Krótkie pytanie od nooba - dlaczego Korwin jest tak nieskuteczny?

orcen92

Active Member
151
205
Jak dla mnie jest ogromna różnica pomiędzy wykreśleniem z Kodeksu Karnego artykułów o posiadaniu narkotyków, a napisaniu ustawy która określa kto ile może mieć, gdzie kupić, i ile będzie podatku.

Zbyszek_Z

Well-Known Member
1 021
2 466
Ok, może każdy, w dowolnej ilości, bez podatku, zażywać, kupować i sprzedawać.
Albo można też wykreślić z kodeksu karnego ale tylko do jakiejś ilości.

Poza tym, czemu legalizacją nazywa się dopisywanie wymogów, a depenalizacją wykreślanie z kodeksu? Skąd się wziął ten podział? Każdy za legalizacją musi chcieć ustalać konkretne normy? Wykreślenie kar z kodeksu nie jest legalizacją? Jest legalne? Jest.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
Jakoś mi się nie wydaje, że o to chodziło Iwaszkiewiczowi... Poza tym, mnie osobiście razi również zdecydowane nie dla aborcji.
Temat aborcji jest dla mnie tak trudny, że nie mam czelności wypowiadać się w jakikolwiek sposób kategorycznie. Kiedy tylko zaczynam o tym myśleć, pojawia się pytanie: czy chciałbym być pokiereszowany w macicy, by potem zostać wyskrobanym.

Jedno uważam za pewne: nic do tego państwu.

Ostatnia edycja:

orcen92

Active Member
151
205
Chociażby nazwa: łac. legis - ustawa; depenalizacja - zaprzestanie karania.
Możemy oczywiście kłócić się o nazwę, ale chodzi nam o to, że jedni chcą uregulowania (a może nawet zbiurokratyzowania) niektórych środków, a inni chcą po prostu wolności i odczepienia się państwa od obywatela.

dataskin

Well-Known Member
2 059
6 145
Taka ciekawostka, w kontekście Łukasza Gibały, który ma (rzekomo, bo jest to jeszcze niepotwierdzone oficjalnie info) przejść do KNP:

- Na krótko przed moim odejściem z PO wspólnie z kilkoma innymi posłami Platformy założyłem Parlamentarny Zespół ds. Wolnego Rynku. Tusk zareagował na to bardzo źle - relacjonuje Gibała. - Podczas spotkania z małopolskimi parlamentarzystami poruszył ten wątek i zaatakował mnie, w ostrych słowach oskarżając o tworzenie wewnętrznej frakcji oraz rozbijanie partii. Reakcja, z którą się wtedy spotkałem, na pewno dała mi mocno do myślenia i przyczyniła się do odejścia z Platformy Obywatelskiej - dodaje.

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-o...dejscia-z-po-tusk-mnie-ostro-zaatakowal/zmffe

Norden

Well-Known Member
723
900
"Parlamentarny Zespół ds. Wolnego Rynku."
Rzuca się w oczy.
Trzeba jeszcze utworzyć Ministerstwo ds. Wolnego Rynku.

D

Deleted member 427

Guest
Jeżeli rola takiego ministerstwa polegałaby na metodycznym kasowaniu ustaw i luzowaniu restrykcji, to nazwa jest ok.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
Przy okazji o legalizacji.
Jak wiadomo, polit-gracze ustawiają się sznureczkiem do KNP.
W filmiku, jeden z nich, określony przez narratora "wolnorynkowcem" Tomasz Górski (niezrzeszony, czyli "oczekujący" wg mnie ;)) powiedział, że skłania się ku legalizacji burdeli, bo nie widzi powodu, czemu prostytutki nie miałyby płacić podatków. Co to jest za uzasadnienie? Wolnorynkowe? Oczywiście, zwolennik Korwina od A-Z powie, że będą panie płacić małe podatki na wojo i pały, ale mimo wszystko Górski zaszeregował legalizację do płacenia podatków. Jak ktoś od razu startuje z tematem podatków, to niech walcuje do Palikota!

Ostatnia edycja:

dataskin

Well-Known Member
2 059
6 145
Jerzy Buzek sam zdobywa 30 procent głosów w woj. śląskim. Janusz Korwin-Mikke o trzy długości pokonuje Kazimierza Kutza, nawet w jego rodzinnych Katowicach. Marek Plura zgarnia mandat z trzynastym wynikiem w regionie. Mniej więcej tak to przewidywaliśmy, prawda?

http://www.dziennikzachodni.pl/arty...opienice-zdobywal-eurowybory-wyniki,id,t.html

