Jakie filmy ostatnio oglądaliście?

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 872
12 259
O, a o czym to? O obradach Unioparlamentu Europejskiego w pobliżu Jowisza? O kosmo-rurkowcach żyjących pod pokrywą lodową spowodowaną zmianami klimatu?
Coś w tym stylu. Co ciekawe, wyprawa na Europę w filmie jest przedstawiona jako przedsięwzięcie organizowane przez sektor prywatny. Dodatkowo gra tam całkiem niezła Polka (#komuseksonacjonalizm).

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 855
Co prawda protagonistka jest sztywna jak pal Azji, ale z drugiej strony jest przecież tylko pionkiem.
Dla mnie Katniss Everdeen to rodzaj celebrytki - osoba znana z tego, że jest znana, ale nie bardzo obczaja, co się dzieje i daje się tym czy owym wykorzystywać do celów propagandowych jako popularna laleczka. Nie wiem, czy to celowy zabieg twórców, czy tak wyszło, ale IMO wyszło nieźle i paradoksalnie dodaje to serii głębi.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 790
A dla mnie to taka gazdowa aspergerka, która idzie i robi to, czego od niej oczekują - bez żadnych szaleństw, nie wykazując specjalnie inicjatywy i odwalając swoje minimum bez większego zainteresowania tematem. W kontaktach towarzyskich, marketingu czy jakimkolwiek kombinowaniu beznadziejna, ale ponieważ potrafi przetrwać a to liczy się najbardziej, to i w dość przypadkowy sposób zostaje uznana za symbol buntu, którego chyba też do końca nie ogarnia w skali globalnej i muszą jej to jak dziecku tłumaczyć.

Nie wiem co się zmieniło w tej nowej części, ale na razie takie ogólne wrażenie sprawia. Faktycznie, byłoby kliszą, gdyby zaczęła dojrzewać do roli, którą ma zagrać albo zorientowała się jak można wykorzystać zdobytą pozycję społeczną do jakichś swoich ruchów.

Żeński, nieogarnięty Spartakus zbiegów okoliczności.

A ostatnio podśmiechuje się podśmiechują z George'a Lucasa oraz jego Edycji Specjalnych, wypuszczając trailer EVII w wersji flanelowca.

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 855
A dla mnie to taka gazdowa aspergerka, która idzie i robi to, czego od niej oczekują - bez żadnych szaleństw, nie wykazując specjalnie inicjatywy i odwalając swoje minimum bez większego zainteresowania tematem. W kontaktach towarzyskich, marketingu czy jakimkolwiek kombinowaniu beznadziejna, ale ponieważ potrafi przetrwać a to liczy się najbardziej, to i w dość przypadkowy sposób zostaje uznana za symbol buntu, którego chyba też do końca nie ogarnia w skali globalnej i muszą jej to jak dziecku tłumaczyć.
Czyli się zgadzamy.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 790
No tak, ale Ty widziałeś jeden film więcej - a tam pewnie jakoś rozwijali tę postać, nie?

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
Jeśli film jest adaptacją książki i jeśli chodzi o 3 część Katniss na końcu pozytywnie zaskakuje. Chociaż wcześniej poparła odpowiedzialność zbiorową (nie wiem, czy to było w filmie) co mi się nie podobało.

Volvek

Well-Known Member
797
1 919
Jednym ciągiem obejrzałem Wolverine i X-Men: Days Of Future Past. Zawsze byłem fanem filmów i nie zawiodły mnie również te dwa najnowsze. Solidna rozrywka.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Ja pierwsze słyszę, ale napisz proszę coś więcej, polecasz? Bo wygląda fajowo, a akurat szukam jakiegoś mniej znanego serialu do obejrzenia, tylko nie takiego z 5 sezonami, a krótszej, konkretnej historii.

Kelsi

Well-Known Member
1 040
19 972
"Ran"
http://www.retro-reviewer.com/akira-kurosawa-ran-1985/
To historia lorda Hidetory i jego synów.Miejscem akcji jest średniowieczna Japonia Film opowiada o królu ,ktory całe swje życie grabił i mordował inne narody.
Najczęściej zło powraca do sprawcy -musi zapłacić za wszystkie swoje zbrodnie.

To było ważne dzieło dla Kurosawy.Był też jego najdroższym filmem(12 milionów dolarów)i również najdroższym japońskim filmem w tamtym czasie Szykował się do nakręcanie tego filmu aż dekadę.Podczas kręcenia zmarła jego zona i też słabł mu wzrok i musiał korzystać z pomocy asystentów.
tu Kurosawa w białych rękawiczkach:)
http://www.lanocheintermitente.com/...ker-sobre-el-rodaje-de-ran-de-akira-kurosawa/

