Gry komputerowe

Cptkap

Well-Known Member
701
3 229
Dalej z gier na singla, gdzie wydobywa się i zarządza surowcami fajna jest Gnomoria:

637x358.resizedimage

Jest to bardziej przystępna wersja Dwarf Fortress

Mamy grupę gnomów, przy pomocy której buduje się swoje królestwo.
Gnomami nie zarządza się bezpośrednio a wyznacza tylko prace, które muszą być wykonane.

Tutaj można demo ściągnąć: http://gnomoria.com/downloads/

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 110
Za około miesiąc wychodzi Dominions 4. Gra w zasadzie mogłaby być dodatkiem rozszerzającym do wydanej 7 lat temu Dominions 3, tak mało jest na pierwszy rzut oka różnic. Wg mnie najlepsze ulepszenia w 4 dotyczą interfejsu, w końcu będzie nieco mniej klikaniny, bo przez właśnie clickfest nie grałem w Dom3 tyle ile bym chciał i nie polecałem jej za bardzo nikomu.

Cała seria Dominions to hardcorowe strategie 4X z turami symultanicznymi, przeznaczone głównie pod multiplayer. Grafika to prawie wyłącznie 2D. To co mnie ciągnie do tych gier, to epickie bitwy, które są jak na taką grę bardzo realistyczne i świat high fantasy bez cukierkowatości (100% Tolkien free) od podstaw inspirowany mitologią, historią i trochę Lovecraftem (jedna frakcja), a nie jakieś tam popłuczyny po popłuczynach jak w innych grach.

Jak dla mnie, kandydat na grę dekady.

http://www.desura.com/games/dominions-4-thrones-of-ascensions/images

P

Promyczek

Guest
Ja nie gram, ale moj maz gra i nawet kiedys gral onlinie, ale tylko raz, a tak to kupuje rozne gry....

Pacal II

Member
62
1
Fajna ostatnio wyszła gra o nazwie Dragon Commander. Gra dzieli się na trzy fazy. Jedna strategiczna, przypominająca trochę total wara gdzie rozsyła się jednostki po mapie i buduje budynki, druga walki która ukazuje się gdy na mapie zderzą się dwie armie i trzecia dyplomatyczna. To jednak ta ostatnia jest prawdziwą atrakcją tej gry. Gracz przyjmuje postać imperatora który musi podejmować różne decyzje o charakterze ekonomicznym czy społecznym, do tego ma grono doradców, każdy należący do innej rasy. Rasy reprezentują jednak tak naprawdę inną ideologię polityczną.
Krasnoludy - konserwatywni kapitaliści
Elfy - ekolodzy i hippisi
Jaszczuroludzie - umiarkowani, racjonalni liberałowie
Impy - naukowcy i ateiści (dość skrajni, elementy darwinizmu socjalnego)
Nieumarli - religijni fundamentaliści
Każda decyzja jaką się podejmuje wpływa na twoją opinię u każdej z frakcji i daje inne bonusy i minusy. Sam oczywiście starałem się je podejmować tak jak zrobiłby to libertarianin. Oczywiście należy zważyć na to, że gra upraszcza pewne sprawy, więc jednak nie da się raczej doprowadzić do anarcho-kapitalizmu (biorąc pod uwagę, że samemu się jest cesarzem).
Na razie miałem takowe:
Przymusowy pobór wojskowy - na nie
Państwowa służba zdrowia - na nie
Deportacja imigrantów, którzy popełnili przestępstwa - na nie
Opodatkowanie kościoła nieumarłych - tu miałem w sumie problem, ponieważ jestem przeciwny podatkom w ogóle. Jednak uznałem, że jak już i tak istnieją to nie będzie po równo każdy okradany (wiem, bardzo nie NAP-owe myślenie :D ). Poza tym zawsze fajnie jest zobaczyć wkurzonego reprezentanta nieumarłych, który zawsze pierdoli o grzechach i bogach.
Legalizacja elfiego zielska - na tak
Ograniczenie wolności mediów - na nie
Legalizacja eutanazji - na tak, chociaż nie sprecyzowane było do końca o co chodzi. Nie wyjaśnili czy to ma być eutanzja wynikająca z decyzji lekarza czy pacjenta.
Restrykcje na rozmnażanie Impów - na nie
Budowa sieci dróg - tutaj też w sumie problem, z jednej strony państwo nie powinno się tym zajmować. Z argumentów jednak jedyny przeciw był elfów, którzy się skarżyli że będzie to miało niszczący wpływ na środowisko. Dodatkowo drogi miały być zbudowane w celach ekonomicznych, więc koniec końców dałem na tak.

Poza tym są inne pomniejsze decyzje wynikające z próśb ludzi poza radą, większość nie było do końca o charakterze politycznym. Wyjątkiem były: legalizacja gejowskich małżeńśtw (dałem na tak) oraz równe pensje dla mężczyzn i kobiet (tylko na moim statku jednak, więc dałem na tak).

Aterlupus

Well-Known Member
474
971
Jaszczuroludzie - umiarkowani, racjonalni liberałowie
Chyba inspirowane teoriami spiskowymi na temat Ludzi Wenszy :).

Podoba mi się to jak twórcy obsadzili przedstawicieli danych ras w "niszach ideologicznych". Widać wyraźną inspiracje "rasowymi stereotypami" ze świata fantasy. Pracowite, przedsiębiorcze krasnoludy, mordujące podłych wycinaczy drzew elfy (choć tu pewnie mniej radykalne) i nieumarli... no cóż, jakby nie patrzeć mają najlepszy kontakt z światem pozagrobowym ;).

