Grzegorz Braun kandydatem na prezydenta

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Braun jest propaństwowcem, ale jest anty-imperialistą. Gada o rodzinie jako o podstawie narodu i w przeciwieństwie do większości katoli, ma na myśli nie tylko "nie dla sodomii" (co nie pomaga w żaden sposób wzmacniać rodziny, a może niejedną rozbić), ale "nie dla państwowej edukacji" i "dzieci nie są państwowe". To w ogóle chyba jedyna osoba publiczna oprócz Korwina, która sprzeciwia się państwowej edukacji.

MaxStirner

Well-Known Member
2 782
4 724
Nie rozumiem, jak można przechodzić nad tym do porządku dziennego.
Nie od dziś wiadomo, że dostęp do broni to twoja idee fixe ale nie każdy musi tak myśleć - może dla mnie priorytetem jest wolność ideologiczna i moja osobista a nie broń - lub może przynajmniej chcę, by oba te obszary traktował jednakowo?
Jaki na przykład byłby stosunek Brauna do wieku przyzwolenia? Wspomnianego in vitro? Funduszu kościelnego? Aborcji?
Co jak obrażę papieża lub napluję na obraz Chrystusa Króla?
Albo w inną stronę - jak na przykład ustawiłby relację typu służby-obywatel - jaki jest jego stosunek do wysokości mandatów? Poboru i ewentualnego uchylania się? Oszustw podatkowych? (bo podatki będą jak rozumiem).

D

Deleted member 427

Guest
Nie wiem, nie śledzę jego wszystkich wypowiedzi. Mnie interesuje wyłącznie odpowiedź na jedno pytanie i tę poznałem.

Ale jestem pewien, że jest przeciwny aborcji i traktowałby ją jak przestępstwo.

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 387
Braun ma kijowy przekaz. Bo jeśli się nie wsłuchasz to go skatalogujesz jako typowego faszyste/komucha katolickiego... ale jak przyjdzie co do czego to prostytucji nie zakarze bo chociaż grzech to państwo nie powinno się tym interesić, tak samo narkotyki, ponadto jak sam mówi "nie dla promocji sodomi" ale homosiów nie ruszy. Edukacja prywatna itp itd. Osobiście wolałbym ten jego katolicki zamordyzm, niż to co mamy teraz.

OP
OP
K

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
Nie od dziś wiadomo, że dostęp do broni to twoja idee fixe ale nie każdy musi tak myśleć - może dla mnie priorytetem jest wolność ideologiczna i moja osobista a nie broń - lub może przynajmniej chcę, by oba te obszary traktował jednakowo?
Jaki na przykład byłby stosunek Brauna do wieku przyzwolenia? Wspomnianego in vitro? Funduszu kościelnego? Aborcji?
Co jak obrażę papieża lub napluję na obraz Chrystusa Króla?
Albo w inną stronę - jak na przykład ustawiłby relację typu służby-obywatel - jaki jest jego stosunek do wysokości mandatów? Poboru i ewentualnego uchylania się? Oszustw podatkowych? (bo podatki będą jak rozumiem).

Nie wiem czy jest sens zabierać głos ( bo nie mam pojęcia w jakim wieku jesteś ) ale widzisz gdzieś tak przed trzydziestką albo i grubo przed a z pewnością już po, człowieka interesuje w głównej mierze to czy nikt mu nie zabiera tego co uczciwie zarobił dochodowym lub przy dziedziczeniu czy kupnie/sprzedaży, nie wtrąca się czym się zajmuje i nie torturuje urzędowymi przepisami w każdej dziedzinie życia, nie ingeruje w sferę wychowania dzieci i co najważniejsze czy nie zabrania mu posiadać broni i bezwarunkowo jej używać w obronie siebie lub innych. Jak te warunki zostają spełnione większość twoich wątpliwości nie ma nawet racji bytu i w większości przypadków nie będzie dotyczyć życia większości ludzi. Oni nawet o tym nie pomyślą.

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 387
No ale on napiera na zupełnie inny target, więc taki przekaz jest niezbędny. To jedyny kandydat który mówi - "Szczęść Boże!"
No może... ale jeśli chce zdobyć władze to musi stworzyć skrzydła tzn. spłaszczyć przekaz... A co robi Braun nie wspomina o katolicyzmie i tradycji ale afiszuje swoją katolickość (odrzucenie skrzydła laickiego które ma alergie na kościół) z drugiej strony rzuca cały czas oskarżenia agenturalne + roszczenia żydowskie (pomijając ,że jest w tym wiele prawdy ale wielu nie lubi takich spiskowych "teorii", więc tym razem odrzuca lemingów). Jak widać, "katole" to generalnie socjaliści PiS. Więc chłopak uderza w strasznie mały target, a nie jest głupi, więc szkoda... Zawsze łatwiej z Braunem byłoby budować obalenie tego syfu i skierowanie w kierunku kapitalizmu niż z kimkolwiek innym.

