieczny.

Denis

Well-Known Member
3 825
8 524
Dlaczego jak Polak/Niemiec/Francuz/Breivik zrobi napad/morderstwo na terenie Rzeczpospolitej, to nie patrzysz pod kątem kolektywu. A jak przyjedzie żyd/muzułmanin/cygan to patrzysz pod tym kątem i chcesz każdego żyda/muzułmanina/cygana traktować jak potencjalnego złodzieja/mordercę i nie wpuszczać na te tereny?

Chcesz wyczyścić dziś kibel, bo za tydzień i tak będzie brudny? To jest tego typu rozumowanie? Nie czekasz na ubrudzenie kibla i wtedy stosowne wyczyszczenie, a wolisz mieć to z głowy i prewencyjne wyczyścić czysty kibelek. Twoje klocki, twoja sprawa. Ale nie mów innym, co mają robić w swoich kibelkach i nie wymyślaj prawodawstwa nakazującego czyszczenia wszystkich czystych kibelków odgórnie.

vast

Well-Known Member
2 745
5 809
Wiesz co to znaczy język oficjalny? Przecież w Polsce ludzie mówią w setkach języków i nikt im tego nie zabrania, ani nie narzuca mówienia po polsku. Chyba, że otworzymy przed wszystkimi granice i wpuścimy wszystkich kebabów, muslimów, żydów, rzeczywiście będą mogli czuć się urażeni. Ty sobie możesz płacić kozami jak znajdziesz taki supermarket, ale myślę, że nikt nie będzie prowadził kozy na smyczy, żeby zapłacić za zakupy. Jednolity środek płatniczy jest konieczny.

Już mi się nudzisz dumny polaku.

Donatel

Active Member
135
131
Jestem przeciwny narastającemu procesowi islamizacji europy, zapewnę jak większość Polaków. Nie odpowiada mi ich kultura, w szczególności traktowanie kobiet, wolałbym zatem narodową anarchię. To nie oznacza, że nie można wpuścić żadnego muslima, oczywiście.

I jakby mógł ktoś wytłumaczyć proces tej prymitywnej wymiany towarowej, bo nie za bardzo to sobie wyobrażam.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 169
Wiesz co to znaczy język oficjalny?
wiem, komusze państwa ustalają takowe...
Przecież w Polsce ludzie mówią w setkach języków i nikt im tego nie zabrania, ani nie narzuca mówienia po polsku.
no i w czym problem? gadają se jakimiś językami to po chuj język oficjalny? są nawet państwa które nie mają języka oficjalnego i nie ma problemu...
Chyba, że otworzymy przed wszystkimi granice i wpuścimy wszystkich kebabów, muslimów, żydów, rzeczywiście będą mogli czuć się urażeni.
kto my?
Ty sobie możesz płacić kozami jak znajdziesz taki supermarket, ale myślę, że nikt nie będzie prowadził kozy na smyczy, żeby zapłacić za zakupy.
o dzieki że mi łaskawie pozwalasz płacić kozami... a czemu innym chcesz zakazać? czemu chcesz im narzucić jakąś oficjalną walute?
Jednolity środek płatniczy jest konieczny.
dla komunistycznych debilów może...
Nie odpowiada mi ich kultura
mi nie odpowiada istnienie polskiego państwa

Donatel

Active Member
135
131
Tu chodzi o ułatwienie życia, każdy może przecież płacić czym chce, tylko nie wszędzie zapłacisz kozami. Wyobrażam sobie sytuację w supermarkecie, gdzie każdy klient przy kasie, kłóci się z ekspedientką, za co chce wymienić te zakupy. Kapitalista w moim mieście może emitować jedną walutę i sprawa jasna, ale co z resztą Polski, gdzie będą miliony takich kapitalistów.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 169
chcesz na siłe ludziom ułatwiać życie wedle tego co tobie sie wydaje odpowiednie...
typowy socjalista...

Do góry Bottom