Wspomniana rada cesarska, jak mniemam:

438366319.jpg

Oczywiście należy zważyć na to, że gra upraszcza pewne sprawy, więc jednak nie da się raczej doprowadzić do anarcho-kapitalizmu (biorąc pod uwagę, że samemu się jest cesarzem).
Raczej nikt nie będzie zainteresowany stworzeniem gry, w której swoje terytorium można przekształcić w akap.

Czy na pewno chcesz zmienić ustrój gospodarczy swojego kraju na anarchokapitalizm? (UWAGA: pociągnie to za sobą zmianę ustroju społecznego na anarchia i ustroju politycznego na brak) TAK/NIE
>tak
Zmiany przeprowadzone pomyślnie. Od tej pory twój tytuł to zwykły śmiertelnik (twój poprzedni tytuł to: Najwyższy i Najwspanialszy Jedynowładca Samowładca Nieśmiertelny Bóg Imperator Świętego Arcycesarstwa Narodu Polskiego)

Co chcesz teraz zrobić?
>wypowiedz wojnę
Komu chcesz wypowiedzieć wojnę? (wpisz "lista" aby uzyskać listę dostępnych oponentów)
>francja
Nie można wypowiedzieć wojny: Wielkie Cesarstwo Francji. Brak zdolności politycznej.
>uk
Nie można wypowiedzieć wojny: Święte Królestwo Brytyjskie. Brak zdolności politycznej.
>lista
Lista suwerennych organizmów politycznych z którymi możesz prowadzić potencjalną wojnę:
-Sąsiad 542 (władca: Jan Kowalski)
-Sąsiad 223 (władca: Karol Nowak)
-Sąsiad 9431 (władca: Mirosław Sroka)
-Sąsiad 4321 (władca: Mariusz Sikora)
Komu wypowiedzieć wojnę?
>nvm

Co chcesz teraz zrobić?
>exit
Dziękujemy za grę w Podbij lub Zgiń 8. Do zobaczenia!

Pacal II

Member
62
1
Raczej nikt nie będzie zainteresowany stworzeniem gry, w której swoje terytorium można przekształcić w akap.

Czy na pewno chcesz zmienić ustrój gospodarczy swojego kraju na anarchokapitalizm? (UWAGA: pociągnie to za sobą zmianę ustroju społecznego na anarchia i ustroju politycznego na brak) TAK/NIE
>tak
Zmiany przeprowadzone pomyślnie. Od tej pory twój tytuł to zwykły śmiertelnik (twój poprzedni tytuł to: Najwyższy i Najwspanialszy Jedynowładca Samowładca Nieśmiertelny Bóg Imperator Świętego Arcycesarstwa Narodu Polskiego)

Co chcesz teraz zrobić?
>wypowiedz wojnę
Komu chcesz wypowiedzieć wojnę? (wpisz "lista" aby uzyskać listę dostępnych oponentów)
>francja
Nie można wypowiedzieć wojny: Wielkie Cesarstwo Francji. Brak zdolności politycznej.
>uk
Nie można wypowiedzieć wojny: Święte Królestwo Brytyjskie. Brak zdolności politycznej.
>lista
Lista suwerennych organizmów politycznych z którymi możesz prowadzić potencjalną wojnę:
-Sąsiad 542 (władca: Jan Kowalski)
-Sąsiad 223 (władca: Karol Nowak)
-Sąsiad 9431 (władca: Mirosław Sroka)
-Sąsiad 4321 (władca: Mariusz Sikora)
Komu wypowiedzieć wojnę?
>nvm

Co chcesz teraz zrobić?
>exit
Dziękujemy za grę w Podbij lub Zgiń 8. Do zobaczenia!
Co ciekawe, w grze da się coś nawet podobnego zrobić. Gdy uzyska się poparcie któregoś z przywódców na 85% to otwierają się specjalne misje. W przypadku nieumarłych można by np. zabronić wszelkich innych religii czy nawet wprowadzić niewolnictwo. Z kolei w przypadku jaszczurów proszą cię o transformację imperium w republikę i zrobienie referendum a koniec końców o abdykację.

Co do jaszuroludzi to są oni takimi 19-wiecznymi brytolami. Jednym z generałów jest zresztą jaszczuroludź o nazwie Edmund:
438336304.jpg

Tak, ma monokl :D.

Generalnie najbardziej ich lubię bo jak to sami mi powiedzieli najbardziej cenią sobie "Reason and liberty" (racjonalizm i wolność osobistą), no i jeszcze dochodzi do tego fakt, że jaszczurki obiektywnie rzecz biorąc są zajebiste :p.

Danjou

Król Akapu.
370
944
Tak zupełnie poza tematem AKAP`u. Gra ktoś w Splinter Cell Blacklist? Przydałby mi się ktoś ogarnięty do tracenia czasu w multi.

Mad.lock

5 149
5 110
Ostatnio bardzo nieufnie podchodzę do gier Firaxis. Super recenzje, a potem się okazuje, że kompletnie olane multi. No i masa płatnych dodatków.

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 855
Założę się, że przynajmniej połowa w tym wątku lubi serię XCOM/UFO. Graliście w ostatnią część? Bo ja grałem. Największe rozczarowanie roku, ale jednocześnie jedna z najprzyjemniejszych gier roku.
Ja grałem, przeszedłem, bardzo mi się podobała od początku do końca.

Mad.lock

5 149
5 110
Hm, chyba mi się coś poplątało. Myślałem, że to całe Biuro to dodatek do X-COM.

Do góry Bottom