Karmazynowy Mściciel

To ja będę budował drogi w akapie
421
522
oeajrnnlzyekm6zupfmrp6sagy.jpg

P

Przemysław Pintal

Guest
Czemu ten kraj nie ma jednego, mocnego i łączącego, kandydata progunowego i prokapitalistycznego? Korwin i Braun. Deska poparł pierwszego, więc pewnie libertarianie na niego zagłosują. Ogórek podgryza elektorat gadając o kwocie wolnej od podatku. A Kukiz? Widać, że ma mieszać młodym w głowach. Starsi wiedzą, że facet zmienia poglądy z każdą przeczytaną książką!

Pomimo mojego ateizmu i libertynizmu, sama katolickość u Brauna nie razi mnie. Jest to rzecz drugorzędna. Ale jego patrzenie na historię i budowanie na tym określonej polityki, pojedyncze działania. Już rażą. Ma lepszą retorykę niż Korwin.

Stoję na stanowisku, że wolnościowa Polska powinna słać kasę, broń, agenturę i moralne wsparcie do wolnościowców z Niemiec i Rosji. Izolacjonizm w ogóle do mnie nie przemawia.

Nie wiem na którego zagłosować. Parę osób przekonuje mnie, że głosując na Korwina, głosuję na Putina i jego politykę względem Ukrainy.

OP
OP
K

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
Przemysław Pintal Co masz na myśli mówiąc słać kasę? Przepraszam ale to trochę bujanie w obłokach. My nie mamy nic oprócz długów. No chyba, że masz na myśli jak już będziemy wolni i bogaci. Wówczas ślemy libertarianizm na cały świat.

P

Przemysław Pintal

Guest
Przemysław Pintal Co masz na myśli mówiąc słać kasę? Przepraszam ale to trochę bujanie w obłokach. My nie mamy nic oprócz długów. No chyba, że masz na myśli jak już będziemy wolni i bogaci. Wówczas ślemy libertarianizm na cały świat.

Inspirowanie i wzmacnianie, taka agentura i imperializm, to samo co robią mocarstwa. Przyznawanie grantów dla NGOsów. Nie wydaje mi się, by samo posiadanie broni uchroniło od wzięcia w kleszcze, przez Niemcy i Rosję. Mam pewne wrażenie, że długoterminowo, ogólnie pojęta wolnościowość zwycięży w Polsce. Odmieni to mentalnie nację. Warto skorzystać z okazji i zaorać zagrożenie raz na zawsze.

OP
OP
K

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
Przemysław Pintal Ja ujmę to prościej znacznie. Każdy Polak z własnością w postaci części kraju ( ziemia, góry, lasy ), co nie wyklucza też właścicieli z zagranicy oczywiście, wszystkie firmy prywatne z Polski i całego świata, w rękach do oporu broni, żadnych długów a wręcz odwrotnie minimum kilkaset na koncie jak nie więcej i nikt nas nie weźmie w kleszcze. Bo nie miałby jak.

P

Przemysław Pintal

Guest
Wszystko fajnie, ale rząd niestety nie jest prawowitym właścicielem środków, które miałby na te cele przeznaczyć.

W nastanie akapu zbytnio nie wierzę (tzn. uważam akap za możliwy i działający, ale warunki są trudne do pokonania). Ale w coś stylu Korwina, może nawet odrobinę radykalniejszy twór, już tak. Nie zmienia to faktu, że takie działania można prowadzić rękami prywatnymi. Nic nie stoi na przeszkodzie, by majętni libertarianie w akapie założyli instytut, który będzie robił takie rzeczy. Warto nastawić się na bardziej ekspansywne myślenie, a nie izolacjonizm, by takie inicjatywy kiedyś powstały.

Przemysław Pintal Ja ujmę to prościej znacznie. Każdy Polak z własnością w postaci części kraju ( ziemia, góry, lasy ), co nie wyklucza też właścicieli z zagranicy oczywiście, wszystkie firmy prywatne z Polski i całego świata, w rękach do oporu broni, żadnych długów a wręcz odwrotnie minimum kilkaset na koncie jak nie więcej i nikt nas nie weźmie w kleszcze. Bo nie miałby jak.

Kwestia użytych środków. Nie wykluczam nałożenia sankcji na polski akap, za niekontrolowany handel bronią, narkotykami, możliwość szkolenia terrorystów w prywatnych ośrodkach, handel narządami, ludźmi (choćby za długi), etc. Autarkia nigdy się nie udaje.

Karmazynowy Mściciel

To ja będę budował drogi w akapie
421
522
@Przemysław Pintal
Nawet najbardziej izolacjonistyczny hipotetyczny polski akapistan promieniowałby wokół swoją zajebistością i z pewnością wywoływał potężny ból dupy rządowych chujków okupujących pobliskie tereny. Nie widzę problemu. Zdecydowanie obawiać należy się za to interwencji w przeciwnym kierunku. Sensowna wydaje mi się teoria, że z takim scenariuszem mamy nawet do czynienia obecnie na wschodzie: www.washingtonpost.com/blogs/monkey-cage/wp/2014/03/04/russia-vs-ukraine-a-clash-of-brothers-not-cultures/.

Innymi słowy, izolacjonizm Brauna nie jest tak naprawdę izolacjonizmem, bo jako taki w czasach obecnych jest prawie niemożliwy. A sama taka deklaracja jest czymś dobrym, a nie złym.

Do góry Bottom