Mnie nie zachwyciła gra pierwszoplanowych postaci tego filmu.W ich grze brak duszy- jest drętwa dla mnie.Ich twarze to maski na ktorych nie widać żadnych uczuć.Już znacznie lepiej w mojej ocenie wypadła gra postaci drugiego planu czyli Lady Kaede To prawdziwa bogini zemsty:fascynującą erotycznie ,podstępna a lista pechowców którzy ulegli jej urokowi jest bardzo długa
Pomijając grę aktorów Kurosawa stworzył dzieło intensywnie kolorowe - te wszystkie piękne obrazy zachwycają- może były pożegnaniem ze słabnącym,własnym wzrokiem?
Polecam film wszystkim fanom Kurosawy- ku przestrodze ale i rozrywce ale przede wszystkim dla tych pięknych obrazów:)

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Ja pierwsze słyszę, ale napisz proszę coś więcej, polecasz? Bo wygląda fajowo, a akurat szukam jakiegoś mniej znanego serialu do obejrzenia, tylko nie takiego z 5 sezonami, a krótszej, konkretnej historii.
Polecam.
Ma tylko 6 odcinków, więc należy do tych krótszych.
Całość jest skupiona wokół szukania morderców swojego ojca przez bohatera granego przez Lindę.

R

Ronbill

Guest
Polecam.
Ma tylko 6 odcinków, więc należy do tych krótszych.
Całość jest skupiona wokół szukania morderców swojego ojca przez bohatera granego przez Lindę.

Boguś Linda w roli mściciela.Jak dla mnie rewelacja!
Jeszcze kultowe "Alternatywy 4" z idealnie pokazaną rzeczywistością tamtych czasów. Był w tym i klimat i krajobraz i świetna gra.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
He he, pamiętam jak jojczyłem na Hardy'ego, że ma zagrać Maxa. Potem chłopaki z KMF słusznie mnie zjebali, bo to jest super koleś i wielki aktor. Jednak po trailerze trudno cokolwiek dobrego powiedzieć. Zarejestrowałem kilkanaście wybuchów CGI, dużo hałasu, a to za mało nawet na wstępne wrażenia. Zresztą, co tu dużo mówić, słyszałem, że to ma być kino familijne PG-13. Ale może jest jeszcze nadzieja?

Cptkap

Well-Known Member
701
3 229
Jednak po trailerze trudno cokolwiek dobrego powiedzieć. Zarejestrowałem kilkanaście wybuchów CGI, dużo hałasu, a to za mało nawet na wstępne wrażenia. Zresztą, co tu dużo mówić, słyszałem, że to ma być kino familijne PG-13. Ale może jest jeszcze nadzieja?

pvSV0IP.jpg

Mi tam takie kino familijne się podoba.

Troglodytka

dama ze wsi
58
207
Trafiła się na kółku filmowym kolejna perełka - "Pi" (reżyseria: Darren Aronofsky).

Główny bohater (Maximillian Cohen) jest matematykiem badającym liczbę "pi" i doszukującym się w niej klucza do zrozumienia natury świata. Jego odkryciami interesują się maklerzy giełdowi, a także fanatycy religijni.

Skrótowo - psychodelia, schizotypia (albo jakieś inne schizo-cośtam), szalona murzynka i sekta żydów (...nie ma szans, żeby puścili to w telewizji...). Ludzki umysł zostaje bezczelnie obnażony poprzez igraszkę z surrealizmem i granicami poznania.

Dobre wprowadzenie, jeżeli ktoś ma ochotę na film: http://film.org.pl/a/analiza/pi-kleska-ludzkiego-umyslu-51935/

P

Przemysław Pintal

Guest
Trafiła się na kółku filmowym kolejna perełka - "Pi" (reżyseria: Darren Aronofsky).

Główny bohater (Maximillian Cohen) jest matematykiem badającym liczbę "pi" i doszukującym się w niej klucza do zrozumienia natury świata. Jego odkryciami interesują się maklerzy giełdowi, a także fanatycy religijni.

Skrótowo - psychodelia, schizotypia (albo jakieś inne schizo-cośtam), szalona murzynka i sekta żydów (...nie ma szans, żeby puścili to w telewizji...). Ludzki umysł zostaje bezczelnie obnażony poprzez igraszkę z surrealizmem i granicami poznania.

Dobre wprowadzenie, jeżeli ktoś ma ochotę na film: http://film.org.pl/a/analiza/pi-kleska-ludzkiego-umyslu-51935/

Widziałem dawno temu, w czasach DivX. Pierwszy raz to obejrzałem na kacu, w pochmurny, jesienny dzień... Zrobiło to na mnie mocne wrażenie.

Ci Żydzi to najprawdopodobniej kabaliści.

Cptkap

Well-Known Member
701
3 229
Czarna komedia "Obywatel Roku":
(odradzam oglądanie poniższego trailera, chujowy, za dużo zdradza)

Syn głównego bohatera zostaje zamordowany przez grupę przestępczą. Jako że policja nie drąży tematu, tytułowy obywatel roku zaczyna odjebkę lokalnej mafii na własną rękę.

W filmie jest tez kilka komentarzy o Norwegii jako państwie socjalnym.

Dupy nie urywa ale można obejrzeć.

Do góry Bottom