Prof. Jerzy Buzek kolejny raz zdeklasował rywali. Zgarnął w niedzielnych wyborach 30 proc. wszystkich głosów, jakie padły w województwie śląskim! Niewiele brakowało, a on sam wystarczyłby, aby PO przekroczyła próg wyborczy w całym kraju. Jego 254 tysiące głosów to ponad 75 proc. głosów oddanych na Platformę w Śląskiem! Drugim wynikiem pochwalić się może Bolesław Piecha z PiS-u (118 tys.). Trzecie miejsce na podium przypadło Januszowi Korwin-Mikkemu z Nowej Prawicy (68 tys.).

http://www.dziennikzachodni.pl/arty...wyborow-do-parlamentu-europejskiego,id,t.html

Katowiczanie okazali się też najbardziej hojni dla Marka Plury (2231 głosów), Bolesława Piechy (9906 głosów) i Janusza Korwin-Mikkego. Na lidera Nowej Prawicy zagłosowało w stolicy województwa śląskiego 5435 osób - to ponad dwa razy więcej niż na Kazimierza Kutza.

Bój o trzecie miejsce, czyli lewica kontra Nowa Prawica O ile na szczeblu poszczególnych miejscowości mogły zdarzać się takie niespodzianki, to na szczeblu powiatów o trzecie miejsce walczyło niemal wyłącznie SLD z Nową Prawicą Janusza Korwin-Mikkego. I debiutujące na scenie politycznej ugrupowanie nie było w tym boju na straconej pozycji. Sojusz dał się wyprzedzić Nowej Prawicy w Bielsku-Białej, Chorzowie, Katowicach, Piekarach Śląskich, Tychach, Żorach, Siemianowicach Śląskich, a także w powiatach: bielskim, bie-ruńsko-lędzińskim, cieszyńskim, gliwickim, kłobuckim, lublinieckim, mikołowskim, myszkowskim, raciborskim, rybnickim, tarnogórskim, wodzisławskim oraz żywieckim.

http://www.dziennikzachodni.pl/arty...egionie-slaskie-wyniki-wyborow,2,id,t,sa.html

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Ale ona gada głupoty... Cytując.

Przede wszystkim w nieudolności polityków, którzy zabetonowali system w Polsce

Przecież ten system był zabetonowany i miał taki pozostać od samego początku do samego końca w Magdalence i przy Okrągłym Stole. Nieudolność polityków wynika z tego, że oni są częścią tego układu i z "prawdziwymi" politykami mającymi na celu dobro poddanych nie mają nic wspólnego. Młodzi to widzą, a Korwina jako człowieka spoza układu traktują jak Boga i objawienie. On chcę mieć poddanych, ale zarazem jest za ich wolnością i niezależnością. Politycy z układu są za ciągłym kontrolowaniem poddanych i przy tym na "pracy" poddanych na rzecz majątków kasty panów i ich bogaceniu się. Nie można pisać, że ktoś zabetonował system... On już taki był od samego początku i nie da się tego zmienić, a trzeba po prostu zlikwidować cały ten system.

Natomiast w kwestii oceny Korwina i jego pracy ma rację i trzeba jej oddać, że przynajmniej stara się w miarę dobrze oceniać fakty.

orcen92

Active Member
151
205
Aj tam gadasz, ja widze w Gozdi duży potencjał do orania. Kilka programów z Krulem i nawróci się zupełnie ;)

Grzechotnik

Well-Known Member
988
2 223
Jest też rozmowa z SuperStacji

Jedno zastrzeżenie. Na chuj Korwin kłamie, że została zawarta, a następnie złamana, jakakolwiek umowa z emerytami? Skoro tak, to może gangsterzy przychodzący po haracz też podpisują umowy ze swoimi ofiarami? Używając tutejszego słownictwa, jak przyzwoity człowiek może tak heglować i to na wizji?

piezol

Jebać życie
1 263
4 235
Miałbym eksperyment myślowy dla Korwina (w kontekście świętości 'umów' między państwem a obywatelem):
Załóżmy, że KNP pewnym marszem zmierza ku zwycięstwu w wyborach do sejmu, tusk widząc to postanawia walnąć trolla i oznajmia:
1) Każdy, kto zapłacił jakikolwiek podatek w bieżącym roku dostanie dziesięć samochodów.
2) Każdy, kto oddychał powietrzem państwowym (czyli powietrzem) zostanie powieszony.

Którą z tych obietnic jkm spełniłby w imię świętości 'umów'

Przemo

New Member
7
6
Jedno zastrzeżenie. Na chuj Korwin kłamie, że została zawarta, a następnie złamana, jakakolwiek umowa z emerytami? Skoro tak, to może gangsterzy przychodzący po haracz też podpisują umowy ze swoimi ofiarami? Używając tutejszego słownictwa, jak przyzwoity człowiek może tak heglować i to na wizji?

Podejmując prace jest się świadomym, że trzeba płacić składki, więc można powiedzieć, że umowa była zawarta. Korwinowi chodzi to, że rząd zmieniając wiek emerytalny narusza prawa nabyte.

Do góry Bottom